Ytterligere tre personer i Norge har fått påvist det nye koronaviruset, opplyser Folkehelseinstituttet torsdag.
Ytterligere tre personer i Norge har fått påvist det nye koronaviruset, opplyser Folkehelseinstituttet torsdag. Foto: NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH/NTB scanpix

Smitteekspert: – Dette er det farligste med koronaviruset

– Ingen av oss har naturlig immunitet mot koronaviruset, sier Kristin Greve-Isdahl Mohn.

Onsdag kveld ble det første tilfellet av korona-smitte påvist i Norge.

Tre nye personer har testet positivt på koronaviruset i Oslo og Bærum, bekreftet Folkehelseinstituttet torsdag. Fredag ble det bekreftet at ytterligere to personer var smittet.

Må ta umiddelbare grep

Over 85.000 mennesker er smittet på verdensbasis. I underkant av 3000 mennesker har dødd så langt, og helsemyndigheter verden over jobber på spreng med å begrense skadeomfanget, samt utvikle behandlinger for pasienter som er smittet.

– Vi befinner oss nå ved et avgjørende punkt, sa WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

– Dersom man tar aggressive grep nå, kan man få kontroll på viruset, forhindre at folk blir syke og man kan redde liv, sier han.

Rapporter fra smittede pasienter viser at viruset rammer svært ulikt. Likevel er det flere faste symptomer.

Ifølge Folkehelseinstituttet vil de aller fleste som blir smittet av viruset få en luftveisinfeksjon som går over av seg selv.

  • Om man blir smittet vil man antageligvis få feber. Deretter vil man utvikle en form for lungebetennelse.
  • Noen pasienter har klaget på sår hals, noe som blir regnet som en mild form for sykdommen.
  • De som rammes hardere får etter hvert en hoste, og pustevansker.
  • Andre kjente symptomer er hodepine, hjerteklapp, og i de mest dramatiske tilfellene, nyresvikt.

Førsteamanuensis Kristin Greve-Isdahl Mohn ved Klinisk institutt 2, Universitetet i Bergen, sier at ingen av oss har naturlig immunitet mot koronaviruset, noe som gjør at det smitter lett mellom mennesker.

1) Er koronaviruset farlig – hvorfor/hvorfor ikke?

– Foreløpig er det farligste med viruset, at vi ikke vet nok om det ennå. Viruset har fått navn covid-19 og er nytt, og det vil si at ingen av oss har naturlig immunitet mot det. Det gjør at det smitter lett mellom mennesker. Flere tusen har dødd av viruset, men dødeligheten er foreløpig beregnet til cirka 1 prosent.

– Men alle tall er foreløpig beheftet med usikkerhet. Det har vært friske og unge som har dødd av covid-19, men de fleste som har blitt alvorlig syke har vært eldre og dem med andre kroniske sykdommer i bunn. Covid-19 er mer dødelig enn vanlig influensa, men det er betydelig mindre farlig enn SARS. Mer kunnskap er det som trengs fremover, og det vil daglig komme ny kunnskap. Hele verden jobber på spreng for å lære mer, for å kunne beskytte mennesker og forsøke å hindre en pandemiutvikling, sier Mohn til TV 2.

2) Hva vil du sammenligne koronaviruset med?

– Symptomene varierer fra milde til alvorlige symptomer, og sykdommen ligner på en alvorligere form for influensa. Covid-19 ligner på SARS som vi kjenner fra 2003. SARS er et annet koronavirus. Det nye covid-19 er mindre farlig enn SARS var den gangen, men viser seg å være relativt smittsomt. Men vi lærer mer om smittsomhet og hvor farlig viruset er for hver dag.

– Hovedproblemet er at vi ennå ikke har nok kunnskap om viruset til å kunne si noe sikkert om smitterisiko, smittsomhet, det vil si hvor mange kan en enkelt person smitte og dødelighet. Det er enda mange ukjente i ligningen. Men vi regner med at det er dråpesmitte, som de andre koronavirus, og at inkubasjonstiden er 2-11 dager.

3) Hvilke forholdsregler bør den enkelte ta?

– Gode basale smittevernstiltak som god håndhygiene og riktig «hosteetikette». Det vil si at vi alle vasker hendene godt og ofte og at vi hoster i et tørkle eller i albuen, og ikke i hendene.

– Om du ikke er influensavaksinert, og tilhører gruppen som anbefales dette, så er det ikke for sent. Influensa sirkulerer også nå, og det kan vi beskytte oss mot.

– Om du føler deg syk, så skal du holde deg hjemme, og har du vært i et område hvor det er utbrudd, kan du ringe legevakten for å avtale testing. Kanskje skal vi klemme litt mindre på hverandre i en stund fremover? Jeg siterer en britisk professor: «We should practice some social distancing at this time», sier Mohn.

4) Hvordan bør myndighetene håndtere et utbrudd?

– Heldigvis er vi et folkeslag som har tillit til våre myndigheter, politikere og helsesystemer. Myndighetene skal fortsette å gi god og transparent informasjon som ofte som mulig, slik at befolkningen er oppdatert. Det finnes gode, internasjonale råd om hvordan utbrudd anbefales håndtert. Det er en trinnvis modell.

– Men vi har per nå ikke et utbrudd i Norge. For å si at vi har utbrudd, må flere individer i et område være smittet. Og et utbrudd kan bremses og til og med stanses med gode tiltak. Vi skal spre informasjon. Ingen er tjent med at det spres frykt. Norske myndigheter og helsetjenester må ha planene klare og det har de. I tillegg har vi et godt helsevesen og bor i en trygg del av verden. Og ikke minst, så er god helsetjeneste gratis. Vi er svært heldige, sett med globale øyne, sier førsteamanuensis Kristin Greve-Isdahl Mohn.

Overlege og førsteamanuensis Bjørn Blomberg ved Nasjonalt kompetansesenter for tropiske infeksjonssykdommer, Haukeland universitetssykehus, sier at ebola er rundt 100 ganger dødeligere enn koronavirus, og minner om det pågående ebolautbruddet i Kongo.

Ifølge WHO var det i slutten av januar nærmere 3300 bekreftede ebolasmittede der. 2238 av dem døde. Ebolaviruset har dermed 66 prosent dødelighet i Kongo..

1) Er koronaviruset farlig – hvorfor/hvorfor ikke?

– Tall vi har tilgang til tyder på at viruset muligens er litt farligere enn vanlig influensavirus. Ved influensa ligger dødeligheten på rundt 0,1 prosent, men hvis man bare ser på de som blir innlagt på sykehus kan influensa ha dødelighet på rundt 2 prosent. For koronaviruset er situasjonen fremdeles litt uoversiktlig fordi det er tidlig i epidemien, men det ser ut til at dødeligheten kan være rundt 0,5 prosent.

– I de områdene som har mange tilfeller rapporteres tilsynelatende høyere dødelighet, sannsynligvis fordi mange av de som kun har lett sykdom ikke blir testet og dermed ikke blir regnet med i statistikken. Vi vil nok få mer nøyaktige tall senere under utbruddet. For sammenligning har ebola 60 prosent dødelighet og er da rundt 100 ganger mer dødelig enn koronavirus. Det er for tiden pågående ebolautbrudd i Kongo som får mye mindre oppmerksomhet enn koronaviruset, sier Blomberg til TV 2.

Bjørn Blomberg er overlege og førsteamanuensis.
Bjørn Blomberg er overlege og førsteamanuensis. Foto: Universitetet i Bergen

2) Hva vil du sammenligne koronaviruset med?

– Koronavirus er i slekt med vanlige forkjølelsesvirus, men er åpenbart noe farligere. Det har tidligere vært utbrudd av to mer alvorlige koronavirus, nemlig SARS og MERS. Det nye koronaviruset, covid-19, synes foreløpig å være mindre alvorlig enn SARS og MERS. Det mest naturlige å sammenligne med er nok influensa som sprer seg på samme måte og har alvorlighetsgrad i samme størrelsesorden.

3) Hvilke forholdsregler bør den enkelte ta?

– Viruset smitter når en syk person hoster eller nyser. Hvis dråpene kommer på hender kan de smitte videre ved håndkontakt, eller via gjenstander. Håndhygiene er derfor viktig. Personer som er syke må også la være å hoste eller nyse direkte på andre folk. Host gjerne heller i et papir eller eventuelt i albuekroken dersom du ikke har papirhåndkle.

4) Hvordan bør myndighetene håndtere et utbrudd?

– Jeg synes norske myndigheter har gjort en god jobb med å gi saklig informasjon om sykdommen uten å skremme befolkningen unødig. I tillegg er det viktig å forberede helsevesenet på å håndtere pasienter som eventuelt kommer på en hensiktsmessig måte. Her er det også gode planer i norske sykehus.