Kjell Ingolf Ropstad unnlater igjen å svare på om han mener foreldre og barn som er krenket bør få en beklagelse.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Kjell Ingolf Ropstad unnlater igjen å svare på om han mener foreldre og barn som er krenket bør få en beklagelse. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: Ole Berg-rusten

Godtar EMD-dommene, men vil ikke beklage barnevern-skandalen

Norge har godkjent dommene for menneskerettsbrudd i barnevernsakene, men barneministeren vil fortsatt ikke beklage overfor foreldrene og barna som har blitt krenket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

At Kjell Ingolf Ropstad og regjeringen ikke beklager barnevernskandalen, har involverte foreldre tidligere karakterisert som både «ansvarsløst» og «umodent».

Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) har dømt Norge fire ganger på rad det siste halve året. Forrige uke bekreftet Barne- og familiedepartementet at de ikke vil forsøke å få ny behandling av de tre siste sakene i Storkammeret. Dermed er alle dommene, bortsett fra én som skal ha blitt anket av foreldrene, rettskraftige

Men til tross for at Norge må betale erstatning til foreldrene, får de ikke noen beklagelse fra regjeringen.

Vil ikke si unnskyld

Dette skjer samtidig som 29 barnevernssaker fra Norge står i kø for behandling i Strasbourg. 10 mars faller det dom i to nye saker.

TV 2 har flere ganger tidligere forsøkt å få barneminister Kjell Ingolf Ropstad til å svare på om han vil si unnskyld til foreldrene og barna som er krenket, uten å få noe klart svar.

For de involverte har sakene vært svært opprivende. Det handler om tvangsadopsjoner, der all kontakt er brutt mellom foreldre og barn. Samt saker der barnevernet og rettsvesenet har gitt alt for lite samvær.

Ropstad: – Har forståelse

Etter at det ble bestemt at Norge ikke anker sakene, sendte TV 2 ny mail med spørsmål til ministeren:

– Vil barneministeren nå beklage menneskerettsbruddene barna og foreldrene har blitt utsatt for i de fire sakene? Og om det ikke er aktuelt, hvorfor ikke?

Ropstad svarer følgende til TV 2:

– Det er ikke vanskelig å ha forståelse for at dette er krevende prosesser å stå i som foreldre. I tråd med dommen vil de biologiske foreldrene som har vært involvert i disse sakene få utbetalt erstatning, svarer barneministeren og fortsetter:

– Barnevernssaker innebærer alltid vanskelig vurderinger der motstående hensyn ofte gjør seg gjeldende. Jeg er derfor opptatt av å ta lærdom av disse sakene for å gjøre det norske barnevernet enda bedre for barna og foreldrene deres.

Ropstad svarer ikke på hvorvidt han vil gi en beklagelse til familiene.

Foreldre reagerer

I november omtalte også TV 2 mangelen på beklagelse fra regjeringen på sakene som til da var avgjort. Involverte familier reagerte den gang.

REAGERER: Ken Joar og samboeren Vibekes menneskerettigheter ble krenket. De forstår ikke at de ikke får en unnskyldning fra Norge. Foto: Privat
REAGERER: Ken Joar og samboeren Vibekes menneskerettigheter ble krenket. De forstår ikke at de ikke får en unnskyldning fra Norge. Foto: Privat

– Det virker ansvarsløst at vi ikke får en beklagelse og dette er ikke en minister verdig, sa Ken Joar Olsen.

Norge ble dømt for å ha krenket retten til familieliv og gitt for lite samvær da datteren til Ken Joar og Vibeke Morrisey ble bortplassert av barnevernet.

Selve omsorgsovertakelsen ble Norge ikke dømt for, selv om foreldrene har fått datteren sin tilbake.

Også Trude Lobben reagerte. Norge ble dømt for å ha krenket hennes og sønnens rett til familieliv da han ble tvangsadoptert for åtte år siden.

FIKK MEDHOLD I EMD: Trude Lobbens menneskerettigheter ble krenket, fastslo Storkammeret i EMD. Sønnen hennes ble tvangsadoptert. Foto: TV 2
FIKK MEDHOLD I EMD: Trude Lobbens menneskerettigheter ble krenket, fastslo Storkammeret i EMD. Sønnen hennes ble tvangsadoptert. Foto: TV 2

– Jeg forstår ikke hvorfor den norske stat ikke gir oss en unnskyldning. Jeg synes det er umodent av barneministeren, sa hun til TV 2.

Både Lobben og Olsen kjempet kjempet i flere år for å få barna sine tilbake. Lobben har fortsatt ikke samvær med sønnen, åtte år etter tvangsadopsjonen.

Olsen og moren fikk jenta tilbake etter tre år, gjennom en rettsbeslutning.

– Det har vært ekstremt vondt, sa Ken Joar Olsen til TV 2 etter at dommen i EMD ble kjent.