Oslo 20200226. 
Fagutviklingssykepleier Marte Rygh Selmer ikledd smittevernutstyr med en spyttprøve på isolatposten på Ullevål sykehus. Det er hit eventuelle corona-smittede vil komme.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

oslo-familie i korona-karantene:

Legen la igjen denne posen utenfor døra

Vinterferien i Sveits endte ikke helt som planlagt for en familie fra Oslo. Nå er de i hjemmekarantene på ubestemt tid.

Familien TV 2 har snakket med ønsker ikke å stå frem med navn, men moren forteller at sønnen hennes har blitt testet for koronaviruset.

– Det er veldig upraktisk å være i karantene. Heldigvis hadde vi handlet mat, og har såpass i kjøleskapet at det ikke er noe problem, sier hun.

Hun sier det vil være mer problematisk, dersom karantenen varer over lengre tid.

Onsdag kveld ble det første tilfellet av korona-smitte påvist i Norge.

Per torsdag sitter flere personer i Norge i hjemmekarantene. Rundt 50 personer i Oslo er bedt om å holde seg i karantene fram til prøvene for det nye koronaviruset er analysert. I Stavanger er 18 personer i karantene.

Helseetaten i Oslo kommune ber om at alle de 50 holder seg i karantene til de får svar påfølgende dag, opplyser kommunikasjonssjef Christian Ekker Larsen.

Var innom nord-Italia

Oslo-familien hadde vært på vinterferie, da de begynte å mistenke korona-smitte.

– Vi var på ferie i Sveits, men reiste fra Torp til Bergamo i Italia, forteller hun.

De fleste dagene ble tilbragt i Sveits, men den siste natten ble tilbragt i Italia, nær Bergamo flyplass.

– Vi var også en tur i Milano den siste dagen, sier hun.

I dagene etter de kom hjem, kjente sønnen (15) på forkjølelsesymptomer.

– Han ble dårligere etter at vi kom hjem, og hostet en del, forklarer hun.

– I og med at han ble dårligere, tenkte jeg det var lurt å kontakte legevakten, bare for å sjekke for sikkerhets skyld. Vi hadde jo vært i Lombardia-området, sier hun.

Det er i Lombardia-området i Nord-Italia at viruset har hatt størst utbrudd i Europa.

Hun forteller legevakten først var i tvil om at sønnen skulle testes, men da de hørte at familien hadde tilbragt siste kveld i utbruddsområdet, ønsket de å teste gutten.

La igjen smittepose

Onsdag formiddag fikk familien beskjed om at legene skulle teste gutten, men at det sannsynligvis ville ta tid på grunn av stor pågang.

– Vi fikk beskjed om at andre i familien ikke skulle gå på jobb eller skole. Jeg fikk inntrykk av at det var så mange som skulle bli testet, at de ikke ville rekke å komme til oss før neste dag. Det må jo være mange som sitter i karantene, sier hun.

  • En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina, en by med 11 millioner innbyggere, hovedstad i Hubei-provinsen.
  • Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.
  • Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke. Dødeligheten er trolig under 1 prosent, ifølge norske helsemyndigheter.
  • WHO betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.
  • Fram til tirsdag 25. februar hadde 100 nordmenn blitt testet for viruset. Ingen har fått påvist smitte. 26. februar bekreftes det første tilfellet av viruset i Norge hos en person i Nord-Norge som har vært i Kina. Personen er frisk og holdes isolert.
  • Folkehelseinstituttet vurderer det som svært lite sannsynlig at vedkommende utgjør en smitterisiko. Samme dag meldte italienske medier at en norsk student bosatt i Firenze har fått påvist smitte. 26-åringen skal ha besøkt Norge tidligere i måneden.
  • Folkehelseinstituttet ber norske helsemyndigheter forberede seg på en alvorlig epidemi.

    Kilde: Folkehelseinstituttet, NTB

Onsdag kveld dukket det opp en lege som fikk testet gutten.

– Hun tok på seg fullt beskyttelsesutstyr ute på trappa, en engangsdrakt med hette, munnbind og hansker, sier hun.

– Det var to tester, en pinne bak i nesen og en pinne ned i halsen, sier hun.

Da legen skulle gå, ble familien forklart at legen skulle kle av seg vernedrakten ute på trappen, og pakke den og annet utstyr i en forseglet sekk.

For å unngå spredning anbefalte legen å legge sekken innendørs. Familien fikk likevel lov til å legge den utendørs på verandaen.

– Vi la den ut på verandaen, hvor ingen andre kan komme til, sier hun.

Tar tid å få svar

Ifølge legen som besøkte familien, kan det ta inntil to døgn før de får svar på testen.

– Jeg har lest at det tar fire timer å analysere testen, så jeg synes det er litt rart, sier kvinnen til TV 2.

Familien fikk forklart at dersom testen er negativ, kan de kaste sekken selv. Dersom den er positiv, skal de få nærmere beskjed om hvordan den skal håndteres.

Gutten venter fremdeles på svar, men moren håper de vil få et svar i løpet av torsdagen.

Analysert dagen etter

Kommuneoverlege i Oslo kommune Jon Wilhelm Ørstavik sier det er standardrutine å legge igjen sekkene med verneutstyret i hjemmene.

I løpet av torsdagen har antall hjemmebesøk for testing av korona utviklet seg en del.

– Vi har mellom 50 til 100 sykehusbesøk om dagen nå, sier han.

Ørstavik forklarer hvordan sykehusbesøkene fungerer i Oslo kommune.

– Hvis det er aktuelt å teste, sender vi en sykehuslege som utfører testen i løpet av en til to dager. Testen blir ikke analysert før neste dag, så frem til svaret foreligger anbefaler vi det som blir testet om å holde seg innendørs, sier han.

Isolasjon og karantene

Covid-19-viruset har den siste tiden spredt seg til mange europeiske land, og FHI kartlegger fortløpende områdene som er affisert på sine nettsider.

– Har man vært i disse områdene og utvikler symptomer i løpet av 14 dager, så skal man ringe legen for å få en vurdering og eventuelt testes. Og når man har blitt testes så skal man isoleres til et prøvesvar foreligger, sier overlege Siri Helene Hauge i FHI til NTB.

– Dersom prøven er positiv, vil man da få karantene, enten hjemme eller i isolasjon på sykehus, sier Hauge.

(TV 2/NTB)