Serbia-spissen setter selv Cristiano Ronaldo i skyggen: – Han er en okse!

Landslagskaptein Stefan Johansen fullroser sin serbiske lagkamerat, og kan avsløre at medspillerne i Fulham er nysgjerrige på Erling Braut Haaland.

Erling Braut Haaland er kanskje Europas heiteste spiss om dagen. Men på landslagsnivå er det ingen som har vært giftigere foran mål enn Aleksandar Mitrovic de siste årene.

26. mars kommer han og Serbia til Ullevaal for å jakte EM-billett.

– Han er jo en okse, om jeg skal si det med ett ord, sier Stefan Johansen om lagkameraten i Fulham.

Trussel for Norge

Så sent som onsdag kveld var landslagskapteinen vitne til at det skjedde igjen: Mitrovic avgjorde med en praktscoring på overtid da Fulham slo Swansea 1-0.

Det var serberens 23. mål hittil i årets Championship, og med det er Mitrovic toppscorer i Englands nest øverste divisjon.

Mitrovic avgjorde på typisk vis med en heading i feltet.

– Han er ekstremt fysisk og en veldig bra finisher. Han er en goalgetter som er der ballen er. Så avhengig som vi har vært av han i år, sier det meste om han. Han gjorde det også bra på et Premier League-lag som slet i fjor, sier Norges landslagskaptein.

Flere mål enn Ronaldo og Kane

Stefan Johansen, her fra Premier League-kampen mot Chelsea forrige sesong.
Stefan Johansen, her fra Premier League-kampen mot Chelsea forrige sesong. Foto: Kirsty Wigglesworth

Mitrovic er uten tvil målscoreren å se opp for når Serbia om en knapp måned kommer til Ullevaal for å spille Play Off-finale til sommerens EM-sluttspill.

* I EM-kvalifiseringen spilte Mitrovic åtte kamper for Serbia. Det endte med ti scoringer.

* I Nations League-kvalifiseringen i 2018 scoret han like godt seks mål på seks kamper. Ingen scoret flere.

Legger du sammen EM- og Nations League-kvalifiseringen, var det ingen spillere i Europa som scoret flere enn Aleksandar Mitrovic.

– Han er en råsterk spiss, så det blir spesielt viktig for oss å få markert han når de kommer til innlegg. Det er først og fremst der han har styrken sin, sier Stefan Johansen.

Men det er ikke bare scoringene til Mitrovic som imponerer Stefan Johansen. Han mener serberen er en typisk leder, en som går foran i krigen. At han rett og slett har litt «Balkan-mnentalitet».

– Mentaliteten hans er noe jeg er ekstremt fan av. Det skal vinnes for enhver pris. Han går i krigen, det smeller i taklingene. Han skal vinne for enhver pris. Hver kamp han spiller er en fight for at han skal ha de tre poengene og hjelpe laget sitt med å score. Det er litt sånn Balkan over det, det kan jo være både positivt og negativt, men jeg synes han er en veldig real type, sier Johansen.

Hangeland mener det aldri har stått bedre til

Mens Aleksandar Mitrovic banket inn ti mål i løpet av EM-kvalifiseringen, var Joshua King Norges toppscorer med fem mål.

– Greit at Norge må passe seg for Mitrovic, men har ikke Serbia mer å frykte, undrer TV 2s Jesper Mathisen.

Han får svar av mangeårig landslagsbauta Brede Hangeland:

– Jo, virkelig. Ser du på angrepsrekken med Martin (Ødegaard) Erling (Braut Haaland), Joshua (King) og (Alexander (Sørloth) i bakhånd, så synes jeg at potensialet og toppnivået må være bedre enn noensinne på landslaget i vår levetid sier TV 2-eksperten som endte på 92 landskamper for Norge.

– Vi kommer til å score mål. Spørsmålstegnet er bak på banen, konkluderer Jesper Mathisen.

– Snakket med Mitro om Erling

På Ullevaal blir det en spissduell mellom Haaland og Mitrovic. Johansen, som snakket med TV 2 dagen etter at Haaland banket inn to mål mot PSG, kan fortelle at den norske stjernespissens prestasjoner er blitt lagt merke til blant lagkameratene i Fulham.

– Jeg snakket faktisk med Mitro om Erling tidligere i dag. Men det er ikke bare han som er nysgjerrig. Det er faktisk mange som ikke vet at Erling er fra Norge, men noen vet og de er sinnssykt imponert over han. Som spisskollega tror jeg Mitro er imponert over han, sier Stefan Johansen.

Selv om det fortsatt gjenstår en liten måned til EM-kvalifiseringskampen og Fulham er med i opprykksstriden, legger ikke Johansen skjul på at Ullevaal-kampen allerede er et diskusjonstema med Aleksandar Mitrovic i London.

– Vi har pratet ganske mye om det, uten at vi avslører noe rundt laget og sånn. Det har støtteapparatet kontroll på. Men du begynner jo å drømme litt når du kan få to kamper i Glasgow og London. Det er lenge siden vi har vært i et EM, så du begynner jo å håpe og drømme når kampen nærmer seg, sier han.