Visepresident Mike Pence får ansvaret.
Visepresident Mike Pence får ansvaret. Foto: Andrew Caballero-reynolds

Utnevner Pence til korona-sjef

Visepresident Mike Pence får ansvaret for USAs håndtering av korona-utbruddet. Helseminister Alex Azar forventer flere smittetilfeller.

President Donald Trump på en pressekonferanse natt til torsdag norsk tid at Pence får ansvaret for håndteringen av koronaviruset.

– Vi prioriterer ingenting mer enn sikkerheten og helsen til det amerikanske folk, sier Pence.

Pence forteller at han har møtt med statsledere og helsemyndigheter.

– Vi vil jobbe hardt sammen med dem på nye måter for å sikre oss at vi har ressursene vi trenger for å respondere, sier visepresidenten før han hyller Trump:

– Du har styrt dette teamet slik at alle de nødvendige stegene for å sikre helsen og velværen til det amerikanske folk er tatt.

Pence legger til at det vil lages flere nye roller i Det hvite hus.

Presidenten selv forsøkte å snakke ned trusselen ved å vise til hvor mange som dør av vanlig influensa årlig, skriver The Guardian.

– Risikoen for amerikanske mennesker er fortsatt svært lav. Vi har hatt stor, stor sukess – større enn folk kunne sett for seg. Samtidig har du utbrudd i andre land, og land som Italia har noen problemer, sier Trump.

Han forteller at han har snakket med Kinas president Xi Jinping, og at den kinesiske presidenten jobber hardt for å minske utbruddet.

Forventer flere tilfeller

Helseminister Alex Azar bekrefter 15 tilfeller av koronaviruset i USA, i tillegg til tre tilfeller fra amerikanere som har vært i Wuhan og 42 fra cruiseskipet Diamond Princess. Han skryter av Trumps håndtering av situasjonen, men sier at myndighetene forventer å se flere tilfeller av viruset.

– Vi kan forvente å se flere tilfeller i USA. Vår strategi for å begrense smitten har fungert, men risikograden kan endres fort, sier Azar.

Visedirektør for senteret for sykdomskontroll, Anne Schuchat, sier på pressekonferansen at amerikanere bør forberede seg.

– Det er veldig uklart hva vi står overfor de neste ukene og månedene, sier hun.

Trump på sin side sier at de 15 tilfellene de nå har snart vil være nære null.

– Det er ingen grunn til panikk, sier presidenten, før han igjen refererer til influensa-tallene.

– Dette er litt annerledes, men vi har det så godt under kontroll og vi har virkelig gjort en god jobb, sier presidenten.

Samtidig melder Washington Post om det første tilfellet av koronasmitte hos en person som ikke nylig har returnert fra utlandet eller hatt kontakt med et annet bekreftet tilfelle.

Jobber med vaksine

Doktor Anthony Fauci ved landets folkehelseinsitutt sier det trolig vil ta opp mot et år før en vaksine er på plass.

– Jeg sa vi ville ha en vaksine klar til testing for å se om den er trygg i løpet av tre måneder. Jeg tror det vil bli nærmere to.

Testingen vil ta seks måneder, for å bekrefte effekten av vaksinen.

– Vi kan ikke lene oss på en vaksine de neste månedene til et år, sier Fauci.

Trumps administrasjon har fått kritikk for å ha testet færre enn 500 personer, men presidenten har ingen planer om å steppe opp testingen.

– Vi tester alle vi må teste. Folk bør behandle det slik de behandler influensa, sier presidenten, før han ber folk vaske hendene og unngå å ta på rekkverk.

– Vi vil i prinsippet ha en influensavaksine mot dette i løpet av svært kort tid, fortsetter han, og referer til vaksinen som trolig er mellom et år og 18 måneder unna.

– Det er en sjanse for at dette kan bli verre, en sjanse for at det kan bli ganske mye verre. Men jeg tror ikke det er uunngåelig at det skjer.

Vurderer reiserestriksjoner for Italia og Sør-Korea

Donald Trump sier det kan bli aktuelt å begrense reiseaktivitet til og fra Italia og Sør-Korea, landene som er hardest rammet av det nye koronaviruset.

USAs president ble spurt om han ville begrense reiser til og fra Italia og Sør-Korea som følge av spredningen av det nye koronaviruset.

– Vi kan komme til å gjøre det når tiden er riktig. Akkurat nå er det ikke rett tid. Vi får se hva som skjer, sa Trump.

Trump sa videre at han ikke tror en spredning av viruset i USA er uunngåelig.

– Den kan bli større, den kan bli litt større, den kan kanskje ikke bli større i det hele tatt, sa han.

Trump frustrert

Presidenten har kommet hjem fra statsbesøket i India for å ha møter med administrasjonen om situasjonen for USA når det gjelder risikoen for smitte og spredning av covid-19 i USA. I hans fravær har regjeringen fått gjennomgå av Kongressen og Demokratene for innsatsen mot det nye koronaviruset.

Men til tross for at Trump og hans rådgivere virker som de utad roer ned gemyttene, skal stemningen være en annen bak lukkede dører. Ifølge CNNs reportere som fulgte Trump på reisen i India, skal kilder nær ham ha sagt at han på privaten uttrykte sterk frustrasjon over situasjonen hjemme i USA over hvordan virussituasjonen ble håndtert.

Trump skal blant annet ha mislikt sterkt at personer smittet med viruset skal ha fått lov til å reise hjem til USA, og han skal også ha ønsket å finne ut hvem som tillot at det kunne skje, slik at han kunne sørge for at de ansvarlig fikk sparken.