Politiet: Dette kan ha vært bakgrunnen for dobbeltdrapet

DRAMMEN TINGRETT (TV 2): Det er et omfattende sikkerhetsopplegg rundt dobbeltdrapstiltalte Zikrija Krkic. Politiet har en formening om hva som kan ha vært motivet for drapene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er et sirkus! Dette er helt unødvendig, sier Zikrija Krkic til TV 2.

Han forstår ikke hvorfor mer enn et dusin politifolk og fangevoktere passer på han i Drammen tingrett.

Utenfor tinghuset står uniformert politi og utenfor salen er det satt opp en sikkerhetskontroll med metalldetektor. Når Krkic føres ut i pausene, iføres han håndjern.

– Det er ubehagelig å være her, sier han.

TV 2 har spurt aktor Marit Formo om sikkerhetsopplegget skyldes at de betrakter Krkic som farlig eller om noen har fremsatt trusler mot ham. Dette ønsker hun ikke å kommentere.

PÅGRIPELSEN: I 2014 ble Zikrija Krkic pågrepet og siktet for et dobbeltdrap i Bosnia. Siden havnet saken på bordet til norsk politi. Foto: Radio Rijec
PÅGRIPELSEN: I 2014 ble Zikrija Krkic pågrepet og siktet for et dobbeltdrap i Bosnia. Siden havnet saken på bordet til norsk politi. Foto: Radio Rijec

Den 47 år gamle mannen, som tidligere tjenestegjorde som elitesoldat under krigen på Balkan, risikerer 21 års forvaring i Norge. De siste tiårene har han vært bosatt i Buskerud.

Tror bulking kan være motiv

Politiet er overbevist om at han drepte to mennesker med et automatvåpen da han var på ferie i hjemlandet i Bosnia-Hercegovina i 2014. Etter det TV 2 forstår, mener påtalemyndigheten at drapet ble utløst av en konflikt etter en mindre kollisjon der bilen til Krkic ble bulket.

– Det har fremkommet opplysninger om dette og andre forhold som vil bli belyst i rettssaken, sier aktor Formo.

AKTOR: Statsadvokat Marit Formo fører saken mot Zikrija Krkic. Dette bildet er tatt i en annen straffesak.
AKTOR: Statsadvokat Marit Formo fører saken mot Zikrija Krkic. Dette bildet er tatt i en annen straffesak. Foto: NTB Scanoix

Selv hevder 47-åringen at han var hjemme på familiens gård og at han ikke har noe med drapene å gjøre.

– Han erkjenner ikke straffskyld, sier forsvarer Håvard Flatland.

  • 28. juli i 2014 ble to personer drept i en kafé i Prijedor i Bosnia.
  • Kort tid senere ble Zikrija Krkic pågrepet og satt i varetekt.
  • I september i 2015 ble Krkic frikjent for dobbeltdrap av lagmannsretten i Banja Luka, men han ble domfelt for brudd på våpenbestemmelser. Ettersom han hadde sittet i varetekt var dommen ferdig sonet og Krkic reiste hjem til Norge.
  • I juli 2016 opphevet høyesterett i Bosnia frifinnelsesdommen. Dermed sto saken uten en rettskraftig avgjørelse. I oktober 2016 ble Krkic pågrepet og varetektsfengslet i en alvorlig voldssak i Norge.
  • 14. desember 2017 ble han i Drammen tingrett dømt til seks års fengsel for å ha begått grove voldshandlinger. Krkic godtok dommen.
  • Like før jul ble politiet i Drammen ferdig med etterforske dobbeltdrapssaken i Bosnia. I januar ble det tatt ut tiltale.

Mener å ha fellende bevis

I Bosnia ble saken tatt til retten, der Krkic ble frikjent. TV 2 har lest dommen. Der pekes det på alternative gjerningsmenn. Det antydes også at bevisene i saken kan ha blitt plantet.

Etter frifinnelsen ble dommen i Bosnia opphevet. Da bestemte norsk politi seg for å etterforske dobbeltdrapet, som nå behandles i Drammen tingrett.

– Vi stiller oss veldig undrende til hele etterforskningen, som vi mener har hatt for lite fokus på dommen fra Bosnia. Det er årsaken til at vi kommer til føre omfattende vitne- og dokumentbevis, sier forsvarer Flatland.

Aktor Formo er godt kjent opplysningene i dommen fra Bosnia.

– Norsk politi har foretatt en selvstendig etterforskning og hentet inn en rekke bevis. Dommen fra Bosnia må ses i lys av bevisene som vi har hentet inn, sier Formo, som mener å ha fellende bevis.