LEGGER OPP: Håvard Bøkko takker for seg på toppnivå på søndag i Hamar.
LEGGER OPP: Håvard Bøkko takker for seg på toppnivå på søndag i Hamar. Foto: Pedersen, Terje

Håvard Bøkko legger opp

Skøyteløperen gir seg.

Det bekrefter Bøkko på en pressekonferanse onsdag.

Aftenposten omtalte saken først.

33-åringen fra Hol har hatt en strålende karriere og vært en av Norges største skøyteprofiler gjennom tidene.

Bøkko var en del av OL-laget som tok gull i vinter-OL i Pyeongchang i 2018.

– Fantastisk karriere

Førstkommende søndag går han sitt siste løp.

Det blir spesielt for Bøkko. Han skal nemlig avslutte karrieren der det hele startet i 2004. Løpet går i Vikingskipet i forbindelse med allround-VM.

Peter Mueller var treneren til Håvard Bøkko fra 2011 til 2013 og skryter av sin tidligere lærling.

– Han har hatt en fantastisk karriere. Håvard har gjort det utrolig bra og er en av mine favoritter. Han har gjort sin greie, og hatt en lang karriere han burde være veldig stolt av, sier Mueller til TV 2.

Bøkko vs. Kramer

Mueller sier at Bøkko vil bli husket av mange nordmenn som mannen som alltid kom bak nederlandske Sven Kramer.

– Håvard har vært en av de største, men vil bli husket som «The Shadow» av mange. Rivaliseringen mellom Sven Kramer og Håvard var utrolig. Bøkko var alltid rett bak han, men kom aldri over humpen. Da Kramer ikke deltok i Calgary i 2010, fikk Bøkko en stor mulighet, men da ble han slått av Ivan Skobrev, forteller Mueller, som har OL-gull på 1000-meter i Innsbruck 1976.

– Da Håvard var rundt 21 og 22 år, så mener jeg at han var bedre fysisk enn Kramer. Han var sterkere, kjappere og smartere teknisk. Men Kramer var mentalt sterkere. Bøkko kunne slått han, hadde han sterkere i toppen. På den tiden tror jeg Håvard tenkte mye på konkurransen mellom dem. Det mentale nivået Kramer var helt vanvittig over så mange år.

Amerikaneren er ikke overrasket over at Bøkko nå legger skøytene på hyllen.

– Man vet selv når man er ferdig i den idretten. Hvis man holder på for lenge, så kommer det mange unge som tar deg igjen, og de er utrolig gode. Vi hadde det utrolig bra sammen den tiden jeg var trener for ham, og han har en fantastisk familie.