UTFORDRER: Amund Hellesø er ordfører i Nærøysund kommune i Nord-Trøndelag. Nå utfordrer han Trond Giske.
UTFORDRER: Amund Hellesø er ordfører i Nærøysund kommune i Nord-Trøndelag. Nå utfordrer han Trond Giske. Foto: Sverre Saabye (TV 2)

Giske-utfordrer:

– Jeg regner ikke på mandater

Ordfører Amund Hellesø (43) har ingen planer om å trekke seg som kandidat til ledervervet i Trøndelag Ap, selv om Trond Giske (53) skal ha et klart flertall av mandatene bak seg.

TV 2 har tidligere fått bekreftet at Giskes støttespiller jobbet intenst i kulissene for å få flest mulig kommunepartier til å spille inn Giske som lederkandidat til valgkomiteen.

Håpet var at Hellesø skulle trekke seg før valgkomiteen i Trøndelag Ap kommer med sin innstilling til nytt fylkesstyre 16. mars.

Slik skulle man unngå kampvotering, strid og splittelse på årsmøtet 20. til 22. mars.

Tilsammen 225 delegater fra 38 lokallag over hele Trøndelag skal velge ny fylkesleder.

Kilder på Giskes side har beregnet ut fra forslagene kommunepartiene har kommet med at han har støtte fra rundt 140 kandidater, langt flere enn de 113 kandidatene som skal til å å få flertall på årsmøtet.

Gir seg ikke

Men Hellesø sier at han ikke har noen planer om å kaste kortene.

– Jeg har hele tiden sagt at hvis partiet ønsker det, så stiller jeg. Når jeg har sagt det, så står jeg på det, så nå får vi avvente hva valgkomiteen kommer fram til, sier Hellesø til TV 2.

– Vet du hvor mange kommuneparti og mandater du har bak deg?

– Jeg sitter ikke og regner på mandater. Det er det andre som gjør. Min inngang har hele tiden vært at jeg ikke kjemper for å bli leder, men for at vi skal ha fokus på politikk som gagner Trøndelag, et sterkt næringsliv, en god eldreomsorg og god samferdsel. Det er det vi må bruke tiden på, og vi må jobbe i lag, sier ordføreren i Nærøysund.

Hvor sterk støtte Giske virkelig har hvis det skulle bli kampvotering mellom dem på årsmøtet er avhengig av om delegatene blir bundet til å stemme for den kandidaten deres kommuneparti har gått inn for. Og om en eventuell kampvotering blir skriftlig.

Hellesø sier han ikke bruker tiden på å spekulere i antallet mandater.

– Jeg jobber for en bedre hverdag for folk i Trøndelag. Jeg er ikke opptatt av maktkamp og en god lønn. Jeg har et sterkt engasjement, og har sagt ja til gjenvalg i styret. Jeg sitter ikke og regner på kandidater. Det får andre gjøre, som er opptatt av taburetter.

Ikke bare Namdalens mann

Hellesø stiller som lederkandidat som en del av en samlende løsning, med Giske som en av to nestledere, der den andre er kvinne. Selv Giskes sterkeste motstandere har akseptert at Giske gjør comeback og får en plass i styret, bare ikke som leder.

Men nå møter Hellesø motbør. En lokal strid om hvorvidt pasienter i Steinkjer skal sendes til Sykehuset Namsos eller til Sykehuset Levanger blir brukt mot ham, fordi han tidligere har tatt parti for Namsos.

– Det blir sagt om deg at du først og fremst er Namdalens mann?

– Det kan jeg godt forstå i og med at jeg var regionrådsleder for Namdalen. Da forfektet jeg Namdalens synspunkt. Det er det ikke tvil om. Du har de rollene du har. Men skulle jeg vært leder for Trøndelag Ap, så ville jeg selvsagt ha vært opptatt av hele Trøndelag, ikke bare av Namdalen.

– Men det blir påstått at du vil gjøre en dårligere jobb for Innherred enn Trond Giske?

– Det faller på sin egen urimelighet. Det er ikke slik at en leder sitter med all makt. Det står et politisk parti bak de som skal fronte politikken.

Slår tilbake

Det blir også sådd tvil om Hellesø vil stå hardt nok på for å styrke Steinkjer som administrasjonsby i nye Trøndelag fylke.

– For den som er opptatt av sykehuset i Levanger sin framtid og posisjon, og for den som ønsker å slå ring om Steinkjer som administrasjonsby, så peker Trond Giske seg ut som den sterkeste lederkandidaten, uttalte lokallagsleder i Verdal, Arild Pedersen til Namdalsavisa.

Hellesø slår tilbake mot Pedersen.

– Hvis han mener at viktige ting som Steinkjer som administrasjonsby, og fremtiden til sykehuset i Levanger kan håndteres bedre av en leder som bor i Oslo, enn en leder som bor i Trøndelag, så må jeg få lov til å mene at det er merkelig, sier Hellesø, og fortsetter:

– Jeg oppfatter det som en konstruert problemstilling. Det var naturlig at jeg som regionrådsleder frontet det som var best for Namdalen. Det var rollen min.

Ber om ærlighet

Ifølge Hellesø har påstanden om at han bare er Namdalens mann ikke rot i virkeligheten, men blir framsatt for å svekke ham som kandidat.

– At de tillegger meg at jeg bare vil jobbe for Namdalen, og ikke hele Trøndelag er å gå langt. Da har du en agenda, og leter etter grunner til å velge noen andre. Da kunne de heller være ærlige på at de støtter noen andre.

Hellesø understreker at han respekterer fullt ut at partifeller foretrekker andre kandidater enn ham. Han har tro på at valgkomiteen kommer fram til den beste sammensetningen av fylkesstyret.

Ordføreren viser til uttalelsen fra valgkomiteens leder Arne Grande på Facebook om at de har som ambisjon «å fremme en enstemmig innstilling hvor vi setter sammen et vinnerlag som speiler hele fylket og som samler og forener».

– Det er en god uttalelse at de vil ha et styre som samler og forener. Det har vært min motivasjon for å stille hele tiden, sier han.