Bernie Sanders er den naturlige skyteskiven for konkurrentene under nattens debatt.
Bernie Sanders er den naturlige skyteskiven for konkurrentene under nattens debatt. Foto: Win Mcnamee

Konkurrentene gikk til angrep på Sanders

Ikke overraskende handlet mye om Bernie Sanders under Demokratenes debatt natt til onsdag.

Sanders kom til debatten etter en sterk seier i primærvalget i Nevada, og det var derfor lite overraskende at de andre kandidatene fokuserte på 78-åringen.

Allerede i løpet av de første ti minuttene hadde Sanders blitt angrepet av både Pete Buttigieg, Tom Steyer, Joe Biden, Michael Bloomberg og Elizabeth Warren.

– Jeg hører navnet mitt bli nevnt en del i natt, jeg lurer på hvorfor? sa Sanders etter de innledende angrepene fra konkurrentene.

Debatten var den siste før «supertirsdag» 3. mars, da 14 delstater skal holde sine primærvalg, og er derfor svært viktig.

Debatten beveget seg langs vante temaer som helsevesen, våpenkontroll, forsvar, raseforskjeller og ikke minst stadige stikk til hvordan president Donald Trump styrer USA.

Tidvis var debatten preget av munnhoggeri og beskyldninger og tidligere visepresident Joe Biden klaget gjentatte ganger om at han ikke fikk like mye taletid som de andre kandidatene.

Til angrep på Sanders

På forhånd hadde Tim O'Brien, en av tidligere New York-borgermester Michael Bloombergs rådgivere, varslet til CNN at de ville gå etter Sanders, og Bloomberg fulgte rådet og gikk rett i strupen på 78-åringen.

– Putin mener Trump bør fortsette å være USAs president, og det er derfor Russland hjelper deg med å bli nominert, slik at du kan tape for ham, smalt det fra Bloomberg.

Bloomberg var ikke den eneste som kom med påstander om at Russland skal ha forsøkt å støtte Sanders valgkamp.

– Russerne vil ha kaos, og tenk dere hvordan valget vil bli i 2020 dersom vi skal ha en kamp mellom Bernie Sanders og Donald Trump, sa Pete Buttigieg.

Sanders nekter for påstandene.

Også Elizabeth Warren gikk til angrep på Sanders.

– Bernie og jeg er enige om mange ting. Men jeg mener jeg vil bli en bedre president enn Bernie, sier Warren og nevnte blant annet planene de har for helsereform.

– Bernies plan forklarer ikke hvordan vi skal komme dit, sier Warren.

Kritisk til Bloomberg

Warren ga seg ikke der, og gikk også til angrep på Bloomberg. Warren tok opp rapportene om at han Bloomberg skal ha sagt til en kvinnelig ansatt som fortalte han at hun var gravid at hun skulle «drepe det».

– Jeg har aldri sagt dette, svarte en frustrert Bloomberg.

Bloomberg fikk flere utfall mot seg under debatten, særlig fra Warren, og ettersom han på lik linje med Tom Steyer er en riking, som langt på vei har kjøpt seg inn i valgkampen, fikk han kritikk. Sanders trakk fram at Donald Trump skryter av at økonomien i USA er god under hans ledelse.

– Økonomien går bra for mr. Bloomberg og andre milliardærer, men vanlige lønnsmottakere nyter ikke godt av denne bedrede økonomien, sa Sanders og trakk fram alle ikke har råd til helseforsikring og poengterte at 500.000 mennesker i USA må sove ute hver natt.

Anklages for å være for venstrevridd

Sanders rivaler Pete Buttigieg, Joe Biden og Bloomberg har før debatten publisert TV-reklamer som angriper senatoren fra Vermont. Rivalene mener Sanders er for venstrevridd til å kunne slå Donald Trump.

Særlig Sanders' kongstanke om offentlig helsevesen tilgjengelig for alle i USA skaper splid og uenighet. Mens motstanderne mener det blir for kostbart, hevder 78-årige Sanders tvert imot at det offentlige vil spare penger på dette og viste til flere undersøkelser foretatt ved respekterte amerikanske universiteter.