DØD: Hosni Mobarak var en politisk og militær leder som var president i Egypt fra 1981 til februar 2011.
DØD: Hosni Mobarak var en politisk og militær leder som var president i Egypt fra 1981 til februar 2011. Foto: Pool New / NTB scanpix

Egypts tidligere president Hosni Mubarak (91) er død

Tidligere president Hosni Mubarak er død. Han var kjent som en nær alliert av USA og styrte Egypt i nesten 30 år før han ble styrtet under den arabiske våren.

Mubarak var president i landet fra 1981 til 2011, da han ble avsatt og fengslet som følge av massedemonstrasjonene under den arabiske våren.

Han var den fjerde presidenten i Egypt, og den lengstsittende noen gang.

Mubarak, som ble født i 1928, var utdannet ved det egyptiske militærakademiet og tjenestegjorde som offiser i flyvåpenet. I 1972 ble han sjef for Egypts luftvåpen og viseforsvarsminister, og tre år senere rykket han opp og ble landets visepresident.

Da president Anwar Sadat ble drept i 1981, ble Mubarak Egypts leder. Han gjorde seg bemerket som en alliert av USA, en markert motstander av militant islam og forkjemper for et fredelig forhold til Israel.

De mange som demonstrerte i 2011 så ham imidlertid først og fremst som en brutal, autoritær skikkelse som hørte fortiden til.

Han ble funnet skyldig i medvirkning til drap på demonstranter, og dømt til livstid i fengsel. I 2017 ble dommen gjort om og han slapp fri.

I 2011 uttalte hans advokat at Mubarak skal ha hatt kreft i magen. I etterkant har det med jevne mellomrom kommet meldinger om at den tidligere presidentens helse har vært på nedadgående kurs.

Siden Mubarak ble sluppet fri i 2017 har han og familien blitt i Egypt. Han har holdt en lav profil, og hatt en viss støtte fra den nåværende presidenten i Egypt, Abdel Fattah el-Sissi.

El-Sissi ledet militærkuppet mot den sittende, folkevalgte, islamistiske presidenten Mohamed Morsi.