Wenche lager plukkfisk etter mors oppskrift
Plukkfisk er en fin måte å bruke opp rester av kokt fisk.
Plukkfisk er restemat med kokt fisk, laget i ulike varianter. Her bruker Wenche oppskriften fra sin mors og mormors kjøkken. Denne gir 4-6 porsjoner.
Har du ikke rester av fisk kan du trekke ca. 600 g skinn og benfri torsk (lettsaltet eller fersk) eller annen hvit fisk. Laks og ørret kan også brukes.
Dette trenger du:
- 600 g kokt skinn og benfri fisk (usaltet fisk trekkes i lettsaltet vann i 6-8 minutter)
- 6-8 poteter (mor brukte ofte rester av poteter)
- 1 purre
- 3 kokte gulrøtter (hadde mor rester av blomkål eller andre kokte grønnsaker ble de også brukt)
Hvit saus:
- 3 ss smør
- ½ finhakket løk
- 4 ss hvetemel
- 1 l melk
- Salt, pepper, revet muskatnøtt
Har du ikke rester av kokte poteter og grønnsaker, skrell og del poteter og gulrøtter i terninger og kok møre i lettsaltet vann. Finsnitt purre, små blomkål og/eller brokkolibuketter, tilsettes mot slutten av koketiden, de siste 4-5 minuttene.
Slik gjør du:
Hvit saus: Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med melk i små porsjoner. Rør/visp godt før mer melk tilsettes. Kok opp å la trekke i 8-10 minutter. Smak til med salt, pepper og eventuelt muskatnøtt. (Sausen kan lages mager ved å vispe sammen melk og hvetemel til en glatt/klumpfri masse. Koke opp under omrøring. Litt av melken kan erstattes med kokevann fra grønnsakene)
Vend godt avrente poteter og grønnsaker inn i sausen. Vend inn den kokte fisken helt til slutt. Dryss med finsnittet gressløk eller kokt purre/vårløk og avslutt eventuelt med et godt dryss med sprøstekt bacon. Server med flatbrød.