– En av de aller største artistene vi har hatt

Artister og venner er i sorg etter Jahn Teigens bortgang. «Adieu kjære Jahn, min gode kollega og venn gjennom 50 år», skriver Anita Hegerland.

Trygve Rønningen minnes vennen Jahn Teigen som en av få artister som favnet over alle generasjoner.

– Selv barn som er født lenge etter at Jahn Teigen lagde sine største hits, kan tekstene og synger sangene hans. Teigen kommuniserte over flere generasjoner, sier Trygve Rønningen.

Hadde alltid notatblokk i lomma

Rønningen, som er kanaldirektør i TV 2, ble kjent med Jahn Teigen mens artisten jobbet for TV 2 på 1990-tallet. Det profesjonelle forholdet utviklet seg til å bli et personlig bekjentskap. Teigen og Rønningen hadde kontakt helt til det siste.

– Det er en rar dag. Det er en god venn som har gått bort og en av de aller største artistene vi har hatt, så jeg synes det både er trist personlig og for Norge, som har mistet en stor artist, sier Rønningen.

Rønningen forteller at Jahn Teigen alltid var på jakt etter å skape.

– Han lette alltid etter en god idé eller noe han kunne skrive, enten tekst eller musikk. Han gikk alltid med en notatblokk og kunne ta den fram midt i en samtale for å notere noe. Om det var noe han plutselig kom på eller noe som ble sagt, vet jeg ikke. Han var en skapende artist og en lekende person.

– En epoke er over

– Han var en unik kunstner, et scenedyr, forteller artist Benedicte Adrian.

56-åringen sto mange ganger på scenen med Jahn Teigen, deriblant under musikalen «Which Witch» som først ble satt opp i 1987. Musikalen ble skrevet av Benedicte Adrian og Ingrid Bjørnov.

– Jahn spilte bøddelen – The Executioner. Vi lagde den rollen for han. Nå er Bøddelen min død.

Første møte Adrian har med Jahn Teigen går helt tilbake til 1979, men minnene går enda lenger tilbake.

– Jeg var inspirert av han siden jeg var liten og møtte han første gang sammen med Ingrid i 1979, da var jeg var 15 år. Jeg tenkte alltid «Kan Jahn, kan jeg», sier Adrian.

Siste gang de møttes var under opptaket til TV Norge-serien «En hyllest til Jahn Teigen» i 2016.

– Det var trist å se han så syk, det så ut som han hadde det veldig vondt, forteller Adrian.

Nå håper hun at Norge vil hylle Jan for den artisten han var.

– Det var bare én Jahn Teigen, han etterlater seg et tomrom. Han var en norsk artist med et internasjonalt format. Min musikalske barndom er over.

Gal og gøyal

Ingrid Bjørnov har skrevet denne teksten til minne om Jahn Teigen:

«Kjære Jahn. Jeg var 11 år da du splitthoppet gjennom TV-skjermen og inn i stua på Oppsal. Som barn syntes jeg du var gal og gøyal. Som ungdom og famlende låtskriver ble du forbilde og inspirasjon med albumene En dags pause og Mentalkrem. Prima Vera reddet ungdomstiden og Benedicte Adrian og jeg kunne nesten ikke tro det da du takket ja til rollen som bøddel i musikalen Which Witch. Gjennom sju år fikk vi oppleve ditt artisteri på nært hold. Du etterlater et digert musikkavtrykk. Hvil i fred, kjære bauta og bøddel.»

– Jeg er litt tom

Dag Erik Pedersen er sterkt preget av Jahn Teigens bortgang.

– Jeg er i sorg. Det er en veldig trist dag. Jeg har bare gode minner. Han bodde hos meg i Italia. Jeg er litt tom, sier Pedersen.

Pedersen, som for tiden er TV-aktuell med en ny sesong av «Mesternes Mester» på NRK, beskriver Jahn Teigen som en nær venn siden 1990.

Pedersen var på den tiden proffsyklist i Italia. Ifølge boka «Om Jahn Teigen» fra 2008 fikk Pedersen et hint om at Teigen ikke hadde det bra, og Pedersen inviterte artisten til Italia. Det som var ment som en helgetur, ble til et opphold som varte i flere år, skriver Se og Hør i en artikkel fra 2008.

Teigen og Pedersen skrev også flere låter sammen.

– Han bodde hos meg noen år. Jeg minnes Jahn for alt det gode han sto for og for vennskapet, sier Pedersen.

– En kjempe i norsk musikk

Jan Fredrik Karlsen, manager for Kurt Nilsen og tidligere Idol-dommer, sier at Jahn Teigen har betydd mye for ham.

– En kjempe i norsk musikk og norsk underholdningsbransje har gått bort, dessverre så altfor tidlig. Jahn Teigen representerer hele min oppvekst. Jeg er både en stor fan og har vært så heldig å få jobbe med Jahn ved flere anledninger. Dette er en utrolig trist dag, sier Karlsen til TV 2.

Anita Hegerland skriver dette i en melding til TV 2 tirsdag formiddag:

«Adieu kjære Jahn, min gode kollega og venn gjennom 50 år. En hedersmann har forlatt oss. Du rørte alles hjerter, du var så inderlig god. Takk for den du var. Vil huske ditt gode smil og blikk, dine herlige ablegøyer og din folkekjære måte å møte alle på. Du var en fargeklatt. Hvil i fred min venn».

Prima Vera-kollega: – Vi hadde det fantastisk moro

– Jeg er sjokkert etter å ha fått nyheten her nede på Gran Canaria og det er veldig trist, sier Tom Mathisen til TV 2.

– Man tenker på alle de gode tingene vi gjorde sammen også på en dag som i dag. Vi hadde det fantastisk moro sammen i Prima Vera, og vi var en energibunt vi tre sammen. Jahn var en fantastisk artist , og det skal mye til for å konkurrere ut ham.

Mathisen beskriver årene de hadde med Prima Vera som uforglemmelige.

– Vi var tre personligheter som utfylte hverandre. Herodes Falsk og jeg besøkte han i Sverige for et år siden i Sverige og da hadde vi mye mimring og latter sammen da, sier Tom Mathisen til TV 2.

Trist dag for mange

Kulturminister Abid Raja (V) trekker frem Teigens mange deltakelser i Melodi Grand Prix, og Spellemannpriser som høydepunkt.

– Jahn Teigen vil leve videre i alle våre minner så lenge vi lever, sier Raja til TV 2.

– Hele Norge har et forhold til Jahn Teigen. Han har gledet oss, underholdt oss, og levert musikk av ekstremt høy kvalitet. Jeg tror det er mange som er triste i dag. Og mine tanker går til hans familie, fortsetter kulturministeren.

– Hvordan vil du beskrive han som artist?

– Han var fargerik, glad, hadde et smittende humør. Jeg har selv møtt ham flere ganger, og vi har alle vært med på hans reise fra vi selv var små barn.

Årets Melodi Grand Prix-vinner, Ulrikke Brandstorp, er også preget av dødsfallet. Hun har fulgt med på musikkprogrammet i mange år, og syns det er sørgelig at en av de største MGP-stjerene har gått bort.

– Dette er utrolig trist. Mine tanker går til hans familie og venner. Takk for musikken, og mange uforglemmelige øyeblikk!

Teigen fikk aldri sett sin egen musikal

Hilde Lyrån har gjennom hele høsten spilt i Jahn Teigen-musikalen på Chat Noir. Hun reagerte med sjokk da God kveld Norge ringte med nyheten tirsdag morgen.

– Nei... Det var en jævlig tøff beskjed å få, sier hun.

Hun forteller at Teigen aldri fikk sett musikalen i høst, fordi han var for syk.

– Det var veldig synd at han aldri fikk sett forestillingen på Chat Noir, men vi følte likevel at han var tett på. Manageren, Trond Lie, kom med hilsninger hele tiden, og vi sendte tilbake. Vi følte liksom at han var med oss i høst. Jahn var jo med i prosessen i forkant, alt var godkjent, og Trond sa at Jahn var veldig stolt av produktet.

Hun forteller også at en stor produksjon filmet de to siste forestillingene, men hun vet ikke om Teigen fikk sett det heller.

– Et fyrverkeri av et menneske

Lyrån minnes med glede sitt første møte med Teigen, som var under den norske MGP-finalen i 1985.

– Jahn skulle fremføre i pausen en medley med tidligere norske bidrag. Han trengte to kvinnelige dansere og jeg fikk være en av dem. Vi delte garderobe og vi hadde det jævlig morsomt sammen. Jahn Teigen var et fyrverkeri av et menneske. Det er et av det hyggeligste og morsomste minnene jeg har med Jahn, minnes Lyrån.

– Vi må ta med oss de gode minnene, han er ett av de største navnene vi har hatt, avslutter hun.

Etterlater seg et tomrom

Hanne Krogh beskriver Jahn Teigen som en gudbenådet artist.

– Vi har aldri sett noen som ligner ham – verken her i Norge eller utenlands, skriver Krogh i en melding til TV 2.

– Hvis Jahn gikk ut på en scene – om det var et lasteplan på bygda eller i Oslo Spektrum – eide han den scenen fullstendig. Og han eide publikum, for han ga alltid alt. Modig kastet han seg ut i det han mestret så fullstendig; å underholde. Han kunne det faget som er så vanskelig å lære: Artisteri.

Når en slik kraft blir borte, etterlater det seg et stort tomrom, skriver Krogh.

– Han var helt genial

I 2016 lagde TV Norge programmet «En hyllest til Jahn Teigen». Der var artist Hanne Sørvaag med. Hun synes dette er en spesiell dag.

– Han var en av Norges største popstjerner, som med sin musikk og sine hits banet vei for alle oss andre. Det som er fint å tenke på i dag, er at det må ha vært et eventyrlig liv. 70 år er på mange måter ungt i dag, men det må ha vært et liv fylt av utrolig flotte opplevelser, sier Sørvaag som legger til at hun er veldig glad for at hun fikk være med å hylle ham i TV Norge-programmet.

– Han likte godt versjonen jeg lagde av låtene hans, og det er så fint å tenke på. Han var jo helt genial til å lage låter som alle husker og kan være med på, han fant suksessformelen, sier Sørvaag til TV 2.

Også artist Alejandro Fuentes var med i «En hyllest til Jahn Teigen» i 2016.

– Dette var utrolig trist, sier Fuentes.

– Jeg fikk gleden av å bli kjent med ham i 2016 og det var en stor ære å få møte en så stor legende som ham. For en mann, for en låtskriver og for en sjel. Jeg håper han får hvilt i fred nå. Takk for all den fantastiske musikken, kjærligheten og gleden du har gitt oss. RIP, sier Fuentes til TV 2.

Gikk sine egne veier

Morten Thomassen, leder i den norske Grand Prix-klubben, sier det var Jahn Teigen som gjorde ham til Grand Prix-fan. Thomassen tror mange føler at de har mistet en venn i dag.

– Han taklet sisteplassen på en utrolig måte og snudde det til en seier. Alt han har gjort for Grand Prix i Norge, det ville ikke vært den samme oppmerksomheten og gleden for det uten ham. Han har gjort MGP til det det er i Norge. Han kunne lage tulletekster og tekster som betyr noe. Tekster som ble brukt i bryllup og begravelser, som virkelig gjør noe med hjertet ditt, sier Thomassen.

– Han var en kunstner med stor K.

– Hva er det med artisten Teigen som fenger så mange?

– Han brydde seg aldri om kred. Han brydde seg ikke om hva som var harry. Han gikk sine egne veier. Noen ganger gikk det veldig bra, andre ganger ikke. Han var fantastisk i møte med fans og var så åpen, sier Thomassen.