Haaland hylles av legende: – Har ikke vært mange som ham i historien

Erling Braut Haaland (19) roses opp i skyene av den engelske fotballegenden Steve McManaman.

– Man må bare be om at han holder seg skadefri, sier McManaman til TV 2.

Den tidligere driblefanten, med en fortid i Liverpool, Real Madrid og Manchester City, kjenner godt til pappa Alfie Haaland fra tiden i den lyseblå delen av Manchester.

Han har latt seg imponere stort av Erling Braut Haalands gjennombrudd.

– Han har gjort det utrolig i Borussia Dortmund, slår McManaman fast.

– Når du ser ham spille, hva ser du?

– Jeg ser en veldig upolert, høy, sterk og hurtig spiller som bare vil bli bedre. Hvis han lærer, og har den rette innstillingen – som det er ingen tvil om at han har på grunn av faren – vil han bare bli mer ferdig og enda bedre, svarer 48-åringen, som for tiden jobber som fotballekspert for BT Sport.

Steve McManaman var gjest i TV 2s Premier League-studio mandag kveld.
Steve McManaman var gjest i TV 2s Premier League-studio mandag kveld.

Haalands tall snakker for seg selv: Etter overgangen til Borussia Dortmund har 19-åringen scoret ni mål i Bundesliga, ett i cupen og to i Champions League. Og han har bare startet fem kamper totalt.

Om nøyaktig én måned venter Serbia i skjebnekampen på Ullevaal.

– Det at han har slått gjennom i Bundesliga med et lag som Dortmund, har scoret så mange mål – og alle forskjellige typer mål – det er det som imponerer meg, sier McManaman, før han utdyper:

– Ikke bare som en målsnik og scoringer fra kloss hold. Han har scoret fra utsiden av boksen, han har scoret ved å runde keeper og sette den inn fra spiss vinkel, og med venstre- og høyrefoten. Bevegelsene hans er strålende, og farten er utrolig.

McManamans advarsel

Neste sesong vil jærbuen få vanskeligere spilleforhold, skal en tro McManaman.

– Utfordringen er at han i øyeblikket er en overraskelse. Han er ung, 19 år, og folk sier «jeg har ikke hørt om denne gutten.» De vet ikke hvordan han er. Så plutselig har han rundet dem og scoret. Neste sesong vil folk være mer obs på ham. Folk vil begynne å sparke og mannsmarkere ham, og gjøre det med mer kraft enn i dag, varsler han.

Men så lenge Haaland fortsetter å utvikle seg, vil dette skje i takt med at jærbuen får flere strenger å spille på, mener den tidligere Liverpool-stjernen.

– Da vil han kunne skyte bedre med høyre og bli sterkere i luften, eksemplifiserer fotballeksperten.

– 18-19-åringer som scorer slike mål – det er ikke mange av dem. Og det har ikke vært mange av dem i historien. Dem som har gjort det, er superstjerner, sier han, og nevner tidligere lagkamerater som Michael Owen, Robbie Fowler og Raúl.

– Trenger ikke å bekymre seg for skoavtaler eller biler

Med den utrolige målformen har det fulgt en øyeblikkelig berømmelse. Spanske aviser lanserer ham som et mulig stjernekjøp for Real Madrid, og videoen av 19-åringen som løp 60 meter på 6,64 under kampen mot PSG gikk verden rundt. Blant annet.

Med seg på laget har han også Mino Raiola, en av verdens mest kjente fotballagenter.

– Jeg tror det er forskjellen fra da jeg slo gjennom. Nå er søkelyset så mye større. Den første fasen har vært bra. Den neste fasen er det som skjer videre: Vil han forbedre seg? Om to år, vil agenten prøve å få ham til en annen klubb for å få penger ut av det? Forhåpentligvis er faren hans den fornuftige, han er den som vil ta vare på ham og passe på ham som sin sønn, sier McManaman, før han slår fast:

– Det viktigste er at han er glad, spiller på høyeste nivå og scorer mål. Han er 19 år. Hvis han skal bli en superstjerne, trenger han ikke å bekymre seg for penger, økonomi, skoavtaler eller biler. Det vil han ha i massevis. Det viktigste er at han scorer mål og vinner trofeer. Da vil alt annet følge med.

Lik TV 2 Sporten på Facebook