SKYLDIG: Weinstein selv vitnet ikke som en del av forsvaret sitt i rettsaken, så anklager fikk ikke muligheten til å spørre han ut i retten.
SKYLDIG: Weinstein selv vitnet ikke som en del av forsvaret sitt i rettsaken, så anklager fikk ikke muligheten til å spørre han ut i retten. Foto: Scott Heins

Skyldig i voldtekt og seksuelle overgrep – vil anke kjennelsen

Den tidligere filmprodusenten Harvey Weinstein er kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt, men frikjent for de alvorligste anklagene.

Juryen kunngjorde sin beslutning mandag. Den 67 år gamle tidligere Hollywood-mogulen har stått tiltalt for overgrep og voldtekter mot to kvinner.

Rett etter at avgjørelsen falt ble Weinstein pågrepet og ført ut av rettslokalet. En av dommerne i saken sa også at Weinstein skal i fengsel med en gang. Han har til nå vært løslatt mot kausjon.

Dommen mot Weinstein kommer ikke før 11. mars, men han blir sittende i varetekt fram til straffeutmålingen er klar.

Han risikerer opp til 25 års fengsel.

Ovenfor AFP sier Weinsteins forsvarere at han vil anke kjennelsen.

Rettsaken mot filmmogulen har pågått i seks uker i New York.

Dømt på to punkter

Weinstein ble funnet skyldig i to av fem tiltalepunkter.

Juryen fant det bevist at Weinstein har gjennomført en voldtekt og at han har forsøkt å gjennomføre et annet seksuelt overgrep.

Påtalemyndigheten har også forsøkt å bevise at han var en notorisk overgriper som brukte sin posisjon til å forgripe seg mot en rekke kvinner han hadde makt over. Dette ble han imidlertid frikjent for.

Juryen har brukt fem dager på å komme fram til kjennelsen.

I mai 2018 meldte han seg selv for politiet i New York. Han ble tiltalt for voldtekt og flere tilfeller av seksuelle overgrep mot to kvinner. Han ble løslatt mot en kausjon på 1 million dollar.

Tre saker

Saken mot Weinstein var vært bygd på tre anklager: At han voldtok en kvinne som håpet å få en filmrolle på et hotellrom i New York i 2013, at han tvang seg til oralsex med produksjonsassistenten Haleyi, og at han voldtok og tvang seg til oralsex med «Sopranos»-skuespilleren Annabella Sciorra i leiligheten hennes på midten av 1990-tallet.

Ytterligere tre kvinner har i retten vitnet om at de ble angrepet av Weinstein. Det skulle overbevise juryen om at overgrepene var en del av et mønster som hadde rammet langt flere kvinner.

Weinstein har som nevnt ikke vitnet under rettssaken, men advokatene hans har argumentert for at kvinnen samtykket til sex og at de gikk til sengs med ham for å fremme karrierene sine. De viste til at to av kvinnene fortsatte å ha kontakt med ham i form av varme og til og med flørtende eposter, og at de hadde sex med ham også etter at han angrep dem.

Weinstein er også siktet for overgrep av påtalemyndigheten i Los Angeles. Der anklages ham for å ha voldtatt en kvinne og for å ha begått seksuelt overgrep mot en annen i forbindelse med Oscar-utdelingen i 2013.

Utløste #metoo

Anklagene mot Weinstein ble startskuddet på metoo-kampanjen, hvor kvinner og menn fra land over hele verden har stått fram med historier om seksuelle krenkelser.

Anklagene mot Weinstein ble først omtalt i New York Times i oktober 2017. Deretter strømmet det på med beskyldninger mot den nå 67 år gamle filmmogulen, blant annet fra filmstjerner som Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow.

Weinstein selv har beklaget sin oppførsel og den lidelse han har påført de mange kvinnene, men han insisterer på at sexen var frivillig og at han ikke har gjort noe ulovlig. Saken har ført til at han fikk sparken fra produksjonsselskapet Miramax, som han selv grunnla sammen med sin bror.