England fraråder headinger. Det vil de ikke gjøre i Norge

Flere britiske fotballforbund vil forby headinger for barn under tolv år på trening. Det kommer ikke til å skje i Norge med det første.

ILLUSTRASJONSBILDE: I Norge vil det ikke bli ført retningslinjer mot headinger i barne- og ungdomsfotballen. Her header Marcus Gunnarsen ballen under Norway Cup i 2018. Foto: Ørn E. Borgen
ILLUSTRASJONSBILDE: I Norge vil det ikke bli ført retningslinjer mot headinger i barne- og ungdomsfotballen. Her header Marcus Gunnarsen ballen under Norway Cup i 2018. Foto: Ørn E. Borgen

I Storbritannia vil de ha trening på headinger bort fra barnefotballen. Det framgår av nye retningslinjer fra fotballforbundene i England, Nord Irland og Skottland.

Headinger vil imidlertid være tillatt i kamp.

Det skriver flere britiske medier, blant annet Sky Sports.

De tre forbundene sendte mandag ut en felles uttalelse. Der refererer de til en studie som viser at tidligere profesjonelle fotballspillere har tre og en halv ganger så høy sannsynlighet for å dø av hjerneskader enn den generelle befolkningen.

Studien har ikke identifisert årsaken til den økte risikoen. Repetert heading sies imidlertid å være en sannsynlig faktor, skriver Sky Sports.

Mark Howie, sjef for grasrota i Det engelske fotballforbundet (FA), presiserer at det ikke er et bastant forbud, men retningslinjer til frivillige trenere i barnefotballen.

– I barnefotball vil du se i snitt én, to eller tre headinger i løpet av en kamp. Så hvorfor skal du bruke mye tid på å øve på en ferdighet vi sjelden ser, spør han retorisk overfor Sky Sports.

Vil ikke skje i Norge

Tilsvarende retningslinjer vil ikke fremmes i Norge. I alle fall ikke med det første, ifølge Bo Folke Gustavson. Han er fagansvarlig for aktivitetsutvikling i Norges Fotballforbund (NFF).

– Det er ingenting ved det jeg har fått med meg nå som gjør at vi følger opp de retningslinjene, sier Gustavson til TV 2.

– Vi tar selvfølgelig sikkerheten for barna våre på alvor, men forholder oss til UEFA (Det europeiske fotballforbundet) og rådene vi får fra våre medisinske ansvarlige, fortsetter han.

Gustavson understreker at studien tar utgangspunkt i proffotball, ikke på barne- og ungdomsnivå. Der det er påvist senskader som følge av hodeskader i fotball, er det relatert til skader som har skjedd i voksenfotballen, påpeker Gustavson.

Dessuten argumenterer han for at det heades svært sjelden i barnefotball.

– Vi følger debatten tett og diskuterer. Det er ikke sånn at vi på død og liv ikke vil følge de andre forbundene her. Men vi vil gjerne at det skal være faktabasert. Jeg skjønner for så vidt føre-var-tankegangen, men da er det mye i idretten vår i kanskje må forby etter hvert. Ikke bare i fotballen, sier han.

Anbefaler lettballer

Thor Einar Andersen, medisinsk leder i NFF/Idrettens Helsesenter og professor ved Senter for idrettsskadeforskning, Norges Idrettshøgskole, opplyser at de fra norsk hold vil avvente eventuelle direktiver fra UEFA før de foretar seg noe.

– Vi er med på føre-var-prinsippet, men forskning som vi og andre har gjennomført viser at det heades svært sjelden i kamp. På trening, derimot, kan det heades mye i enkelte heade-øvelser på trening. Og det bør nok begrenses når barna er under tolv år, påpeker Andersen.

Thor Einar Andersen er tidligere lege for det norske fotballandslaget. Foto: Håkon Mosvold Larsen
Thor Einar Andersen er tidligere lege for det norske fotballandslaget. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Han understreker imidlertid at det ikke er forskning som beviser en klar sammenheng mellom headinger i barnefotball og hodeskader senere i livet. Fra NFF er det i flere år blitt anbefalt bruk av lettballer i barnefotballen, noe Andersen ser på som mer hensiktsmessig enn et totalforbud mot heading.

– Da vil de gjentatte støtene mot hodet bli betydelig lettere, samtidig som det øves på riktig headeteknikk og trening av nakkemuskulatur, understreker han.

Mørketall

Truls Straume-Næsheim, lege ved Senter for idrettsskadeforskning, har forsket på hodeskader i fotball. Han er enig i at det ikke er et skrikende behov for slike retningslinjer i Norge.

– Særlig med tanke på at skaderisikoen er mye høyere i kamp enn trening, sier Straume-Næsheim.

Han forklarer at den største risikoen for skader ikke er headingen i seg selv, men duellene som hører med.

– Prinsippet er jeg med på, at man skal forebygge at man får smeller mot hodet. Men så lenge man er under tolv år, tenker jeg at effekten er lav da duell- og nikkefrekvensen er svært lav for denne aldersgruppen. Det er nok for eldre, når man bikker inn på ungdomsskolen, at det blir mer nikking og dueller, forklarer Straume-Næsheim.

– Argumentet for er at hjernerystelse hos barn kan være vanskeligere å avdekke, og kan gjerne plage en litt lenger. Det er nok det som er tankegrunnlaget bak. Og barn er dårligere til å rapportere symptomer for hjernerystelse. Det er vanskeligere å sette ord på. Hjernerystelsefrekvensen er ganske lav i den gruppen, men usikkerheten er mørketall fordi de er dårligere til å rapportere, fortsetter han.