BEKYMRET: WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus er svært bekymret over utviklingen av virusutbruddet. Foto: AP / NTB scanpix
BEKYMRET: WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus er svært bekymret over utviklingen av virusutbruddet. Foto: AP / NTB scanpix

WHO: Verden må forberede seg på potensiell pandemi

Verden må forberede seg på at utbruddet av covid-19-viruset kan bli en pandemi. FHI mener utbruddet i Italia øker sannsynligheten for at det kan komme til Norge.

Lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus sier verden må forberede seg på en pandemi.

Han mener virusutbruddene i Iran, Italia og Sør-Korea er svært bekymringsfulle.

Seks døde

I Italia er seks personer døde og minst 219 smittet. Også i Iran stiger tallet på smittede og døde. Det offisielle tallet på smittede er 60, og det offisielle tallet på døde er tolv.

– At det er et såpass stort utbrudd i Italia, det øker sannsynligheten for at det kan komme til Norge, sier are Berg, overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI), til TV 2.

Han mener det foreløpig ikke er noen grunn til å avlyse reiser til Italia.

– Det er vanskelig å komme med et reiseråd om å ikke reise til Italia nå, men er man i en særlig utsatt gruppe kan man jo tenke seg om en ekstra gang, sier Berg.

Berg sier bruken av ansiktsmasker mot koronaviruset er svært begrenset.

– I verste fall øker det sjansen for smitte, fordi man tar med på munnen, sier han.

FHI sier mandag kveld at sjansen for å bli smittet av viruset ved reise til andre land enn Kina stadig øker, men fremdeles ansees som lav.

– Vi fraråder ikke reise til disse områdene, men ber publikum følge med på våre nettsider for råd og informasjon, sier avdelingsdirektør Line Vold ved FHI.

Stenger byer

I Italia er det nå stengt i 11 byer i regionene Veneto og Lombardia, og dette er varslet å vare i 14 dager.

Det betyr at ingen kan forlate eller reise til de aktuelle byene, som har over 50.000 innbyggere.

I et forsøk på å stanse spredningen av viruset er også karnevallet i Venezia forkortet med to dager, og ble avsluttet søndag.

I Sør-Korea er 833 personer nå registrert smittet av viruset. Tallet er det høyeste utenfor Kina, og totalt åtte mennesker er så langt døde i landet.

(©NTB / TV 2)