Justisminister Monica Mæland (H) rydder opp i reiseregler.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Justisminister Monica Mæland (H) rydder opp i reiseregler. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Vil tydeliggjøre reglene etter at politisjef ble påspandert luksushotell i Djibouti

Sjef for Politiets utlendingsenhet (PU) Arne Jørgen Olafsen mente det var «uproblematisk» at Djibouti tok alle regningene da han besøkte landet. Men nå får saken et etterspill.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er sånn at vi har et statlig reiseregulativ hvor hovedregelen er at man betaler reisene selv, så er det noen unntak fra det, men det er hovedregelen, fastslår justisminister Monica Mæland.

Hun vil ha en gjennomgang av politiets rutiner, og ber Politidirektoratet (POD) komme med forslag om endringer i reglene etter PU-sjefens reise til Djibouti.

–Viktig gjest

Olafsen takket ja til at den djiboutiske politigeneralen betalte oppholdet på luksushotellet Djibouti Palace Kempinski under et tre dager langt besøk i Djibouti i oktober i fjor.

– Jeg vet ikke akkurat hva suiten het, men det var et stort rom, en stue og et arbeidsrom hvor vi hadde noen møter. Jeg oppfattet det som et signal om at jeg var en viktig gjest som de ønsket å investere i, fortalte han til TV 2.

Da TV 2 gjennomgikk reiseregningene for turen viste det seg at djiboutiske myndigheter hadde betalt både hotell og alle måltider for Olafsen og to andre i den norske politidelegasjonen under det tre dager lange oppholdet.

– Jeg må si at jeg tenkte ikke så mye over det. Jeg hadde med meg vanlig bankkort på vanlig måte, og fikk beskjed om at denne gangen skulle jeg ikke trekke det kortet, kommenterte PU-sjefen.

Vil sikre uavhengighet

Etter at SVs justispolitiske talsmann Petter Eide stilte spørsmål til justisminister Monica Mæland om reglene for betaling av politiets opphold i utlandet, tok Mæland i sin tur opp vurderingen i den konkrete saken med Politidirektoratet.

Justisministeren er fornøyd med at POD nå vil gjennomgå Olafsens reise, og tydeliggjøre reglene for opphold i utlandet.

– Ja, det er åpenbart grunnlag for det, basert på denne saken, så det synes jeg er bra at de både gjennomgår, og at de kommer med forslag til endringer.

– Gir det feil signal at PU-sjefen lot et annet land betale?

– Jeg vil ikke kommentere den konkrete saken, for den gjennomgår man nå, og det synes jeg er bra, og er det grunnlag for å gjøre endringer i dette regulativet, så gjøre vi det, sier Mæland til TV 2.

– Hvorfor er det viktig at politiet betaler selv?

– Det er jo viktig for å sikre uavhengighet, og for at de ikke mottar ytelse de ikke skal.

– Kan vi ha full tillit til at politiet er uavhengig?

– Ja, det mener jeg vi kan, og jeg har ikke grunnlag for å mene noe annet, og nå går jo også politiet gjennom denne saken, og det synes jeg er bra, sier justisministeren.

Olafsen avventer

Olafsen fulgte reglene i statens reiseregulativ, ifølge en epost fra POD.

– Vi ser imidlertid behov for å gå opp retningslinjene på nytt og tydeliggjøre rutinene slik at det ikke er noen tvil om habilitet i ettertid, sier beredskapsdirektør Tone Vangen i POD til TV 2.

PU-sjefen vil foreløpig ikke gi noen kommentar til at justisminsteren har bedt POD om å komme med forslag til endringer i reglene etter hans besøk i Djibouti, et land som er kjent for utbredt korrupsjon.

– Vi avventer Politidirektoratets gjennomgang av saken, og vil besvare alle spørsmål de eventuelt har til oss. Utover det har vi ingen kommentarer, heter det i en epost fra kommunikasjonsstaben til PU.

SVs justispolitiske talsmann er fornøyd med justisministerens oppfølging av reportasjene i TV 2.

– Jeg er helt enig med henne. Det skal være sånn at politiet betaler sine reiseregninger selv. Det skal ikke være tvil om at norsk politi opptrer uavhengig, også når de er i utlandet, sier Eide.

Han reagerer på at Olafsen uttalte at det må vurderes fra gang til gang om politiet skal akseptere tilbud fra et annet land om at de tar regningene.

– Det skaper uklarhet og en slags forhandlingssituasjon der og da som kan være uheldig, så jeg er tilhenger av at vi har veldig tydelige regler, og at politiet før de reiser til utlandet aldri skal være i tvil om at de selv skal betale oppholdet.

Sjef for Politiets utlendingsenhet (PU) Arne Jørgen Olafsen i møte med den djiboutiske politidirektøren. general Abdillahi Abdi Farah.
Sjef for Politiets utlendingsenhet (PU) Arne Jørgen Olafsen i møte med den djiboutiske politidirektøren. general Abdillahi Abdi Farah.

– Men politiet kan spare penger når andre betaler for dem når de er i utlandet?

– Åpenbart, men dette er ikke måten å spare penger på når politiet er på tjenestereiser i utlandet. Alle ha tillit til at de opptrer uavhengig, og da må betale regningen selv.

Rettssikkerhet

Målet med Olafsens reise var å berede grunnen for en returavtale med Djibouti for å kunne sende tilbake djiboutiere som oppholder seg i Norge med falsk identitet.

– Når det er snakk om viktige avtaler for Norge, som her å berede grunnen for en returavtale, må man ikke jenke det litt til da?

– Nei, absolutt ikke. Denne typen avtaler skal ha som utgangspunkt, også, at det skal være rettssikkert for de asylsøkere som det her er snakk om, og da må hele tiden vite at politiet opptrer uavhengig, og er opptatt av å tjene norske interesser, men også sikre rettssikkerheten til de det dreier seg om, sier Eide.