BLE STATSRÅD: Nøkkeloverrekkelse i Nærings- og fiskeridepartementet da fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen (H) overtor for Harald T. Nesvik (FRP) i januar.
BLE STATSRÅD: Nøkkeloverrekkelse i Nærings- og fiskeridepartementet da fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen (H) overtor for Harald T. Nesvik (FRP) i januar. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Statsministeren: – Han må rydde opp i dette

Erna Solberg er klar på at fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) må forholde seg til vanlige regelverk, og at han må rydde opp etter at han mottok dobbelt lønn en periode. Fiskeriministeren har mandag betalt tilbake etterlønnen.

Arbeiderpartiet har krevd svar fra Erna Solberg, etter at Dagbladet avslørte at fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) mottok dobbelt lønn i flere måneder etter at han ble statssekretær i regjeringen fra 4. februar.

Sivertsen søkte om etterlønn som ordfører i tidligere Lenvik kommune etter at han hadde tiltrådt som startssekretær, og mottok derfor i en periode doble utbetalinger.

Samtidig har VG mandag meldt at fiskeriministeren mottok 27.000 kroner i lønn fra Troms og Finnmark fylkeskommune uten å ha deltatt i et eneste møte. Dette skal også ha vært i perioden etter at han ble statssekretær.

Må rydde opp

Statsminister Erna Solberg sier til TV 2 mandag at det nå er viktig at Sivertsen rydder opp.

– Han må rydde opp i det som eventuelt har vært feil, blant annet knyttet til etterlønnen hans, sier Solberg.

Sivertsen er mandag på Senja for å sammen med kommunen ordne opp i situasjonen.

Flere er kritiske til Sivertsens dømmekraft etter hendelsen.

– Nå skal han få lov til å rydde opp sammen med kommunen, og jeg har full tiltro til at han kan være en god fiskeriminister for Norge videre, sier Solberg.

– Har du tillit til fiskeriministeren?

– Det er ikke lurt å søke etterlønn når du er i full jobb, for dette er en ordning som er laget for å hjelpe i tiden etter at man har sluttet i en jobb uten en ny å gå til, sier statsminister Erna Solberg.

– Hvorfor er det forskjell på fiskeriministeren og de som er blitt dømt i lignende saker, for eksempel i NAV-systemet?

– Det er ikke forskjell på folk, alle skal følge regelverket som gjelder, og det derfor han nå må rydde opp i denne saken sammen med kommunen, sier Solberg.

Har betalt

Mandag ettermiddag sier Sivertsen til TV 2 at han nå har betalt tilbake det han fikk i etterlønn.

– Jeg er hjemme på Senja for å rydde opp. Jeg har i dag tilbakebetalt det jeg fikk utbetalt fra kommunen i etterlønn krone for krone. Jeg har også fått annullert etterlønnsavtalen, sier han.

Han opplyser også at han har snakket med fylkeskommunen og bedt om å få tilbakebetale all godtgjørelse han har mottatt etter 1. januar i år.

– Jeg har søkt permisjon fra fylkestinget, og søknaden skal behandles på fylkestingets første møte 10.mars, sier han.

Anmeldt

Sivertsen har tidligere uttalt at han i den aktuelle perioden jobbet fult både for Lenvik kommune og som statssekretær.

– Vi var midt i en relativt heftig innspurt med sammenslåing av fire kommuner, og jeg var nødt til å holde den kursen videre slik at vi fikk avsluttet prosessene som pågikk, forklarte han.

Rød ungdom har mandag politianmeldt fiskeriministeren for bedrageri i forbindelse med saken.

Samtidig har flere spurt seg hvorvidt fiskeriministeren kan ha regjeringens tillit.

– Jeg mener vi har en fiskeriminister med svekket moral og dømmekraft. Når han krever etterlønn er det strenge regler for dette, og som ordfører ville jeg ventet at han skulle kunne dette regelverket. Det burde ringt noen bjeller hos ham her, sier Terje Lien Aasland, stortingsrepresentant for Ap, til TV 2.

Både Ap og SV har mandag sendt en rekke spørsmål til statsministeren om saken.

– Det neste nå er at statsministeren må redgjøre for situasjonen. Hva har hun visst på hvilket tidspunkt? Og kan han fortsette som fiskeriminister? spør Aasland.

SVs Kari Elisabeth Kaski synes «det stinker av hele saken».

– Han har bevisst sendt inn søknad om etterlønn og fått to godtgjørelser, uttalte Kaski under Politisk kvarter på NRK mandag.