Overvant kreft – nå er Kristoffer (19) Norges raskeste på ski

Lørdag står Norges raskeste mann på 100 meter ski på startstreken som medaljekandidat i junior-VM.

Kristoffer Kvarstad (19) opplevde marerittet da han fikk påvist kreft i en alder av 15 år.

– Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til. Jeg skjønte ganske raskt at jeg kom til miste håret, men at det innebar å miste så mye muskler, hadde jeg ikke peiling på. Hadde jeg visst det, hadde jeg nok hatt helt andre tanker, reflekterer langrennstalentet.

15 år gammel dro han til legen med hovne lymfeknuter og det han trodde var symptomer på kyssesyken.

Men unggutten hadde aldri forestilt seg å bli diagnostisert med lymfekreft med spredning til både nyrer og lever i så ung alder.

– Jeg var i kjempegod form, så det var veldig surrealistisk. Du hadde hørt at det var gamle folk som hadde kreft, det var ingen på 15 år som hadde det, sier 19-åringen, som likevel tok sjokkbeskjeden med fatning.

– Jeg var ikke så veldig redd, for vi fikk tidlig beskjed om at dette så lovende ut og at jeg kom til å overleve, men at det kom til å ta tid.

Gjennomgikk 50 cellegiftbehandlinger

Den intense drømmen om å bli best i verden i langrenn ble raskt en bagatell og satt på vent umiddelbart. Kvarstad stod overfor sin livs kamp.

Kristoffer Kvarstad gjennomgikk nærmere 50 cellegiftbehandlinger for lymfekreft. Foto: Privat
Kristoffer Kvarstad gjennomgikk nærmere 50 cellegiftbehandlinger for lymfekreft. Foto: Privat

– I starten var jeg veldig trøtt og hadde mye vondt i kroppen. Flere ganger måtte jeg bare slå i veggen for å få slått ut, svarer 19-åringen på spørsmål om hvordan kroppen responderte på behandlingen.

Den startet han på i januar 2015.

– Det var mange dager, på det verste, hvor målet bare var å komme seg ned trappen for å ta seg til sykehuset, minnes Kvarstad.

Kreften brøt ned lymfesystemet, som tar hånd om kroppens forsvar mot virus og bakterier. Kvarstad gikk gjennom nærmere 50 cellegiftbehandlinger i løpet av tre år for å for å drepe lymfekreften, og den tøffe behandlingen tappet unggutten ytterligere for krefter.

– Det var en hendelse hvor han prøvde å gå ned tappen, men bare klarte å henge på skuldrene til mor. En annen dag skulle vi forsøke å gå en tur, men vi kom bare 50 meter ned i gaten før vi måtte snu. Så det er klart at kroppen er helt nedkjørt under den sterkeste behandlingen, sier pappa André.

Til tross for flere tunge stunder, holdt Kvarstad humøret oppe.

– Han har vært så positiv hele veien. Den første dagen vi fikk vite om dette sa han at «dette skirennet går vi først – og det vinnes», sier mamma Toril.

Verdens nest raskeste på 100 meter ski

I dag er Kvarstad kreftfri, og i fjor var han ferdig på Wang Toppidrett. Nå satser 19-åringen utenfor landslaget, men det betyr ikke at resultatene har uteblitt av den grunn.

Tidligere i vinter satte Hamar-løperen norgesrekord på 100 meter ski da han vant prologen i Supersprint World Series Sprint i Trysil med tiden 10,98 – kun to tideler bak verdensrekorden til italienske Emanuele Becchis.

– Jeg visste på forhånd at jeg var rask, men det var veldig overraskende og gøy at det ble norgesrekord, sier Kvarstad.

Tiden gjør norgesrekordholderen til verdens nest raskeste, og 19-åringen slår flere 100 meter-spesialister.

– Jeg har ingen planer om å bli noen ren 100 meter-spesialist, men det er klart det er gøy, og det betyr vel at det er flere måter å bli god på 100 meter på ski på, sier han beskjedent.

I tillegg har Kvarstad levert flere topplasseringer i norgescup for junior i sprint denne sesongen, men allerede før han var ferdig med cellegiftbehandlingen sto han på pallen i norgescupen.

– Jeg hadde aldri vært i norgestoppen, så det var veldig stort. Ett år etter kreftbehandlingen ble jeg nummer tre på norgescup sprint, og jeg tok siste cellegifttablettene mandagen etter denne norgescuphelgen.

– Drøm som går i oppfyllelse

Onsdag reiste 19-åringen sammen med 15 andre juniorer til Tyskland for å representere Norge i junior-VM. Det hadde han ikke særlig stor tro på under den tøffeste perioden av cellegiftbehandlingen. Den fant sted påsken 2015, da han var lagt inn på sykehuset i Elverum.

– Legene mente jeg at behandlingen jeg gjennomgikk var ganske tøff ettersom jeg var på stadiet tre av fire, sier Kvarstad. Foto: Privat
– Legene mente jeg at behandlingen jeg gjennomgikk var ganske tøff ettersom jeg var på stadiet tre av fire, sier Kvarstad. Foto: Privat

– Det var aldri noe tanke og de rundt meg at hadde nok enda mindre troen. Jeg ønsket bare å komme meg tilbake på ski, og da setter man veldig pris på at man kan gjøre det.

– Det står i sterk kontrast til hverdagen som kreftpasient?

– Det er bare en bonus å gå på ski. Jeg driver med langrenn fordi det er det morsomste i hele verden, og da setter man veldig pris på at man kan gjøre det, sier han, før han fortsetter:

– Hvis man skulle få to dager på sofaen fordi man er forkjølet, så går jeg ikke i kjelleren av den grunn. Jeg vet det kan være så mye verre fordi man skjønner hva det vil si å være sliten.

Den hurtige sprinteren er en av medaljefavorittene når han står på startstreken i tyske Oberwiensenthal lørdag.

– Det blir veldig spennende. Jeg er lettet for å få muligheten til å gå for Norge, og man gleder seg til å gå skirenn i landslagsdressen og konkurrere nasjon mot nasjon. Det betyr litt ekstra og er noe veldig mange drømmer om.

– Er det en drøm som går i oppfyllelse?

– Jeg har drømt om VM, for det er jo enda større, men dette er et delmål på veien, så det er på mange måter en drøm som går i oppfyllelse. Men den store drømmen er å ta et individuelt OL-gull – det hadde vært helt topp.