DÅRLIG START: Oslo Børs åpnet med et fall på over to prosent mandag morgen.
DÅRLIG START: Oslo Børs åpnet med et fall på over to prosent mandag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Oslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt

Som ventet åpnet Oslo Børs med fall mandag morgen. Etter få minutters handel har hovedindeksen falt over 2 prosent.

Etter en halvtimes handel har hovedindeksen falt 2,7 prosent til 911,21 poeng.

Ifølge Dagens Næringsliv er dette det kraftigste børsfallet på over fire måneder.

Det kraftige børsfallet knyttes til utbruddet av Korona-viruset i Europa.

Financial Times skriver at 152 personer i Italia er smittet av viruset, mens fire er bekreftet døde. Mandag morgen ble virustilfeller også registrert i Bahrain og Kuwait.

– Blir trolig verre

Fallet i Oslo kommer etter en markant nedgang ved de fleste børsene i Asia. Handelen der preges av nyheter om at koronaviruset covid-19 har spredt seg og flere er meldt døde.

I morgenrapporten for Norge framhever Nordea at situasjonen trolig blir verre før den kan bli bedre.

– Markedet priset inn et «V»-formet forløp, der Corona kun ville gi en midlertidig effekt før veksten etter et kvartal skulle komme kraftig tilbake. Dette bildet ser ut til å stå for fall. Over helgen har antallet nye tilfeller utenfor Kina steget betydelig, blant annet i Sør-Korea, Italia og Iran. Det gir ny frykt i markedet for at effektene av Corona-viruset blir mer enn kun ett kvartal. Og trolig har markedet rett, heter det.

Bratt nedover

I åpningsminuttene i Oslo er hydrogenselskapet Nel mest omsatt, og aksjen faller drøyt 7 prosent. Videre på omsetningslista følger Equinor (-3,0), DNB (-1,8) Norwegian Air Shuttle (5,4), og Mowi (-09).

Ved de toneangivende børsene i Europa går det også bratt nedover. I London har FTSE 100-indeksen falt 1,9 prosent, mens CAC 40 i Paris og DAX 30 i Frankfurt begge faller 2,6 prosent.

I Italia, som mandag kunne melde om nok et virusdødsfall, er det satt i verk en rekke tiltak for å hindre smitte. Stoxx 600-indeksen faller 2,4 prosent.

(©NTB/TV 2)