STRANDET: Søndag satt mange passasjerer strandet ved flyplassen på Las Palmas som følge av sandstormen.
STRANDET: Søndag satt mange passasjerer strandet ved flyplassen på Las Palmas som følge av sandstormen. Foto: Borja Suarez

Setter opp ekstrafly for å hente hjem strandfaste nordmenn

Flyplassene på Gran Canaria er åpne igjen. SAS og Norwegian har satt inn ekstrafly for å frakte sandfaste nordmenn hjem.

Norwegian opplyser mandag formiddag i en pressemelding at de jobber for å sette opp ekstrafly for å hente hjem passasjerer fra Gran Canaria.

– De første flyene vil etter planen kunne lette fra Las Palmas sent mandag ettermiddag, men dette avhenger av værsituasjonen. Reisende vil få direkte beskjed så fort som mulig. Vi forstår og deler frustrasjonen til våre kunder, og det viktigste nå er å få alle som sitter strandet på Gran Canaria og Tenerife hjem, står det i meldingen.

– Forstår frustrasjonen

Mandagens flyvninger til Kanariøyene skal etter planen gå som normalt.

Også SAS har satt inn ekstrafly som kommer til Las Palmas fra København i ettermiddag.

– Det kommer til å ta med seg 262 passasjerer hjem til Norge. Samtidig har våre teknikere startet en gjennomgang av flyene som står på flyplassen, og vi har et håp om et enda flere skal komme seg hjem i løpet av dagen, sier pressesjef i SAS John Eckhoff til TV 2.

Flere har uttrykt sterk misnøye over manglende informasjon fra flyselskapene. Eckhoff er klar på at i en slik situasjon er det alltid ting som kan gjøres bedre.

– Det har vært en krevende situasjon hvor ting oppsto relativt raskt på lørdag ettermiddag. Vi har prøvd å håndtere situasjonen, men det har vært veldig mange som har trengt bistand. Jeg forstår frustrasjonen, men nå jobber vi for å få folk hjem så fort som mulig, sier han videre.

Over 2000 værfast

Flyplassene ble stengt lørdag på grunn av en sandstorm, og en ny sandstorm feide over Gran Canaria søndag.

Den spanske flyplassoperatøren Aena opplyste like over midnatt at alle flyplasser på Gran Canaria er åpnet igjen etter sandstormene i helga.

Over 2.000 nordmenn er værfaste på Kanariøyene, ifølge NRK.

Til sammen ble åtte flyplasser på øygruppen stengt. Flyplassoperatøren Aena opplyser at 822 flygninger så langt er påvirket.

Ifølge FlightRadar24 har minst ett fly forlatt flyplassen ved Las Palmas tidlig mandag morgen.

– Sikkerhet øverste prioritet

Norwegian er blant flyselskapene som har mange passasjerer strandet på Las Palmas. Presseansvarlig Andreas Hjørnholm forteller til TV 2 at selv om andre fly begynner å gå, kommer ikke nødvendigvis deres til å gjøre det.

– Vi må foreta noen sikkerhetstester før våre fly kan lette. Vi må vite at ingen av våre fly har tatt skade av sandstormene, sa han mandag morgen.

Ifølge Hjørnholm arbeides det nå med å få teknikere på plass.

– Uavhengig av hva andre velger å gjøre, er sikkerheten vår øverste prioritet. Vi arbeider også med andre løsninger for å få våre kunder hjem når luftrommet er bedre, og kapasiteten øker, sa Hjørnholm videre.

Søndag hadde selskapet ti fly som var rammet, med omtrent 180 registrerte passasjerer i hvert fly.

– Kaotisk situasjon

Han sier at han forstår at dette er en frustrerende situasjon for deres passasjerer.

– Mange venter på å komme hjem fra ferie. Dessverre er det en kaotisk situasjon på Gran Canaria nå, og det er veldig mange mennesker der. Det gjelder ikke bare oss, men de fleste europeiske flyselskaper. Det er mye press, og vi forsøker så godt vi kan å hjelpe med å finne hotellrom om det blir noe ledig.

– Hvor mange av deres passasjerer står uten hotellrom?

– Det har jeg ikke tall på, men det er ganske mange mennesker. Vi har innrettet et hjørne på flyplassen som soveavdeling for våre passasjerer, men det er ikke akkurat et femstjerners hotell, sier Hjørnholm.

Han oppfordrer Norwegian-kunder som skal reise fra Gran Canaria til å følge med på hjemmesidene deres eller snakke med deres folk på flyplassen, og sier at de vil få tilsendt sms-varsling med informasjon om hjemreise.