PAPPA: Chelsea-spiller Antonio Rüdiger.
PAPPA: Chelsea-spiller Antonio Rüdiger. Foto: NTB scanpix/Instagram (Montasje)

Chelsea-stjernen frykter for sin nyfødte sønn: – En dag vil han sannsynligvis lide

Antonio Rüdiger er klar i talen: Mener rasismen er i ferd med å vinne frem.

Chelsea-midtstopper Antonio Rüdiger (26) og familien er i lykkelige omstendigheter.

Torsdag ble den tyske landslagsspilleren pappa for første gang: Til en gutt som får navnet Djamal Sahr Rüdiger.

– Følelsen av å bli far for første gang er utrolig, skriver fotballstjernen på Instagram.

Men sammen med de gode følelsene følger også bekymringer. Bekymringer knyttet til en verdensplage som Rüdiger selv har fått kjenne på kroppen.

Han mener rasismen brer om seg.

I Chelseas 2-1-seier mot Tottenham søndag ble han buet av den tilreisende Spurs-fansen. Bakgrunnen er at han i bortekampen mot samme lag hevdet at han ble utsatt for rasisme, men etter en politietterforskning ble saken henlagt på bevisets stilling.

26-åringen ser en klar sammenheng mellom buingen og saken.

– Rasismen har vunnet. De vil at vi skal tro at man ikke har noen stemme. Det er slik jeg ser det. Det er også takket være media som selvsagt skrev det slik at ingen ble funnet skyldig og at saken var lukket, sier Rüdiger i et intervju med Sky Tyskland, gjengitt av Bild.

– Det er derfor man blir buet når man hever stemmen og det er da jeg sier at rasisme har vunnet.

Bekymret

Det er en dyster fremtid for hans tre dager gamle sønn.

– Det er en katastrofe. Jeg fikk et barn på torsdag, så det får deg til å tenke. En dag vil sannsynligvis barnet mitt lide på grunn av måten vi er på i dag. Barnet mitt vil 100 prosent sikkert få høre noe av det.

Rüdiger har en far fra Tyskland og mor fra Sierra Leone. Han har også spilt fotball for Roma i Italia, der han også opplevde rasistiske tilrop.

Håpet hans er at barn og unge i dag får en utdannelse og en oppfostring hjemme som kan snu trenden. Om de ikke får det har rasismen definitivt vunnet, mener han.

– Dette viser at disse folkene vinner. De kan gå tilbake til stadion. Det trenger ikke å være mot meg, det kan være hvem som helst. De vil ikke bli straffet, og på slutten av dagen er det jeg som er busemannen.

– Det er ikke det at jeg ikke vil gi opp, eller slutte å heve stemmen min. Det vil jeg alltid gjøre, men jeg er alene. På den måten så vant de.

Rasisme er overalt

Han er takknemlig for støttende ord, men etterlyser mer handling.

– Ord og handlinger er forskjellig. Alle kan si de er lei seg, men de kan ikke sette seg inn i hodet mitt. Bare de som deler min skjebne kan forstå. Men til slutt er de også alene. Om jeg skriver en Instagram-post eller Twitter-post... Hva hjelper det? Hodet deres er ødelagt. Det er mitt også.

Han kaller terrorangrepet i Hanau på onsdag der ti personer mistet livet for sluttproduktet, og mener hendelser med rasisme på tribunen på fotballbaner er forløpere.

Som det han selv har opplevd i Italia, i England, og det Hertha-spiller Jordan Torunariga ble offer for mot Schalke 4. februar. Apelydene ropt mot Würzburgs Leroy Kwadwo i kampen mot Preussen Münster forrige helg er et annet eksempel.

– Alle burde se mot seg og sitt. Da jeg ble rasistisk hetset i Italia ble det sagt at dette var Italia. Alle burde starte hjemme og så snakke om andre. Det er ikke et eneste land som har alt under kontroll.

I midtuken ble en Espanyol-supportere arrestert etter å ha ropt apelyder i retning Wolverhamptons spanske stjerne: Adama Traore.

Et annet eksempel fikk man se i Portugal forrige helg, da Moussa Marega nektet å spille videre etter å ha blitt rasehetset.

– Får støtte

– Det at det fremdeles er et problem i 2020, synes jeg er utrolig. Når du merker rasisme, så hjelper det ikke å sitte på skrivebordet og støtte opp om dette her. Det du må gjøre, er å ta situasjonen når det skjer, sier Brede Hangeland.

Maregas lagkamerater prøvde å overtale ham til å bli på banen. Der mener Hangeland at de heller burde støttet ham med å gå av sammen med ham.

– De prøver å holde ham igjen når du ser at mannen har det vondt og bare vil i garderoben. Til og med treneren. Dette svineriet, at det finnes enda i fotballen og samfunnet....

– Det er mange mennesker som må ta seg en kikk i speilet. Det synes jeg er langt viktigere enn den underholdningen vi ser i fotballen. Vi må tenke over det. Rasisme finnes enda.

Jesper Mathisen etterlyser også handling:

– Fotballen er blitt et vindu for disse idiotene til å fremme sitt budskap og det sprer seg raskt via sosiale medier. Det er trist å se. Det må også bli gitt beskjed om fra forbund, FIFA og UEFA at hvis man opplever slikt så går man av banen, sier Mathisen.

– Så får man straffe de som har sluppet disse inn på arenaene og så får man utestenge de på livstid, så de aldri kommer seg inn på en fotballbane igjen.