Røiseland ble historisk

Marte Olsbu Røiseland tok gull på kvinnenes fellesstart og tok dermed sin syvende medalje i årets VM.

Se Røiseland kjempe seg til VM-gull i vinduet øverst! Bilder med tillatelse fra NRK.

Røiseland avsluttet VM på mesterlig vis og ble den første til å ta syv medaljer i et mesterskap noensinne.

Dorothea Wierer tok sølv, mens Hanna Öberg tok bronsen.

I løpet av årets VM i Anterselva har hun tatt fem gullmedaljer og to bronsemedaljer.

– Hva skal man si, det er jo helt vanvittig. Dere journalister maste mye om at jeg kunne klare det. Jeg tenkte at jeg skulle nyte det som var og at jeg var kjempefornøyd med mesterskapet mitt, uansett. Og så står jeg her og har klart det. Å klare det med stil og ta gull på slutten også, er jo bare helt fantastisk. Dette er det største jeg kommer til å oppleve i min karrière, sier en strålende fornøyd Røiseland til TV 2.

Under medaljeseremonien kom det noen tårer fra ektemannen Sverre.

– Jeg tror ikke jeg forstår det ennå, det er helt vanvittig vilt. Det går egentlig ikke an å beskrive, sier han til TV 2.

– Alt har så og si klaffet i dette VMet, legger ektemannen til.

Blant publikum sto også Røiselands mor.

– Det er det sykeste VMet jeg noen gang kommer til å oppleve. Det går ikke an å beskrive. Jeg er bare kjempestolt, sier mamma Helga Osbu til NRK.

Også broren var tilstede i Anterselva.

– Det er helt sinnssykt. Det var rett og slett Marte-maskin. Er det kjøtt og blod der?, tenkte jeg i dag. Det var helt rått, sier gullvinnerens bror, Nils Bjørn Olsbu til TV 2.

Ektemannen trodde ikke på gull

Etter å ha skutt på seg to strafferunder på de to første skytingene som gjorde at hun lå over minuttet bak teten, kom Røisealnd tilbake og skjøt feilfritt på tredje serie.

Men at konen skulle kjempe til seg medalje trodde ikke Sverre Røiseland.

– Jeg tenkte at i dag er hun sliten. Hun tapte en del på andre- og tredjerunden, og så skjøt hun fullt på tredje skyting. Da kviknet hun litt til, og da så jeg at topp seks var mulig. Medalje trodde jeg ikke det skulle holde til, sier ektemannen:

– Hvis noen hadde sagt før tredje skyting at konen din kom til å ta gull, hva hadde du sagt da?

– Det hadde jeg i hvert fall ikke satt penger på. Det hadde jeg aldri trodd på.

Enorm opphenting: – Klikket i hodet mitt

På fjerde skyting bommet flere i teten, mens Røiseland leverte en ny feilfri serie og gikk ut 14 sekunder bak italienske Dorothea Wierer. De sekundene ble snart spist opp.

– Plutselig kom det krefter jeg ikke visste jeg hadde. Jeg skjønte ikke hvor de kom fra, sier Røiseland til TV 2.

For Røiseland tok igjen italieneren i løypen på sisterunden, og på oppløpet kjempet hun seg forbi Wierer og gikk inn til sitt femte VM-gull i Anterselva. De to andre medaljene er bronse. Hun vant med 20 sekunder foran Wierer etter en råsterk sisterunde.

– Jeg er så glad. Det var så tungt i dag. Jeg bare raste ned på listene etter liggende skyting. Så måtte jeg bare motivere meg selv og tenkte «du har hatt et bra mesterskap, Marte. Kom deg til mål, så er du fornøyd». Plutselig traff jeg på stående, klatret plasser etter plasser, og plutselig var gullet innen rekkevidde. Da bare klikket det i hodet mitt. Det var så gøy, sa Røiseland til NRK like etter målgang.

Tiril Eckhoff ble nummer syv etter totalt fire bom. Ingrid Landmark Tandrevold skjøt også fire bom og ble nummer 16. De gledet seg over lagvenninnens bragd.

– Det er helt fantastisk det hun får til. Jeg klarer ikke å beskrive det så bra, egentlig, sier Eckhoff om Røiseland.

– Nå handler alt om å feire Marte. Det er så velfortjent som det går an å få det, understreker Tandrevold