Norsk ildsjel vil redde verdens 4. eldste klubb fra å gå konkurs

Premier League er en av verdens rikeste ligaer, men nedover i de engelske divisjonene er det mange lag som sliter. Ett av dem er Worksop Town på nivå åtte. Nå får de hjelp av Kjell Åvendal og Egersunds IK.

Worksop Town fronter seg selv som verdens 4. eldste klubb, stiftet i 1861. Det hersker litt tvil om hvorvidt dette stemmer da klubben ikke er omtalt i britisk presse før tidlig 1870-tallet.

Det som er helt sikkert er at klubben er veldig gammel, og nå kjemper for sin eksistens.

Det rigges til kamp i det sure været når Worksop Town tar i mot Newcastle Town på nivå åtte i det engelske ligasystemet.

Men bak fasaden av fish & chips på Sandy Lane lurer økonomisk avgrunn. Klubben har slitt økonomisk de siste 15 årene, nå må klubbens supportere samle inn 30.000 pund (om lag 360 000 norske kroner) før den 28. februar for at investor Peter Whitehead skal ta over Worksop Town og slette klubbens gjeld.

– Vi har åpenbart hatt våre opp- og nedturer gjennom tidene, men dette er den verste perioden, sier æresmedlem av Worksop Town, Keith Ilett.

– Hvis vi klarer å få inn 30.000 pund, får vi inn ny eier som forhåpentligvis vil ta oss videre.

ÆRESMEDLEM: Keith Ilett er æresmedlem av Worksop Town.
ÆRESMEDLEM: Keith Ilett er æresmedlem av Worksop Town.

Initiativtakeren for redningsaksjonen er imponert over hvordan supportere og tidligere profesjonelle spillere har vært med for å bidra til å redde klubben, men er spesielt overrasket over støtten Worksop har fått fra Norge.

Hjelp fra uventet hold

I Egersund bor fotballentusiast Kjell Åvendal. Han er det en på engelsk kaller en «groundhopper». Åvendal var supporter av Liverpool, men da ukelønningene til spillerne oversteg det han tjente på 10 år, mistet han litt av interessen for klubben fra Merseyside.

– Jeg var på kamp i Worksop og hadde jeg på meg en EIK-drakt (Egersunds IK, journ.anm) med gule og svarte striper. Da kom det en kar bort og spurte hvilken drakt det var. Det viste seg å være John Stocks, som er klubbhistoriker i Worksop. Med mine interesser var det en perfekt match, sier Åvendal.

INITIATIVTAKER: Kjell Åvendal er det norske bindeleddet mellom Egersunds IK og Worksop Town.
INITIATIVTAKER: Kjell Åvendal er det norske bindeleddet mellom Egersunds IK og Worksop Town.

Det utviklet seg til et fint vennskap mellom Stocks og Åvendal, og flere ganger har egersunderen besøkt Stocks i Worksop for å gå på kamp i den lille byen i Nottinghamshire.

Da Stocks sendte en melding til Åvendal på Facebook og fortalte om Worksop Towns finansielle problemer, tenkte nordmannen fra «Okka by» at her måtte det handles.

– Jeg begynte å tenke om jeg skulle kaste inn 50 eller 100 pund for å lette samvittigheten, men så er jeg en slik mann som av og til får noen glupe ideer eller «crazy» ideer. Da kom tanken om at jeg skulle lage en kampanje som heter «Brothers in arms» slik at også våre supportere kan bidra med noe.

– De får jo et skjerf igjen, men kan også føle litt eierskap til Worksop Town FC, etter at de har gjort sin lille del som forhåpentligvis gjør at klubben får drive videre, sier Åvendal mens han stolt viser frem et utkast til skjerfet som skal trykkes i Leeds i England.

Det var Dalane Tidende som først omtalte saken i Norge.

Blodsbrødre

– I og med vi begge har tigrer i klubbemblemet, og gule og svarte drakter, så var det naturlig å kalle den noe sånt. Det er jo et slik uttrykk som de forstår betydningen av der borte også, legger Åvendal til.

Daglig leder i Egersunds IK, Kenneth Andersen sier det var en selvfølge å fronte dette gjennom klubben.

NIVÅ 8: Nivået er kanskje ikke det høyeste, men det står mye på spill for Worksop Town om dagen – både på og utenfor banen.
NIVÅ 8: Nivået er kanskje ikke det høyeste, men det står mye på spill for Worksop Town om dagen – både på og utenfor banen. Foto: Olof Andersson

– Vi vet alt om det å være en klubb som prøver hver eneste dag å få inn midler til å kunne drive, og dette syntes vi var så spennende at vi har gitt Kjell tillatelse til å kjøre dette gjennom klubben vår. Tigrer må jo holde sammen, og det setter jo en ekstra spiss på alt at vi har samme farge på draktene og begge har en tiger i klubbemblemet. Da blir det ekstra kjekt.

I Worksop er støtten fra Egersund gull verdt.

– Tenk at noen fra Norge er interessert i oss, det er en fantastisk ting, og vi ønsker å bygge et sterkt bånd til dem, sier æresmedlem Keith Ilett om engasjementet fra Egersund.

– Vi skal bli «Brothers in arms», «arms across the sea» er det vi alltid sier.

Åtteåring samlet inn flere tusen

I forrige onsdags kamp mot Newcastle Town ble det samlet inn 1.600 pund ved at supportere donerte et viss beløp for hver runde, da 8 år gamle Oliver Banyard syklet 81 runder rundt banen på sin BMX-sykkel. På lørdag hadde klubben samlet inn i overkant av 23.000 pund, og nærmer seg målet om å samle inn 30.000 pund (rundt 350.000 norske kroner).

I Egersund har Kjell Åvendal fått inn i overkant av 2000 pund, altså omtrent 24.000 kroner.

SYKLET: Oliver Banyard (8) samlet inn 1.600 pund ved å sykle rundt banen.
SYKLET: Oliver Banyard (8) samlet inn 1.600 pund ved å sykle rundt banen.

De som har donert 150 kroner før 28. februar vil få skjerf tildelt på Egersunds første hjemmekamp mot Bryne den 13. april, eller få det tilsendt.

Da må en betale 50 kroner ekstra for porto. Åvendal reiser til England i månedskiftet mars april for å hente skjerfene hjem til Norge.

– Jeg og kona skal jo bære alle skjerfene hjem. Jeg blir jo litt bekymret må jeg innrømme, men vi skal nok finne en måte å gjøre det på, ler Åvendal.

På Egersunds IK sine nettsider kan hvem som helst gå inn for å støtte "Brothers in arms"-kampanjen.

http://eikfotball.no/enestaende-respons-pa-brothers-in-arms-kampanjen/