Wuhan-innbyggere i Korona-karantene:

– Det er som å være i fengsel

I en måned har innbyggerne i den kinesiske byen Wuhan har vært innesperret i leilighetene sine på grunn av koronaviruset. TV 2 har vært i kontakt med mennesker i byen som er hardest rammet. Noen beskriver det som å være i fengsel, andre stoler på at myndighetene gjør alt for å stanse utbruddet.

I en blokkleilighet midt Wuhan, bor Celia. Helt siden 23. januar har hun sammen med sin ektemann og sønn, vært innesperret. I likhet med resten av de 13 millioner innbyggerene i byen har hun blitt beordret til å holde seg innendørs. Eneste gangene hun og mannen har vært utendørs er når de har fått tillatelse til å gå i butikken for å handle det mest nødvendige.

– Når vi kommer hjem vasker vi klærne med desinfiserende middel, skoene våre plasseres i et ventilert område og vi gnir dem med 75 prosent alkohol. Deretter ødelegger vi de brukte maskene og hanskene med saks, forteller Celia Esquivel Salguero.

Siden kinesiske myndigheter ble innført strenge, ekstreme og historiske tiltak for å hindre spredning av coronaviruset, har det vært stille i millionbyen Wuhan. All trafikk inn og ut av byen er stanset. Temperaturene deres sjekkes regelmessig. Alle må bruke munnbind.

Til tross for strenge regler og risikotiltak trenger innbyggerne matvarer. Derfor må de forlate hjemmene sine enkelte dager.

Celia Esquivel Salguero er fra Guatemala. Hun er gift med Sam, som er fra Kina. Paret har bodd i Wuhan i ni år. Når 31-åringen går ut i gaten, tar hun bilder og legger dem på Instagram, Youtube eller Facebook.

Hun viser tillatelsen hun har fått for å gå ut og kjøpe mat. Foto: Privat
Hun viser tillatelsen hun har fått for å gå ut og kjøpe mat. Foto: Privat

Trenger tillatelse for å gå ut

Via sosiale medier viser Celia dagliglivet i en by som er i krisetilstand.

Hun sier at hun var overrasket over hvor mye Wuhan har forandret seg i løpet av en måned. Ifølge henne er Wuhan med 13 millioner innbyggere vanligvis en travel by.

– Byen pleier å ha et yrende folkeliv og mye trafikk. Nå som det er innført karantene, er det lite folk i gatene og trafikken er nesten helt borte. Butikker er stengt. Byen er veldig stille, forteller hun.

Salguero sier at reglene er mye strengere enn noensinne, og at man trenger tillatelse for å gå ut.

Celia Esquivel Salguero kommer fra butikken. Foto: Privat
Celia Esquivel Salguero kommer fra butikken. Foto: Privat

– Resten av dørene til sameiet hvor vi bor er låst. Og for tre dager siden ble det installert en kontrollpost ved hoveddøren til bygningen hvor vi bor. Formålet med dette er å kontrollere folk som går inn og ut av bygningen, sier hun.

Ettbarnsmoren forteller også at nå har bare ett medlem av familien lov til å forlate huset en gang hver tredje dag. De kontrolleres nesten overalt. Når de skal inn i butikker sjekkes kroppstemperaturen deres nøye.

I videoene hun legger ut viser hun hvordan hun handler mat i en by som er under karantene.

Når hun er ferdig med handlingen, går hun hjem. Da begynner den grundige desinfiseringen.

Hun er også fornøyd når det gjelder innsatsen til kinesiske myndigheter, også lokalt, for å stanse viruset.

– Jeg synes at kinesiske mygndigheter gjør sitt beste for å stanse viruset, sier hun.

Vasker alt på høy temperatur

Tobarnsmor Aneeqa Abbasi er blant de som bekymrer seg når mannen hennes går ut for å kjøpe mat. Hun er fra Pakistan og har vært i Wuhan i 11 måneder.

Familien har vært nødt til å holde seg i leiligheten siden 23. januar, men én gang i en uke går mannen hennes ut for å kjøpe mat.

Abbasi sier at familien er påvirket av karantenen, og at hun i begynnelsen fikk mange panikkanfall. Foto: Privat
Abbasi sier at familien er påvirket av karantenen, og at hun i begynnelsen fikk mange panikkanfall. Foto: Privat

– Når han kommer tilbake hjem føler jeg meg veldig stresset. Utenfor døren tar han klærne, skoene og sokkene sine av seg. Deretter vasker jeg alt på høy temperatur. Nøkler, telefoner og lommebok som han hadde med seg lar jeg ligge ute på balkongen i et døgn.

Tobarnsmoren sier hun er fornøyd når det gjelder innsatsen til kinesiske myndigheter, også lokalt, for å stanse viruset.

– Karantenen er belastende-både fysisk og psykisk

TV 2 har også vært i kontakt med studenter på universitetet i Wuhan.

Studentene på universitetsområdet får ikke lov til å forlate bygningene. Kinesiske myndigheter leverer mat på døra tre ganger i et døgnet, og forlater de ikke bygningen.

De forteller at karantenen er belastende - både fysisk og psykisk.

Nawsherwan Khan som er fra Pakistan, tar doktorgrad i medisin på universitetet i Wuhan. Han er fornøyd med kinesiske myndigheters innsats for å stanse viruset.

Han legger til at siden studentene ikke er vant til å sitte innesperret på rommene sine, føler mange av dem seg redde, deprimerte og ensomme.

Sammenlignes med å være i fengsel

En afrikansk student som TV 2 intervjuer vi ikke oppgi sitt ekte navn. Han er redd for kinesiske myndigheter.

– Karantenen har vært både psykisk og fysisk skadelig for oss. Vi kan ikke gå ut og oppholder oss på et lite rom døgnet rundt. Det er rett og slett kjempekjedelig. Vi snakker ikke med hverandre ansikt til ansikt. Det kan sammenlignes med å være i fengsel, sier 35-åringen.

Han sier at situasjonen på campus rett og slett er deprimerende.

I Wuhan, byen hvor det nye coronaviruset først ble oppdaget, er det nærmest folketomt. Foto: Privat
I Wuhan, byen hvor det nye coronaviruset først ble oppdaget, er det nærmest folketomt. Foto: Privat

– Vi er forpliktet til å spise måltidene vi får av myndighetene, selv om vi føler oss ukomfortable. Vi sover ikke godt mesteparten av tiden. Jeg føler meg alltid dårlig og jeg er besatt av å tenke både på koronaviruset og hva som vil skje til slutt, sier han.

Han legger til at han av og til hører intense skrik fra lokale innbyggere i nærheten. Noe de gjør for å få utløp for stresset de opplever.

– Lokalbefolkningen er ekstra redd fordi de bor i sentrum av byen, og det er der flest har blitt syke og de fleste bekreftede dødsfallene har funnet sted.

Journalisten bak artikkelen, Aysun Yazici, er journalist fra Tyrkia som lever i eksil i Norge. Hun er tilknyttet TV 2s utenriksavdeling.