NORDKAPP: E69 Vedbotn er stengt på grunn av uvær. Mesteparten av veinettet i Nordkapp kommune er fortsatt stengt på grunn av ras eller rasfare.
NORDKAPP: E69 Vedbotn er stengt på grunn av uvær. Mesteparten av veinettet i Nordkapp kommune er fortsatt stengt på grunn av ras eller rasfare. Foto: Statens vegvesen / NTB scanpix

Venter full storm – fem kommuner isolert

Det er ventet full storm flere steder i Nord-Norge fredag kveld. I sør er det meldt om stengte fjelloverganger, og kraftig vind.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fem kommuner i Finnmark er isolert som følge av rasfare og uvær. Det gjelder Måsøy, Lebesby, Gamvik, Berlevåg og Båtsfjord.

I nord er flere veier stengt, og det er sendt ut gult farevarsel for vind flere steder.

– Vi vurderer situasjonen utover dagen. Været er fortsatt vanskelig i store deler av Finnmark, sier beredskapsvakt Torkjell Johnsen i Statens vegvesen til NTB.

Spøker for vinterferien

I Sør-Norge starter Vestlandet vinterferien fredag, samtidig som Østlandet reiser hjem fra vinterferie i helgen.

Meteorologene varsler at de store utfartsdagene blir preget av uvær og rasfare.

Det fører til at flere fjelloverganger i Sør-Norge er stengt fredag morgen, mens det andre steder blir kolonnekjøring.

– Vi vil anbefale alle å følge med på værmeldingene, pakke varme klær i bilen, ta med mat og ha en alternativ rute i bakhånd, sier trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen, Tom Erik Englaugstad, til TV 2.

Vegtrafikksentralen har kontinuerlig kontakt med brøytemannskapet, som jobber hardt for å holde veiene åpne.

– Dyster lesning

Vakthavende meteorolog Ina Ynnesdal i Storm Geo sier værvarselet for helgen er dyster lesning.

– Det har allerede begynt å bli dårlig vær i Sør-Norge. Fjelloverganger er stengt eller kolonnekjørt, og det er stor snøskredfare, forteller Ynnesdal.

Hun forteller at vinden vil øke utover fredagen. Den vil merkes veldig godt på kysten og i fjellet.

– Vinden vil være kraftigst fredag, men det vil også blåse godt lørdag, sier Ynnesdal, som legger til at fjellovergangene vil merke vinden hele helgen.

– Det er gjerne litt trafikk denne helgen, så man må følge med på det. Det er også viktig at alle følger med på snøskredfaren, sier hun.

Utepils i Oslo

Lørdag blir det en del nedbør på Vestlandet, mens det bedrer seg på Østlandet utover formiddagen. Det vil derimot være en del vind på Østlandet til tross for lite skyer.

– Hvis man finner seg en lun og god solvegg, så kan man prøve seg på den første utepilsen i Oslo i helgen. Så får vi ta støyten i vest, sier Ynnesdal, som holder til på Storms hovedkontor i Bergen.

Også Nord-Norge vil kjenne på lavtrykkene fredag og lørdag. I Nordland og Troms vil vinden nå kulingstyrke, mens det vil være en lettere vind ellers i nord.

– Det blir også nedbør i nord, som stort sett vil vise seg som snø. Nedbøren kan komme i form av sludd på kysten, sier meteorologen.

– En del vind

Søndag legger vinden seg mer nordvest, som gjør at temperaturene senkes. Sett bort fra Østlandet, vil store deler av landet bli preget av byger og nedbør.

Spesielt Trøndelag, Nordland og Troms vil merke nedbøren, som stort sett kommer i form av snø.

– I nord kommer det også en del vind, som muligens vil bli kraftig, sier Ynnesdal.

Også i Finnmark blir det en del snø, men sjansen minker jo lenger sør man kommer.

Mulig storm

Uken som har vært har vært preget av tre stormer i Island, i tillegg til stormen som britene kalte «Dennis».

– Det er litt av det samme værmønsteret fortsatt, og det er knyttet spenning til en storm som er på vei mot Skottland neste uke, sier Ynnesdal.

Meteorologen forteller at det er potensiale for et kraftig uvær, men at det fortsatt er usikkert.

– Det dårlige været har ihvertfall ingen ende i nærmeste framtid, konkluderer hun.