KAN BLI LOVLIG: Fremskrittspartiet sørger trolig for at eggdonasjon for ufrivillig barnløse par blir tillatt i Norge allerede fra 1.juli.
KAN BLI LOVLIG: Fremskrittspartiet sørger trolig for at eggdonasjon for ufrivillig barnløse par blir tillatt i Norge allerede fra 1.juli. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

FRP HASTEUTREDER for å tillate eggdonasjon:

Vil betale 10.000 kroner for egg

Innen året tar slutt kan norske unge kvinner bli spurt om å donere egg for å hjelpe ufrivillig barnløse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fremskrittspartiet sørger trolig for at eggdonasjon for ufrivillig barnløse par blir tillatt i Norge allerede fra 1.juli.

Partiet er igang med å hasteutrede hvordan eggdonasjon praktisk skal gjennomføres.

Onsdag hadde partiet invitert til pressemøte om bioteknologiloven. Der bekreftet de at de vil tillate assistert befruktning for enslige, fosterdiagnostikk, som tidlig ultralyd og nipt-test, og eggdonasjon i ny bioteknologilov.

TV 2 møter to unge kvinner på Karl Johans gate i Oslo. De stiller seg ulikt til eggdonasjon.

– Ja, jeg tenker at hvis noen ikke har muligheter til å produsere egg selv, så er det en fin ting å gjøre, sier Helene Jørgensen.

– Nei, jeg tror ikke det var noe jeg ville gjort, ihvertfall ikke før jeg hadde gjort mer research, sier Agnes Melin.

Alt tyder på at eggdonasjon blir tillatt i Norge i år. Agnes Melin t.v er skeptisk til å donere egg, mens Helene Jørgensen (t.h) er positiv til å hjelpe ufrivillig barnløse. Fremskrittspartiet jobber på spreng for å utrede hvordan eggdonasjon praktisk skal gjennomføres. Foto: Oda Lund Finsås/TV 2
Alt tyder på at eggdonasjon blir tillatt i Norge i år. Agnes Melin t.v er skeptisk til å donere egg, mens Helene Jørgensen (t.h) er positiv til å hjelpe ufrivillig barnløse. Fremskrittspartiet jobber på spreng for å utrede hvordan eggdonasjon praktisk skal gjennomføres. Foto: Oda Lund Finsås/TV 2

Gynekolog Liv Bente Romundstad ved Spiren fertilitetsklinikk i Trondheim mener tiden er overmoden for eggdonasjon i Norge. Hun håper det nå blir fortgang i saken og at kvinner kan få donoregg i Norge i løpet av året.

I dag er det ikke tillatt for norske kvinner å ta ut sine egg, for å gi dem til en annen kvinne, såkalt eggdonasjon. Men behovet er der, sier fagfolkene.

I dag reiser et økende antall par og kvinner til utlandet for å gjennomføre eggdonasjon. Særlig mange reiser til Danmark.

– KrF får ikke sabotere

Sammen med Ap og SV har Fremskrittspartiet flertall for å vedta en lovendring om eggdonasjon. Nå som partiet er ute av regjering, er ikke partiet bundet av KrFs motstand mot liberalisering av bioteknologi-loven.

– Nå har Fremskrittspartiet en historisk mulighet i Stortinget for å flertall for å tillate eggdonasjon, og da tør vi rett og slett ikke la Høyre og KrF få muligheten til å sabotere det, sier Åshild Bruun-Gundersen, stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson for Frp.

Fremskrittspartiet har bedt om innspill fra fagfolk hvordan eggdonasjon skal gjennomføres, før partiet vil legge fram forslag om lovendring.

Frp antyder at partiet vil foreslå den danske modellen, som har en kompensasjon på 7000 kroner per eggdonasjon. Det er bare tillatt å donere egg seks ganger. I Norge vil dette tilsvare i underkant av 10 000 kroner.

– Hvis kompensasjonen blir veldig lav blir det også få kvinner som vil donere egg, og da vil det bli veldig få familier som får tilgang til eggdonasjon, sier Bruun-Gundersen.

Alt tyder på at tilbud om eggdonasjon for heterofile par er på plass i Norge allerede i løpet av dette året.

– Vi mener at barn når de vokser opp skal ha retten til å kjenne sitt biologiske opphav. Ved å tillate eggdonasjon gir man voksne en rettighet, men fratar barnet denne rettigheten, sier Ingelin Noresjø, nestleder i KrF.

På hormonkur

Fertilitetslege Romundstad sier at det som må på plass er en definisjon på hvem som skal få donere egg. Det går både på alder og hvem som er egnet. I tillegg må det komme på plass en kompensasjon til kvinnene som skal donere egg. Det er ikke risikofyllt å donere egg, men du må blant annet gå på en hormonkur i 2-4 uker, før eggene skal tas ut.

– Det er krevende og man må fysisk og psykisk sette av den måneden en sånn behandling tar. Det er klart det er et inngrep og man må informeres ganske grundig på forhånd hva man går til, sier Romundstad.

Frp er skeptisk til at arbeidsgivere må betale sykemelding for kvinner, som ønsker å donere egg.

– Jeg synes det vil være urimelig å belaste arbeidsgiver for økonomiske utgifter med dette, sier Bruun-Gundersen.

Norsk unntak i Europa

Den europeiske fertilitetsorganisasjonen ESHRE har gjennomgått hva som er lov og forbudt av assistert befruktning blant land i Europa. Gjennomgangen viser at det bare er fem land hvor eggdonasjon er forbudt: Norge, Sveits, Tyskland, Tyrkia og deler av Bosnia-Hercegovina.

I andre land er eggdonasjon tillatt i ulike former, med en aldersgrense på eggdonorer fra 18 år til rundt 35 år. I noen land er det et krav om at eggdonorer må ha barn fra før før de kan donere.