forskning:

Åpent kontorlandskap kan gjøre deg syk

GOD MORGEN NORGE (TV 2): Norske studier viser at ansatte som jobber i åpne kontorlandskap har mer sykefravær enn de som har eget kontor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De aller fleste av oss har etterhvert et forhold til åpne kontorlandskap. Men mange har delte meninger om hvor effektivt og kostnadsbesparende det egentlig er.

Journalist Guro Hoftun Gjestad mener valget om å forlate det åpne kontorlandskapet hos VG etter 19 år, er noe av det smarteste hun har gjort.

– Jeg ser at det er mye mer effektivt å jobbe i fred. Jeg var en valp i det åpne kontorlandskapet, jeg snuste borti alt, og jeg logget meg på alle samtaler som fantes, sier Gjestad til God morgen Norge.

Etter en lang karriere i VGs lokaler, sluttet hun i jobben for å bli frilanser.

– Det er det beste valget jeg har tatt, forteller hun.

Se hele intervjuet øverst i saken!

ORKET IKKE MER: Journalist Guro Hoftun Gjestad orket ikke å jobbe i et åpent kontolandskap. Foto: NTB Scanpix
ORKET IKKE MER: Journalist Guro Hoftun Gjestad orket ikke å jobbe i et åpent kontolandskap. Foto: NTB Scanpix

Økt sykefravær

Det er stadig flere arbeidsplasser som velger å gå for åpen kontorløsning. Men nå viser det seg at denne måten å jobbe på, muligens ikke er like attraktiv som først antatt.

Arbeidstakere som jobber i åpent landskap eller deler kontor, koster nemlig arbeidsgivere og samfunnet mer i form av økt sykefravær, viser en ny studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt, STAMI. Dette publiserte nettstedet forskning.no i januar.

– Vi har samlet inn data rundt dette, og tallene viser at mennesker som jobber i åpent og delt kontorlandskap har betydelig høyere legemeldt sykefravær enn de som sitter på eget kontor, sier professor og forskningsdirektør Stein Knardahl ved STAMI.

Målte legemeldt sykefravær i ett år

Over en periode på 12 måneder har STAMI sammenlignet medisinsk registrert sykefravær blant over 6300 ansatte som jobbet på ulike former for kontor i Norge.

Også to andre skandinaviske studier har vist at det å jobbe i landskap har sammenheng med økt sykefravær. Men disse studiene er basert på de ansattes egne opplysninger om sykefraværet sitt.

STAMI har brukt offisielle dataregistre for å se om arbeidsplassens utforming kan påvirke risikoen for legemeldt sykefravær.

Klare forskjeller

Det viste seg at ansatte som jobbet i åpent kontorlandskap hadde tolv prosent økt risiko for legemeldt sykefravær enn de med eget kontor.

De som delte kontor med én eller flere kolleger, hadde 18 prosent høyere risiko enn de som har eget kontor. Forskerne antar at dette kan ha flere grunner.

– Vi vet ennå ikke de eksakte årsakene til dette, men det kan skyldes blant annet virussmitte og at man blir smittet av å sitte i samme rom som andre mennesker, forklarer Knardahl og fortsetter:

– En annen mulighet er at det er vanskelig å være konsentrert når det er mye lyd rundt deg. At man rett og slett blir mer sliten.

Bedre helse

– I tillegg til å bli mer effektiv, tror jeg det å droppe åpent kontorlandskap er det beste jeg har gjort for min egen helse, sier journalist Guro Hoftun Gjestad.

Hun slet mye med hodepine og vondt i ryggen og nakken da hun jobbet i åpent landskap. Gjestad tror det kom av at hun stresset og anspente seg mer.

Forskningsdirektør Stein Knardahl tror at grunnene til dette er sammensatt, men at det blant annet kan ha noe med personlighetstype å gjøre.

– Vi skal se nærmere på mange ting i vår videre forskning, blant annet om kontorløsningene har noe å si på plager. Men det er klart at folk er forskjellige, sier Knardahl.

Selv om Gjestad nå jobber alene betyr det ikke at hun er ensom.

– Jeg har flere kolleger jeg drikker kaffe sammen med, så jeg synes det går veldig bra.