Tottenham i trøbbel etter å ha blitt utspilt av Leipzig

Tottenham kan prise seg lykkelig over kun å ha tapt med ett mål hjemme mot RB Leipzig.

Tottenham-RB Leipzig 0-1

Se sammendraget i videovinduet øverst.

Forrige sesongs Mesterliga-finalist kan være på vei ut i åttedelsfinalen etter å ha tapt 0-1 hjemme mot et svært imponerende RB Leipzig.

Tyskerne var det førende laget stort sett hele kampen og vil nok være skuffet over at de ikke omsatte en rekke gigantsjanser til flere mål.

Nå har José Mourinho en stor jobb foran seg før returoppgjøret i Tyskland. Portugiseren kan imidlertid finne trøst i at Tottenham hadde det samme utgangspunktet før semifinalen mot Ajax i Amsterdam i fjor. Det endte som kjent med en mirakuløs seier på overtid og finalebillett.

– Det er helt sprøtt. Leipzig gikk ut i hundre. Lloris er for viktig for Tottenham nå. De ble jo overkjørt, sier TV 2s fotballekspert Simen Stamsø-Møller.

Ber Mourinho skjerpe seg

Før kampen gikk José Mourinho ut på pressekonferansen og meldte at Tottenham nå så vidt klamret seg til balkongen over en avgrunn, etter at det ble kjent at Heung-min Son kommer til å miste mange kamper på grunn av et brudd i albuen. Fra før av er stjernespiss Harry Kane ute i flere måneder.

Stamsø-Møller er lite imponert over Mourinhos inngang til kampen og uttalelsene i forkant.

– Det virker som om Mourinho nå, for alt det er verdt, forsøker å gjøre Tottenham til underdogs. Selvfølgelig, de er jo det, men når han prater før kampen om at de er i så alvorlig trøbbel ... Det er jo ikke tilfellet. Tunge skader, ja, men dette er Leipzig, ikke Bayern eller Real Madrid eller Liverpool.

– Det må være mulig å gjøre noe mer enn dette og slutte med de dommedagsprofetiene før kampen har startet.

Mourinho: – Jeg har ingen

Men Mourinho mener på sin side at han er bundet på hender og føtter. Han peker på benken til Leipzig og trekker blant annet frem at tyskerne kunne kaste innpå den danske spissen Yussuf Poulsen i andre omgang.

– Jeg har ingen, var Mourinhos krystallklare melding etter kampen i et intervju vist på Viasport.

– Bare for å gi dere en idé: Jeg satte innpå Erik Lamela. Vet du hvor mange treningsøkter han hadde med laget før kampen? Null. Det er laget jeg har å råde over. Ikke fortell meg at jeg burde startet med Lamela eller Tanguy Ndombélé, for det kunne jeg ikke. Det er som å møte til pistolduell uten kuler.

Mourinho mener klubben er i alvorlig trøbbel.

– Jeg er ikke bekymret over at vi taper 0-1. Vi kan dra dit og vinne. Det som bekymrer meg er at dette er våre spillere for de neste kampene. Lucas Moura var helt død, Steven Bergwijn var helt død. Lo Celso var helt død.

– Vi er virkelig i trøbbel. Hvis det bare var denne kampen så ville jeg ikke sagt at det var noe problem, men vi har FA-cupen og Premier League i tillegg. sa han til BT Sport og fulgte opp på pressekonferansen med dette utsagnet:

– Det er en veldig vanskelig situasjon. Hvis jeg kunne hoppe øyeblikkelig til 1. juli, ville jeg gjort det. Jeg ville elsket at kalenderen viste 1. juli, men det gjør den ikke – det er 19. februar.

Men ringreven har ikke gitt opp.

– Det eneste jeg kan si er at det ikke er over.

Stormløp mot Tottenham-målet

25 år og en hel rekke meritter skiller Tottenham-manager José Mourinho (57) fra Leipzig-trener Julian Nagelsmann (32), men det var den unge tyskeren som traff klart best med taktikken i London i første omgang.

Leipzig gikk ut i et forrykende tempo og Tottenham-spillerne virket totalt paralyserte av tyskernes skyhøye press.

Stjernespiss Timo Werner og kollega Patrick Schick brente den ene gode sjansen etter den andre, og ved den ene anledningen hvor Hugo Lloris var overlistet, sto stolpen i veien.

De få offensive spillerne Mourinho kunne benytte seg av, virket på sin side svinebundet og måtte legge ned mye krefter i det defensive arbeidet.

– Jeg tenker det er helt feil inngang. Jeg tror Tottenham-spillerne sitter igjen med en tomhetsfølelse og føler at de ikke har gitt det et forsøk, sier Erik Huseklepp.

– Grunnspillet til Tottenham er jo ikke til stede i det hele tatt. Jeg synes det virker litt urovekkende, sier kollega Stamsø-Møller.

Straffescoring og gigantsjanse

Men tendensen bare fortsatte i andre omgang, og ti minutter etter hvilen brast endelig demningen for de liljehvite. Konrad Laimer ble vippet gjennom av en lagkamerat før han ble regelrett høvlet ned av Ben Davies innenfor 16-meteren. Straffe til gjestene. Det ekspederte Timo Werner sikkert i mål. En fortjent ledelse til RB Leipzig.

Like etterpå burde Schick ha doblet ledelsen. Et praktfullt angrep kulminerte i at Timo Werner hoppet over ballen og sendte spisskollegaen ut i en mann mot mann-duell mot Lloris. Den vant den franske verdensmesteren som vartet opp med en flott refleksredning på tsjekkerens avslutning.

Tottenham hevet seg noe på tampen og satte igang noe som kunne minne om en sluttspurt. Giovani Lo Celso kom nær ved et flott frispark kvarteret før slutt, men Péter Gulácsi fikk slått ballen i stolpen og ut.

Dermed endte det med 1-0-seier for RB Leipzig.