Dette er detaljene som har gjort Haaland til en av verdens beste spisser

To leiligheter, yoga, kuldebad, spesialbriller og infrarødt lys. Erling Braut Haaland (19) overlater ingenting til tilfeldighetene i jakten på å bli best.

Kampen som avgjør Norges EM-skjebne: Se Norge-Serbia på TV 2 26. mars.

1. januar 2019 gikk Erling Braut Haaland fra Molde til Red Bull Salzburg. 18. februar 2020 scoret han begge målene da Borussia Dortmund slo Paris Saint-Germain 2-1 i første åttedelsfinale i Champions League.

Dermed er han delt toppscorer i turneringen med ti mål.

Spillere og eksperter verden over lar seg nå forbløffe over tenåringens eventyrlige suksess i klubbfotballens aller gjeveste turnering.

Braut Haaland skal disponere to leiligheter

Men den er slett ikke tilfeldig. For på veien mot toppen tar Erling Braut Haaland alle mulige hjelpemidler i bruk.

Boforholdene til jærbuen i Dortmund taler sitt eget tydelige språk:

I den tyske byen skal Braut Haaland disponere to leiligheter kun hundre meter fra hverandre. I den ene har 19-åringen besøk av venner og familie, i den andre kan han trekke seg helt tilbake for å være maksimalt fokusert inn mot trening og kamp.

Landslagskaptein Stefan Johansen forteller TV 2 at han ble forfjamset da Erling Braut Haaland møtte på landslagssamling første gang.

– Han kom på en samling med noen røde briller. Jeg skjønte ikke helt hva det var da, men nå har vi selv begynt å bruke lignende i Fulham, sier finnmarkingen og ler.

De røde brillene var ikke solbriller, men spesialbriller Braut Haaland selv har gått til innkjøp av. De skal forhindre at målmaskinen blir for våken av lys fra mobiltelefonen på kveldstid.

– Det er for å få bedre søvn. Det er små detaljer, sa tenåringen selv til TV 2 i fjor.

Spesialbriller, infrarødt lys, kuldebad og yoga

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen forteller at Erling Braut Haaland går i bresjen for Norges nye fremadstormende unge stjerner, og tenker da særlig på Martin Ødegaard, Sander Berge og Kristoffer Ajer.

– Den nye generasjonen på landslaget driver hverandre. De utveksler erfaringer og hvordan de presterer og restituerer best mulig. Hvem de har møtt og hvordan det er å møte dem. Vi har aldri hatt bedre fotballspillere i Norge og heller aldri hatt mer proffe spillere enn den gjengen som nå er på vei opp og fram.

– Det er snakk om mentale trenere som er inne i bildet. De bruker yoga til restitusjon, kuldebad, spesialbriller, infrarødt lys ... Jeg vet ikke hva de ikke bruker, sier Mathisen og påpeker:

– Når Erling Braut Haaland legger seg, så ligger ikke han på mobilen og er på Snapchat, Instagram og Tinder, da er han i flymodus, både med kroppen og mobilen. Det er en liten del av grunnen til at han nå er verdens heteste spiss.

– Dette er ikke spillere som går på puben

Jesper Mathisen mener Norges nye gylne generasjon skiller seg ut på flere vis.

– Det er veldig små marginer som avgjør hvis du skal slå gjennom på det øverste nivået. Og hvis en spiller kan bli et par prosent bedre, så kan det være forskjellen på suksess og fiasko. Det har alle disse ungguttene tatt innover seg. Dette er ikke spillere som går på puben. De er hele tiden på søken. Det er et tegn på at vi har kommet på et nivå som er skyhøyt, også på seriøsitet.

– Selvfølgelig også fordi de har kommet seg såpass langt allerede, og har klubber og midler til å ta i bruk hva de vil. Det slår deg når man møter disse gutta at de er veldig reflekterte, høflige. Det er ingenting blærete over dem. Det er veldig fine gutter. De er alle opptatt av å utvikle seg videre.

Hyller «egoisten» Braut Haaland

Nettopp den iboende sulten på å bli bedre er noe Stefan Johansen også trekker frem når han skal beskrive Erling Braut Haaland.

– Teknologien kan aldri erstatte den sulten og passion man selv har. Man ser hvor mye det betyr for ham å score mål. Den sulten han har i hver kamp.

ÅRGANGSVIN OG NY VIN: Landslagskaptein Stefan Johansen nyter å spille på landslaget sammen med de norske ungguttene.
ÅRGANGSVIN OG NY VIN: Landslagskaptein Stefan Johansen nyter å spille på landslaget sammen med de norske ungguttene. Foto: Terje Pedersen

Fulham-spilleren mener Dortmund-spissen kan være egoistisk, og mener det er helt avgjørende for å lykkes på et nivå som Bundesliga og Mesterligaen.

– Det var vel et par-tre ganger i førsteomgang mot PSG hvor han burde blitt spilt gjennom og kunne fått flere mål, og han blir irritert. Det er godt å se. Selv om en man er 19 år så må man tørre å stille krav. Og det er kanskje sånn man kommer seg opp og frem i utlandet, man må tenke litt mer på seg selv enn bare være en lagspiller. Man ha en liten egoist i seg, og det synes jeg han har, i tillegg til at han jobber knallhardt for laget.

26. mars tar Norge imot Serbia på Ullevaal. Der står Norges EM-skjebne på spill. Landslagskapteinen fryder seg over Braut Haaland og resten av ungguttenes inntreden i laget og gleder seg til kamp.

– Det er ekstremt gøy å være en del av landslaget nå, sier Johansen.