Haaland hylles av Northug og Solskjær

Petter Northug deler ut prisen for «Årets norske idrettsutøver» til Erling Braut Haaland (19) allerede nå. Landslagskaptein Stefan Johansen er forbløffet over tenåringens umiddelbare suksess. Også Ole Gunnar Solskjær lar seg imponere.

Se Northug hylle Erling Braut Haaland i videovinduet øverst.

Erling Braut Haaland er blitt et verdensfenomen. To mål mot Paris Saint-Germain tirsdag kveld gjør ham til delt toppscorer i Mesterligaen med ti mål totalt.

Hyllesten har selvfølgelig ikke latt vente på seg.

Ros fra Solskjær

Ole Gunnar Solskjær lyktes ikke med å hente Haaland til Manchester United. Han er likevel stor nok til å rose unggutten for den blendende scoringsformen.

– Vanligvis kommenterer jeg ikke slikt, men siden jeg har trent ham: jeg gleder meg veldig på hans vegne. Han er en fin fyr, som jeg ønsker det beste, og han har startet fantastisk for Dortmund. For Norges del er det bra at vi har en spiss som scorer mål igjen, sa Solskjær, ifølge Manchester Evening News, på en pressekonferanse onsdag.

Manchester United møter Club Brugge i Europa League torsdag kl. 18.55 på TV 2 Sport 1.

Dette elsker Northug

En av tidenes største norske idrettpersonligheter, Petter Northug, er en svoren fotballtilhenger og mener Erling Braut Haaland allerede nå bør få prisen for «Årets norske idrettsutøver.»

– Prestasjonen til Haaland rangerer jeg som klart nummer én i norsk idrett. Nå har han en lang avstand ned til nummer to, føler jeg, hvis man skal rangere idretter opp mot hverandre. Akkurat nå er det enkelt å gi ut prisen for årets idrettsutøver neste år, sier den abdiserte skikongen til TV 2.

– Jeg tror ikke vi i Norge helt skjønner hvor stort det egentlig er, det han holder på med.

Northug hyller personligheten til tenåringen og kjenner seg muligens også litt igjen.

– Jeg elsker det. Det er det som jeg elsker med ham. Han er så uredd. Når han står på banen, oser det mål av ham. Han har én oppgave, og det vet han. Og han leverer gang på gang. Jeg følte at det var en del skeptikere da han gikk fra Red Bull Salzburg: Kom han til å gjøre det samme i Tyskland? Ja, det gjør han! Og han gjør det i Champions League også. Han gjør det mot PSG.

– Hva synes du om zen-feiringen hans?

– Jeg elsker den. At han gjør det igjen. Setter seg ned og mediterer. Og det siste målet i går: Jeg får frysninger. Jeg får frysninger av å tenke på det i dag. Det er bare å sende gratulasjoner ned til Erling i Tyskland.

Haaland forbløffer landslagskapteinen

Petter Northug er langt ifra den eneste som lar seg imponere over Braut Haalands herjinger. Overfor TV 2 innrømmer Norges landslagskaptein Stefan Johansen at han er overrasket over hvor fort 19-åringen har tatt nivået.

– Det er helt rått. Så fort som det har gått med ham. Det er helt sinnssykt. Jeg skal være helt ærlig og si at jeg ikke hadde trodd at det skulle gå så fort. Det er helt ekstremt det som har skjedd. Jeg så matchen selv i går. Han er en trussel fra start til slutt. Han er 19 år, liksom, og gjør det der i Champions League. Det er en stor hype akkurat nå, men han fortjener hvert eneste rosende ord som kommer hans vei. Det er enormt det han holder på med nå for tiden. Jeg er sykt imponert over det han har fått til.

Vil ikke legge for mye press på Haaland før Serbia-kampen

26. mars tar Norge imot Serbia på Ullevaal. Der står Norges EM-skjebne på spill. Johansen håper og tror Braut Haaland kan utrette det samme for landslaget.

– Det er klart, sånn som han opptrer nå... Statistikk lyver ikke: Han er en av verdens beste spisser for øyeblikket. Men det blir feil å legge alt presset på en 19-åring. Det er også eldre spillere som har vært med lenge som må ta ansvar. Vi har mange gode unge spillere som kommer opp nå, men det er ikke bare der presset skal ligge, selv om de gjør det fantastisk bra i klubbhverdagen sin.

– Tror du han kan beholde formen?

– Ja, for å være helt ærlig, så ser jeg ingen begrensninger for ham. Jeg synes han har alt som trengs. Jeg har spilt mange landskamper og mot mange gode lag, og det han har ved seg det holder ikke tilbake for noen av de beste som jeg i hvert fall har spilt mot og erfart. Han har det steget og den kraften. Du kommer langt med det. Og så ser du hvor sulten han er på å score mål.