SØLV: Johannes Thingnes Bø tapte gullkampen mot Martin Fourcade.
SØLV: Johannes Thingnes Bø tapte gullkampen mot Martin Fourcade. Foto: Berit Roald

Sølv til Thingnes Bø etter thriller mot Fourcade

Johannes Thingnes Bø hadde gullet i sine hender, men bommet i det avgjørende øyeblikket på herrenes 20 kilometer i Anterselva.

Johannes Thingnes Bø skjøt for VM-gull på siste stående, men med en bom lå han over halvminuttet bak Martin Fourcade som tok gullet.

– Jeg er så fornøyd. Jeg kjempet for verdenscupen i dag, ikke medaljen. Jeg visste etter siste skyting visste jeg at kunne vinne, men jeg var så skuffet etter siste bommen. Det var en juniorfeil, jeg var sint på meg selv og åpnet døren for Johannes, sier gullvinneren til NRK.

Thriller mellom favorittene

Dermed ble det VM-sølv til Thingnes Bø, selv om han tapte mye tid på den siste runden. Han gikk i mål 57 sekunder bak Fourcade.

Dominik Landertinger tok bronsen.

– Jeg hadde muligheten der til å skyte gull, og det var jeg fullt klar over da jeg sto der. Heldigvis har jeg vært i den posisjonen før, så jeg ser på det mer som en mulighet enn en utfordring. Men det var litt for tungt, sier Thingnes Bø til TV 2.

– I dag fullførte jeg i mine øyne ikke en prikkfri normal, fordi jeg vinner ikke, men hadde jeg skutt fullt på siste hadde jeg gjennomført akkurat etter planen, så da var jeg veldig nær, forklarer Bø.

Fourcade var knallsterk på de tre første skytingene, og var på god vei mot gullet. Men på det siste og 20. skuddet ble det bom fra franskmannen og ett tilleggsminutt. Dermed hadde Thingnes Bø gullet i sine egne hender.

Yngstebror Bø svarte med et raskt fullt hus på tredje skyting. Før hans siste skyting lå Fourcade 33,7 sekunder foran Thingnes Bø.

Bommet på første skyting

Thingnes Bø gikk fort fra første stund og gikk rett ut i ledelsen ved 3,1 kilometer. Men på første skyting ble det bom på siste skuddet. Han fortsatte å gå lynraskt i sporet og skjøt feilfritt på andre skyting. Gullet var altså ikke tapt, selv med en Martin Fourcade i ledelsen med tre feilfrie skytinger.

Skjøt seg bort

Tarjei Bø første norske startende og eldstebror Bø smelte til med feilfri første skyting, og tok en ledelse på elleve sekunder. På andre skyting ble det en bom og dermed ett tilleggsminutt.

Bø slo tilbake på tredje skyting med et nytt fullt hus og var på dette tidspunktet fremdeles med i medaljekampen, men med to bom på siste skyting ble det for mange tilleggsminutter.

– Det er for dårlig. Det er gode prestasjoner, samlet verdenscup-poeng, men dette her handler om gull, sølv og bronse, sier Bø til TV 2.

Han endte på sjetteplass.

– Jeg visste jeg måtte ha fullt hus på siste for å ta medalje, og så bommet jeg på det første skuddet. Da tenkte jeg «er det mulig?». Da var det litt tungt, rett og slett. Det viser resultatlisten også, jeg måtte ha fullt hus. Skal jeg være ærlig følte jeg ikke at jeg var god nok til å skyte fullt hus. Jeg følte liksom at en bom var det beste jeg klarte i dag, sier Bø.

For Johannes Dale ble det en bom på liggende og to på stående, dermed tre tilleggsminutter. Det ble derimot fullt hus på tredje skyting, men det hjalp lite med tre bom på de to første skytingene. På siste serie ble det også en bom.

– Isolert sett mye bra også. Jeg går fort, uten at jeg har sett noen tider på det. Jeg føler det flyter bra, liggende føler jeg egentlig er greit selv om jeg har en bom på første skyting som er en juniorfeil fra min side. Og så er det stående som ryker litt i dag også, så det er ikke noe bra løp. Men jeg må ta med meg det positive og da er det noe bra også, sier Dale til TV 2.

Dale endte på niendeeplass.

– Jeg kan ikke være misfornøyd med topp ti med fire bom. Men jeg er ikke fornøyd med fire bom. Men med topp ti er det en bra uttelling i hvert fall.

Vetle Sjåstad Christiansen skjøt feilfritt på første serie, men så skjøt han seg bort i likhet med to av sine landsmenn. Det ble totalt seks bom på Christiansen.

– Jeg skal være best på standplass. Det begynte ganske bra, og så følte jeg meg litt urolig på stående. Jeg tror jeg åpnet litt hardt også ble det litt følgefeil utover på skytingen, og jeg klarte ikke å hente meg inn igjen. Rett og slett en feil som startet tidlig og som bare ballet på seg utover, sier Christiansen til TV 2.