Disse klimamytene burde du slutte å tro på

GOD MORGEN NORGE (TV 2): Det er mange som mener og sier mye om klima og miljø. Men hva er det som stemmer, og hva er det som ikke er sant?

En hel verden har nå engasjert seg i klimakampen. Greta Thunberg har fått frem et enormt engasjement blant unge, men det er også mange som er sterkt uenig i budskapet hennes.

– Det helt riktig at det er mange som er skeptiske til om klimaendringene vi ser i dag er menneskeskapte, forteller Morten Langfeldt Dahlback til God morgen Norge.

– Men forskerne som jobber med dette og publiserer vitenskapelige artikler om klima, de er så å si helt enige alle sammen om at klimaendringene er påvirket av menneskelig aktivitet.

Morten Langfeldt Dahlback jobber som faktasjekker for Faktisk.no. Det er en uavhengig organisasjon og redaksjon som faktasjekker ulike påstander.

I fjor faktasjekket nettsiden om 97 prosent av forskere er enig i at klimaendringene er påvirket av menneskelig aktivitet. De kom frem til at det stemmer.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Heller en avokado fra Chile enn en biff fra Breim?

Noe annet Faktisk.no også har sjekket, er om det er mer miljøvennlig å spise kjøtt fra Norge enn det er å spise importert frukt og grønt. Her tok de for seg en veldig spesifikk påstand: Om det er bedre for klimaet å spise avokado importert fra Chile enn rødt kjøtt fra Breim.

Her er svaret, kanskje noe overraskende, at ja, det er bedre for klimaet med avokado. Og dette er regnet ut ifra hvor mye kilo CO₂ som blir sluppet per kilo oksekjøtt eller avokado.

– Det laveste anslaget vi har for hvor mye klimautslipp per kilo oksekjøtt fra Norge, er elleve kilo CO₂-ekvivalenter. For importert avokado er det 1,3 kilo CO₂-ekvivalenter per kilo, forteller faktasjekkeren.

Faktisk.no

Faktisk.no er en uavhengig organisasjon og redaksjon som faktasjekker ulike saker.

De skal avdekke og forhindre spredningen av oppdiktede meldinger som utgir seg for å være ekte nyheter.

Også planteburger fra USA er mer miljøvennlig en kjøtt fra Norge. Og det er ikke bare bedre for miljøet, men det er også mer bærekraftig.

– Det handler om vannbruk, bruk av areal og bruk av energi. Og på alle de områdene så har en planteburger mindre miljø- og klimaavtrykk enn en burger laget av norsk oksekjøtt, sier Dahlback.

Bytte til elbil?

Da nettstedet sjekket utsagnet til statsminister Erna Solberg om at det viktigste man kan gjøre som privatperson for å kutte klimautslipp er å kjøpe elbil, var det vanskelig å trekke en klar konklusjon.

Dette er fordi det handler om hvilken livssituasjon man er i. Hvis man ikke har bil, og heller ikke har planer om å kjøpe det, vil det å kjøpe en elbil øke klimaavtrykket.

– Det er ganske mange utslipp forbundet med å produsere en elbil, spesielt batteriene, forteller Dahlback.

I tillegg kunne dette også ført til at man går mindre, og at man bruker mindre kollektiv. Skal man derimot uansett ha en bil, da er elbil det beste alternativet forklarer faktasjekkeren.

Valget mellom plast- og papirpose

– Produksjonen av plastposer har mindre klimautslipp enn papirposer, sier Dahlback.

I tillegg er det lettere å både gjenbruke og gjenvinne plastposer. Men papirposer brytes ned i naturen, noe plastposer ikke gjør.

– De fleste rapporter vi har sett på dette området konkluderer med at plastposer generelt er bedre for miljøet, så lenge man ikke kaster dem ut i naturen, forklarer Dahlback.

Her handler det om hvordan man håndtrer posene som forbruker, og hvilke systemer man har for resirkulering og gjenvinning.

Er du en av dem som irriterer deg over hvor fort pappsugerør brytes opp? Morten Langfeldt Dahlback forteller at de ikke har spesifikt sett på forskjellene mellom plast- og pappsugerør, men at plastsugerør trolig krever mindre energi å produsere, og vil derfor være mer miljøvennlig. Så lenge de blir kastet og resirkulert.

Bytte i stedet for å kjøpe klær

Klesindustrien står for en stor del av de globale klimautslippene. Men akkurat hvor miljøvennlig det er å kjøpe brukt er usikkert.

– Det kommer veldig an på hvordan man håndterer klærne sine, og hvor mange andre klær man kjøper, sier faktasjekkeren.

I tillegg har det mye å si hvordan forbruksmønster forbrukere har, og hvor ofte man vasker klær forklarer han.