TIDLIGERE INNSATTE: Marius Solly, Trond Henriksen og Are Lerstein har vært gjengangere i norske fengsel over lang tid.
TIDLIGERE INNSATTE: Marius Solly, Trond Henriksen og Are Lerstein har vært gjengangere i norske fengsel over lang tid. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Var inn og ut av fengsel i flere tiår – en ting endret alt

Trond Henriksen, Are Lerstein og Marius Solly har sittet i fengsel store deler av sine liv. Det er særlig én ting som har vært avgjørende for at de avsluttet sine kriminelle karrièrer.

På 90-tallet ble Trond Henriksens ansikt brettet utover avisforsidene med tittelen «Norges farligste mann».

Ved ett tilfelle holdt han en politimann og en båtvakt som gissel under et fluktforsøk fra fengsel.

Fra han var 14 år gammel tilbrakte han store deler av livet som ungdom og ung voksen i fengsel. Nå er han 51 år gammel.

– Innen noen oppdaget hva jeg holdt på med, var det for sent. Jeg har sittet i fengsel i 13 år totalt, hvor mange ganger jeg har vært inn og ut har jeg ikke oversikt over. Det var mye inn og ut av fengsel, sier han.

Ble syk

For Henriksen startet det med at han ble syk en periode på barnskolen.

Mens han var syk, begynte de andre å lære engelsk. Da han kom tilbake til skolen, ertet de andre elevene hans ham for den rare engelsk-uttalen hans. Han begynte å føle seg utenfor. Skulket dagene det var undervisning i engelsk.

Så fant han et miljø sentrert rundt «plata» i Oslo, ved Østbanehallen, der han følte seg hjemme. Han prøvde rus første gang her, og derfra ble veien til et liv som kriminell kort.

MILJØARBEIDER: Trond Henriksen jobber nå som miljøarbeider hos Kirkens bymisjon i Halden. Foto: Margrethe H. Solheim / TV 2
MILJØARBEIDER: Trond Henriksen jobber nå som miljøarbeider hos Kirkens bymisjon i Halden. Foto: Margrethe H. Solheim / TV 2

– Soningene har preget meg, aller mest når det kommer til følelser. I fengsel må du skjule følelsene dine, du kan ikke sitte å gråte der. Når du har undertrykt følelsene dine i mange år blir det vanskelig, sier han.

Henriksen sier han ikke ser noen alternativer til fengsel som straff for alvorlig kriminalitet, men at det viktige er hvordan tiden under soningen er.

– Virkeligheten er helt annerledes utenfor enn innenfor fengselet. Det må legges til rette for at folk faktisk skal få til livet der ute, sier han.

4. mars kommer første episode av Petter Nyquists nye serie, «Petter i fengsel», på TV 2. Der følger Nyquist flere innsatte i Halden fengsel – og i tiden etter at de slipper ut.

– Jeg tenker denne serien er veldig viktig, for at folk skal forstå hvorfor kriminelle fortsetter å være nettopp kriminelle. Forhåpentligvis kan det reise debatten rundt hvordan innsatte kan rehabiliteres tilbake til samfunnet på en bedre måte, sier Henriksen.

Viktig jobb

Etter hans siste fengselsopphold for litt over syv år siden, fikk han jobb med Radio Prime, noe som førte til fast jobb. Senere begynte han å jobbe som ungdomsarbeider hos Kirkens Bymisjon.

Henriksen forteller at det avgjørende for at han klarte bryte ut av kriminaliteten, var at han fikk en sjanse.

– Å få en jobb, noe å gå til, å få kolleger og et bra miljø, det hadde alt å si. At noen turte å satse på meg og se at jeg kunne bidra med noe, det hjalp meg å se disse kvalitetene ved meg selv, sier han.

Viktig mulighet

For Are Lerstein var også det å få en mulighet det som skulle til for at han sluttet med både rus og kriminalitet. Han har vært ut og inn av fengsel store deler av livet sitt, men for fem år siden var det nok.

TAR MED FOLK PÅ TUR: Å få en mulighet, var avgjørende for Are Lerstein. Nå driver han Medvandrerne. Foto: Margrethe H. Solheim / TV 2
TAR MED FOLK PÅ TUR: Å få en mulighet, var avgjørende for Are Lerstein. Nå driver han Medvandrerne. Foto: Margrethe H. Solheim / TV 2

– Store deler av livet mitt har handlet om rus, kriminalitet, jeg har tatt flere overdoser, det har vært et destruktivt liv som nesten tok livet av meg, sier han.

Da han kom ut av fengsel siste gang for syv år siden, fikk han god oppfølging.

– Jeg fant da folk som kunne inspirere meg og hjelpe meg til å gjøre livet til noe bedre. Gode veiledere. De viste meg at jeg har løsningen i meg selv, jeg bare trodde ikke det selv, sier han.

Han jobber nå med foreningen Medvandrere, og tar mennesker i forskjellige vanskelige situasjoner med ut på tur.

– Å få muligheten til å jobbe med noe jeg brenner for, det var avgjørende for meg, sier han.

Skadelig soning

Lerstein mener det er viktig å se på grunnene til at folk havner i fengsel, og se på menneskene bak dommene.

– Å håndtere følelser, å forstå meg selv og hvorfor livet mitt er blitt som det er blitt, det har jeg ikke vært noe god på store deler av livet mitt. Å sitte i fengsel skal være rehabilitering, men det er lite som rehabiliteres i fengsel i dag, sier han.

Han oppfordrer nordmenn til å se litt annerledes på de som er eller har vært innsatt, og håper den nye serien til Petter Nyquist kan bidra til dette.

– Når det kommer til innhold i soning, må noe gjøres. Når det kommer til overføring i samfunnet må det gjøres nå. Jeg vil også oppfordre alle der ute til å gi folk muligheter. Det er grunner til at man blir kriminell, men de får ikke hjelpen de trenger, og det er også viktig at arbeidsgivere gir folk en sjanse. For noen er det kanskje bare det som skal til, at man finner sin plass. Sånn var det med meg, sier han.

Isolasjonsskader

Marius Solly jobber for Røverradioen.

Han slapp ut av fengsel i oktober i fjor. Da hadde han vært mellom fengsel og kriminelle miljøer i mange år.

SKADELIG: Marius Solly har blitt endret etter fengselsoppholdene. Foto: Margrethe H. Solheim / TV 2
SKADELIG: Marius Solly har blitt endret etter fengselsoppholdene. Foto: Margrethe H. Solheim / TV 2

– Når du sitter i fengsel er du mye alene. Når du da plutselig skal ut til familien igjen, så er det vanskelig. Du skal forholde deg til masse mennesker, og de skal forholde seg til deg, sier han.

Han forteller det er veldig varierende hva som venter deg når du kommer ut av fengsel.

– Det er det gamle livet ditt som venter deg, ofte ingenting annet. Når man er gjenganger mister man også en del muligheter til oppfølging etter fengselsoppholdet. Da går man dit man hører hjemme, og de er tilbake til det gamle. Jeg er veldig opptatt av ettervernet, det er ofte ikke mye folk trenger for å klare seg. Jeg har bra folk rundt meg, og snakker med dem, sier han.

Selv sier han at han ikke har tenkt seg tilbake til fengsel.

– Nå har jeg så mye å gjøre med Røverradioen, og med familien min, så jeg har ikke tid til å være kriminell. Ikke vil jeg drive med kriminalitet heller. Skal jeg tilbake til fengsel må det bli for å holde foredrag, og så drar jeg ut igjen, sier han.

Kritikk for soningsforholdene

I januar publiserte Røde Kors en rapport med kritikk mot isolasjonen i norske fengsler.

Også Sivilmannens forebyggingshet offentliggjorde i juni 2019 en særskilt melding til Stortinget om isolasjon og manglende menneskelig kontakt i norske fengsler.

I norske fengsler er hver fjerde innsatt innelåst på sin egen celle 16 timer eller mer i døgnet på hverdager. I helgene er omfanget enda høyere.

– Slik situasjonen er i dag overholdes hverken norsk lov eller internasjonale menneskerettighetsstandarder, og mennesker påføres skader under soning, sa sivilombudsmann Aage Thor Falkanger da meldingen ble kjent.

Etter dette har Kriminalomsorgen satt opp en rekke tiltak de vil innføre for å bedre soningsforholdene.

Solly var innsatt til og med oktober i fjor. Han har ikke opplevd at fengselshverdagen er blitt noe bedre det siste året.

– Det finnes enkelte tiltak, det gjør det. Men det er begrenset, og jeg opplever at det kunne vært gjort mye for å unngå at folk fortsetter med kriminalitet, sier han.