DØMT HER: Bergen tingrett dømte høsten 2018 den 49 år gamle mannen til 16 års fengsel. Nå har Gulating lagmannsrett (bildet) hevet straffen.
DØMT HER: Bergen tingrett dømte høsten 2018 den 49 år gamle mannen til 16 års fengsel. Nå har Gulating lagmannsrett (bildet) hevet straffen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Tidligere Ap-politiker dømt til 19 års forvaring for overgrep mot barn

En 49 år gammel tidligere Arbeiderparti-politiker er av Gulating lagmannsrett dømt til 19 års forvaring for å ha bestilt overgrep mot over 100 barn på Filippinene.

Eks-politikeren har ifølge dommen instruert, bestilt og betalt for overgrep som han har fått direkte overført til sin egen datamaskin.

Totalt har han medvirket til overgrep av rundt 190 barn under 16 år.

Overgrepene har skjedd mellom 2011 og 2016.

Saken er en del av det mye omtalte Dark Room-komplekset, der politiet har etterforsket et voldsomt antall nettovergrep. Det var Bergens Tidende som først omtalte dommen.

Satt i kommunestyre

Statsadvokat Magne Kvamme Sylta ba i sin prosedyre om 21 års forvaring for den tidligere Ap-politikeren. Retten mente imidlertid 19 års forvaring med en minstetid på 10 år er en riktig straff.

Da mannen ble pågrepet i 2016, satt han i et kommunestyre. Han trakk seg umiddelbart fra alle politiske verv.

Over 190.000 chattemeldinger via Skype og Yahoo Messenger er knyttet til overgrepene som 49-åringen har bestilt.

Nektet straffskyld

Selv har eks-politikeren nektet straffskyld for de mest alvorlige delene av tiltalen.

Han har forklart at han bare helt unntaksvis har sett voldtekter og seksuell omgang med barn, og at han primært har sett det han kaller «show» – et slags skuespill. Retten fester imidlertid ingen lit til hans forklaring.

Blant de fornærmede i saken er et identifisert søskenpar bosatt på Filippinene. Ifølge dommen instruerte 49-åringen de to barnas mor til å forgripe seg på sin syv år gamle datter og sin fire år gamle sønn.

Moren sitter i dag fengslet, mens barna er plassert hos en barnevernsinstitusjon. De er av retten tilkjent henholdsvis 200.000 og 170.000 kroner i oppreisningserstatning.

– Jeg er veldig fornøyd med at begge barna et tilkjent oppreisning, sier bistandsadvokat Einar Drægebø til TV 2.

– Tar ansvar

Han mener det er et viktig signal og mener at det er riktig at det at man følger norsk rettspraksis og norsk kostnadsnivå.

– Det er veldig riktig og viktig med forvaringsdom. Det synliggjør alvoret i at vestlige overgripere som bestiller denne type nettovergrep der fattige familier blir utnyttet og tvunget til å utføre fysiske og seksuelle overgrep mot egne barn og at det blir straffet hardt, sier Drægebø.

Han påpeker at en rekke trendrapporter, blant annet fra Interpol, Europol og en rekke NGO-er, viser at dette er en økende kriminalitetsform.

– Og stort sett er det vestlige menn fra USA og Europa som benytter seg av dette. Det er derfor viktig og riktig at Norge tar sitt rettslige ansvar i disse sakene, mener Drægebø.