Han får datteren til å gapskratte når bombene faller utenfor

Mens granater og bomber regner over dem, lager Abdullah Al-Mohammad en lek av de grusomme lydene – for ikke å skremme datteren Salwa (3).

De fleste barn ville ha skreket i frykt dersom de hadde hørt luftangrep og bomber som dundret utenfor veggene.

Men Abdullah Al-Mohammads tre år gamle datter, Salwa, hun ler.

Hun vet ikke om noe annet enn et liv med krig.

Familien har blitt tvunget til å flykte fra hjemmet sitt i byen Saraqib, nordvest i Syria, på grunn av den syriske borgerkrigen, skriver The Guardian.

De bor hos en venn i byen Sarmada i Idlib-provinsen, hvor de fortsatt er omgitt av eksplosjoner nesten daglig.

– Hun er et barn og forstår ikke krig

I et forsøk på å beskytte treåringen mot den psykiske torturen det er å høre daglige luftangrep, bestemte Abdullah Al-Mohammad for å gjøre de skremmende lydene om til en lek for datteren.

Hver gang en bombe faller, later han som om det er støy fra et fyrverkeri eller en leketøyspistol.

GJORT AV KJÆRLIGHET. Abdullah Al-Mohammad nekter å la bombene ødelegge livet til datteren Salwa (3). Han har lært henne å gapskratte når bombene dundrer.
GJORT AV KJÆRLIGHET. Abdullah Al-Mohammad nekter å la bombene ødelegge livet til datteren Salwa (3). Han har lært henne å gapskratte når bombene dundrer. Foto: Mehmet Burak Karacaoglu/ ABACA

– Hun er et barn og forstår ikke krig, sier Al-Mohammad til Sky News.

Al-Mohammad sier at han og kona ønsker å gjøre de skremmende lydene om til en kilde av lykke for treåringen deres og la henne få et lite pusterom før hver bombe.

– Jeg bestemte meg for å lære Salwa denne leken for å forhindre at hennes psykiske tilstand kollapser. Jeg ønsker ikke å la henne bli påvirket av sykdommer som kan oppstå på grunn av frykt, sier Salwas pappa til Daily Mail.

Ekstrem kontrast

Al-Mohammad la nylig ut en video i sosiale medier, hvor han og datteren gapskratter når bombene smeller rundt dem.

I videoen, som er en ekstrem kontrast mellom krigens terror og uskyldigheten til et lite barn, hører og ser man Salwa få latterkrampe for hver gang bombene eksploderer.

Videoen har fått tusenvis av likes og kommentarer, der enkelte uttrykker medfølelse for hva familien må gå gjennom, mens andre applauderer den heroiske innsatsen foreldrene gjør for å sørge for at datteren ikke blir redd.

KRIGENS HERJINGER: Ødeleggelsene av bombene som daglig faller nord i Syria er enorme.
KRIGENS HERJINGER: Ødeleggelsene av bombene som daglig faller nord i Syria er enorme. Foto: Louai Beshara/ AFP

En av de mange som har kommentert Al-Mohammads video skriver:

– Latteren til denne lille engelen er mye kraftigere enn lyden av bombene utenfor.

Mens andre kommenterer likheten mellom hva denne familien må gå gjennom med handlingen i den Oscar-vinnende filmen «Life Is Beautiful», som handler om en far og sønn som bodde i en nazi-konsentrasjonsleir i andre verdenskrig.

I den filmen får faren sønnen til å tro at de uutholdelige lidelsene de må gjennom i konsentrasjonsleiren er en del av et spill.

400.000 er drept

Over 400.000 mennesker er drept og halvparten av Syrias drøyt 20 millioner innbyggere drevet på flukt siden protestene mot Assad-regimet tok en voldelig vending i 2011.

Rundt 900.000 er ifølge FN tvunget på flukt siden desember, 300.000 av dem bare i februar.

Det er den største flyktningkrisen i Syria siden krigen startet i 2011.

Over 400.000 mennesker er drept og halvparten av Syrias drøyt 20 millioner innbyggere drevet på flukt siden siden krigen startet i 2011.
Over 400.000 mennesker er drept og halvparten av Syrias drøyt 20 millioner innbyggere drevet på flukt siden siden krigen startet i 2011. Foto: Louai Beshara/ AFP

Ikke siden annen verdenskrig har verden opplevd at så mange sivile har flyktet på en gang.

– Våpenhvile eneste løsning

FNs høykommissær for flyktninger Michelle Bachelet sier hun er forferdet over opptrappingen av krigen mot de siste opprørskontrollerte områdene nordvest i Syria.

– Mens regjeringens offensiv fortsetter, og folk tvinges inn i stadig mindre lommer, frykter jeg at enda flere mennesker blir drept, sier hun i en uttalelse tirsdag.

FNs nødhjelpskoordinator Mark Lowcock sier at angrepene rammer alt, både sykehus, skoler, boligområder, moskeer og markeder. Han mener den eneste løsningen er en våpenhvile.

– Den største humanitære skrekkhistorien i det 21. århundret kan bare unngås hvis medlemmene i FNs sikkerhetsråd og de som har innflytelse, greier å overvinne individuelle interesser og kollektivt sette menneskeheten først, sier Lowcock.

– Umenneskelig

Redd Barnas landdirektør for Syria, Sonia Khush, beskriver forholdene for flyktningene som umenneskelige.

– Etter hvert som flere sivile desperat søker trygghet på Syrias grense til Tyrkia, er vi bekymret for at dødstallet vil stige gitt de absolutt umenneskelige levekårene for kvinner og barn, med minusgrader, uten tak over hodet og uten varme klær, sier hun i en pressemelding.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook