RASKEST: Therese Johaug viste muskler i alpinbakke-sprinten. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix
RASKEST: Therese Johaug viste muskler i alpinbakke-sprinten. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix

Johaug og Klæbo raskest i prologen

Therese Johaug tok karrierens første prologseier i alpinbakke-sprinten i Ski Tour i Åre tirsdag. Johannes Høsflot Klæbo var raskest av herrene.

Det ble i forkant av sprinten i den svenske alpinmetropolen snakket om at traseen var skreddersydd for Johaug, og 31-åringen knuste konkurrentene.

– Dette var hardt, men veldig moro. Dette er noe jeg er god på. Nå blir det spennende. Det blir en syrefest opp bakkene der. Prologen er bare ett skritt på veien, sa Johaug til NRK etter prologen.

– Dette sa jeg i går, så det var ingen stor overraskelse. Det er gøy hvis Therese kan vinne til slutt, så har hun det på lista over ting hun har gjort i karrieren også. Det er rått, supplerte lagvenninnen Ingvild Flugstad Østberg.

Nærmest seg på den endelige resultatlista hadde Johaug en sterk Heidi Weng. Weng var slått av Dalsbygda-jenta med 4,53 sekunder. Deretter fulgte italienske Greta Laurent og den svenske sprintkometen Linn Svahn.

– Dette var motbakkeløp. Rett og slett ikke sprint i mine øyne. Det er en fordel for meg, men jeg synes synd på sprinterne, sa Weng til statskanalen.

Therese Johaug leder Ski Tour klart foran tirsdagens sprint i Åre. Alt tyder på at forspranget vil øke etter at utslagsrundene er over.

Anna Svendsen var den eneste norske utøveren som røk ut i prologen tirsdag.

Klæbo raskest på herreprologen

Åtte av de ti norske utøverne tok seg tirsdag videre fra prologen i Ski Tour-sprinten opp alpinbakken i Åre. Raskest av alle var Johannes Høsflot Klæbo.

Bruddet i fingeren så ikke ut til å hemme Klæbo nevneverdig i prologen. 23-åringen var 2,5 sekunder raskere enn tourleder Pål Golberg opp sprintbakken.

I alt tok åtte av de ti norske på startstreken seg videre til utslagsrundene senere tirsdag. Den store taperen ble Martin Løwstrøm Nyenget, som falt i starten av løypa og fikk sprinten ødelagt. Han kom i må drøye fire sekunder for sent til å ta seg videre.

Lillehammer-løperen er nummer tre i toursammendraget.

– Det er litt klønete, sa Nyenget til NRK og forklarte at han hektet skituppen i det løse i snøen.

Erik Valnes ble nummer tre i prologen, men også Sjur Røthe, Emil Iversen, Simen Hegstad Krüger, Martin Johnsrud Sundby og Finn-Hågen Krogh tok seg videre.

Sistnevnte sa til NRK at han var usikker på om han ønsket å gå utslagsrundene.