Tapte mot hysj-tjenestene

Atle Berge og Ølen Betong vant ikke frem med gigantsøksmålet mot Staten
Atle Berge og Ølen Betong vant ikke frem med gigantsøksmålet mot Staten Foto: NTB Scanpix
Oslo tingrett har frikjent staten i søksmålet fra Ølen Betong.

Tirsdag ettermiddag ble dommen klar i den spesielle erstatningssaken Ølen Betong Gruppen hadde anlagt mot staten.

Konklusjonen fra Oslo tingrett er at de hemmelige tjenestene ikke kan lastes for selskapets milliontap i Russland.

I tillegg må Ølen Betong betale rundt fire millioner kroner i saksomkostninger til egne og statens advokater.

Vurderer anke

I dommen heter det at «det ikke er grunnlag for ansvar for E-tjenesten eller PST, verken objektivt eller på grunnlag av uaktsomhet.»

Overfor TV 2 kommenterer Ølen Betongs prosessfullmektig Per Ristvedt dommen på denne måten:

– Ølen Betong Gruppen AS og Ølen Betong LLC registrerer at Oslo tingrett har valgt ikke å holde staten ansvarlig for de økonomiske tapene som våre klienter mener oppstod på grunn av opptredenen fra PST og E-tjenesten. Sammen med våre klienter vil vi nå vurdere om dommen skal ankes.

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted sier til TV 2 at han er glad for at staten har vunnet frem i saken.

– Det viktigste for oss, er at retten ut fra bevisførselen så tydelig slår fast at de norske tjenestene verken har handlet uaktsomt eller på noen måte kritikkverdig. Tvert imot understreker retten at de har opptrådt forsvarlig, og innenfor sitt lovpålagte og legitime samfunnsoppdrag.

Pistol, sprøyter og press

Betonggrunder Atle Berge krevde 140 millioner kroner i erstatning etter at de norske hemmelige tjenestene skal ha forsøkt å rekruttere ham og en annen ansatt til å bli informanter.

Rekrutteringsforsøkene må ifølge Berge ha blitt fanget opp av den russiske sikkerhetstjenesten FSB. Berge og hans ansatte, Kurt Stø, hevder begge de senere ble utsatt for torturliknende avhør i Murmansk, der bedriften satset stort i årene 2009 til 2016.

Stø forklarte i retten at han fikk en pistol mot tinningen, og forsøkt truet til å spionere i Norge for russerne. Berge hevder at han ble truet med giftsprøyter.

Spionfabrikk

Ifølge Berge fikk Ølen Betongs anlegg i Murmansk etterhvert ord på seg for å være en «spionfabrikk», og både han og Stø ble snart utvist fra Russland i ti år.

Ølen Betong Gruppen mener de norske tjenestenes rekrutteringsforsøk var den direkte årsaken til at en millonkontrakt på russisk sokkel gikk tapt.

Berge krevde kompensasjon både for dette og for diverse skattekrav fra Russland, samt bortfall av inntekt i forbindelse med sykemeldingen som ble resultatet av påkjenningene.

Men alt dette er nå altså avvist av tingretten.

Unik sak

Det er første gang de norske hemmelige tjenestene er blitt saksøkt. I rettssaken, som delvis gikk for lukkede dører hadde Ølen Betong en stjernespekket vitneliste.

Blant dem som forklarte seg var spiondømte Frode Berg, Ap-leder Jonas Gahr Støre og den profilerte ordføreren i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen.

Atle Berge uttalte til TV 2 tidligere denne måneden at han ikke så bort fra at saken vil bli anket dersom han ikke skulle få medhold i tingretten.

– Om vi ser at det er fornuftig, da blir det anket, sa Berge.

– Jeg har også et kobbel med russiske personer som kan bli vitner. Det kan bli neste mulighet

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook