Langer ut mot forskjellsbehandling i Ski Tour 2020: – Det er et fjøs

Landslagstrener hos det britiske landslaget kritiserer arrangørene i Östersund og Åre for forskjellsbehandling mellom de mindre og større nasjonene i Ski Tour. TV 2s ekspert er rystet.

Gjennom hele Ski Tour: Følg etappene med Petter Northug, Marius Skjelbæk og Petter Skinstad gratis på TV 2 Sumo

Josten Vinjerui, landslagstrener hos det britiske landslaget, publiserte mandag en Twitter-melding der han lister opp store forskjeller mellom de små og store nasjonene i årets Ski Tour.

– Når du går mange renn i løpet av kort tid vil detaljene være med å påvirke prestasjonene, sier Vinjerui til TV 2.

Fire store utfordringer

Han trekker frem fire utfordringer under britenes opphold som ikke har vært heldig for utøvere eller støtteapparat.

1. Utøverne ble plassert på hotellrom i andreetasje rett over en nattklubb i Östersund.

2. Britene, sammen med andre mindre nasjoner, måtte ta det tidlige toget til Åre, mens de store nasjonene fikk ta et senere tog.

3. Britene ble plassert på et hotell 40 kilometer fra konkurranseområdet i Åre.

4. De fikk tildelt smøreboder i en garasje med totalt 17 boder, som han mener er en helserisiko.

Vinjerui er særlig kritisk til smørebodene.

– Det er et fjøs. Et gammelt fjøs. Det er bedre forhold for dyrene i et fjøs enn det er for smørerne våre her, forklarer den britiske landslagstreneren.

TV 2s langrennsekspert er mildt sagt rystet over smørelokalet.

– Først og fremst er jeg fullstendig enig i kritikken. Jeg synes det er synd at arrangøren, kall det forskjellsbehandler, der det bør være muligheter for å behandle alle likt, i hvert fall tilfeldig. Det er ikke til å stikke under en stol at Sverige og Norge kommer best ut av dette på hjemmebane. Det fremstår litt unødvendig, for å si det mildt. Men da snakker vi om det sportslige med overnattinger og slike ting, sier Petter Soleng Skinstad og fortsetter:

– Arbeidsforholdene de har blitt tildelt med tanke på smøring er sjokkerende i 2020. Det har vært så vanvittig mye fokus på arbeidsforhold, og FIS (Det internasjonale Skiforbundet) har selv bestemt et fluorforbud, og så presterer arrangøren her å tildele smøreforhold som rett og slett er potensielt helseskadelig.

– Jeg lurer på hvem i all verden det er som har tatt avgjørelsen om å sette opp noen metallgjerder og henge opp noen søppelsekker og tenke «her kan vi være». Det må være en inkompetent person, og dette viser hvor viktig det er å involvere fagfolk og skismørere selv, understreker Skinstad.

– Går ikke an å være der

Utenfor garasjen henger det et skilt med forbud om tobakksrøyking, åpen ild og forbud mot biler å gå på tomgang. Likevel er det lagt opp til at det kan stå smørere i 17 boder samtidig.

– Det går ikke an å være der. Det kommer røyk og avgasser fra produktene vi bruker når vi legger smurning på ski. I røyken er det gasser som ikke er bra, og derfor bruker smøreteamet masker for ikke å bli syke. Men når det er 17 forskjellige team som skal stå inne i garasjen, vil det hele tiden være forurensning i rommet, forteller Vinjerui.

Skiltet utenfor smøregarasjen. Foto: Privat
Skiltet utenfor smøregarasjen. Foto: Privat

– Når det er kun oss, så kan man lufte ut, sette opp vinduer og så videre. Vi har også med oss luftrensere, men det hjelper jo ingenting i denne garasjen her, fortsetter han.

Arrangørene: – Vi jobber på spreng

Vinjerud forteller at arrangørene har informert om at de jobber for å finne en bedre løsning for nasjonene dette rammer, men at britene ennå ikke har fått et nytt smørested.

– Hvert minutt og hver time teller. Smørerne jobber jo lange dager i utgangspunktet og får ikke kommet i gang med det de skal gjøre. Når ting blir utsatt blir det en enda lenger dag for dem, sier Vinjerui.

Han forteller at britene heldigvis har et godt samarbeid med det norske landslaget og har fått tilbud om å smøre hos dem.

– Men det er kun på grunn av velvilje fra de norske. Det er lag som ikke har sånne samarbeid, påpeker Vinjerui.

– Vi er mest opptatt av å hjelpe disse nasjonene og finne en løsning. Nå jobber vi på spreng for å gjøre forholdene best mulig for alle nasjonene i Åre, slik at de får jobbet godt i ettermiddag, i kveld og i morgen, sier Guri Hetland, som uttaler seg på vegne av arrangørene, til TV 2.

TV 2s langrennsekspert er informert om skiltet utenfor garasjen og svaret fra arrangøren.

– Skiltet gjør jo alt enda mer latterlig. Det er veldig bra at britene reagerer, men dette her blir ordnet opp altfor seint. Altfor seint. Dette synes jeg er under enhver kritikk. Det handler om helsen til folk. Dette er svakt av arrangøren, understreker Skinstad.

Måtte sove over nattklubb

Da det britiske landslaget ankom Östersund ble de plassert på et hotell som hadde et av byens største diskoteker i underetasjen.

– Det var litt kjedelig. Løperne våre bodde i andreetasje og i førsteetasje var det en stor nattklubb. De fikk sove til slutt, det var ikke det. Men arrangørene burde vite at det er et stort diskotek der. Dersom alle hadde blitt plassert i femteetasje hadde det ikke vært noe problem, sier Vinjerui.

Lang reiseavstand

At britene må reise 40 kilometer til konkurranseområdet i Åre skaper også utfordringer. Ofte holdes lagmøter og innlosjering på de sentrale hotellene.

– Det er arrangøren som bestemmer hvor de skal holde slike ting. Så sier FIS at det er førstemann til møllen, men så ser man likevel at de plassene vi kommer tilbake til er det samme nasjoner som bor på de sentrale plassene, sier Vinjerui.

– For oss er det en kjempestor forskjell å bo 40 kilometer unna. I løpet av et år jevner det seg ut, men de største nasjonene kommer best ut av det, legger han til.

Lik TV 2 Sporten på Facebook