– Jeg tror han ble veldig skuffet og tenkte «er det sånn det foregår i Norge?»

Tiril Eckhoff om første samling med suksesstrener Patrick Oberegger.

Skiskyttersesongen 2017/18 endte de norske jentene på en skuffende femteplass i nasjonscupen. Hovedtrener Stian Eckhoff takket for seg etter fire år i jobben.

Med Tiril Eckhoff i spissen var utøverne tydelige på hva de ønsket av en ny trener: Mer tilstedeværelse og oppfølging i hverdagen.

Svaret på trenerjakten lå i Italia: Norge lyktes i å hente mannen som hadde hjulpet blant andre Dorothea Wierer til toppen, Patrick Oberegger. Med seg i trenerteamet fikk han et ubeskrevet blad i Sverre Waaler Kaas.

Italienerens første samling med sitt nye lag var lagt til Oslo i mai 2018. Men førsteinntrykket var alt annet enn godt.

– Vi var veldig spente, hadde fått nye trenere og ville vise oss fra vår beste side. Det følte vi ikke at vi klarte. Det var mye surr fram og tilbake, sier Marte Olsbu Røiseland.

Patrick Oberegger.
Patrick Oberegger. Foto: Berit Roald

Taco hos mamma Landmark
På grunn av en messe i Oslo var det knapt hotellrom å oppdrive i hovedstaden. Skiskytterjentene måtte flytte ut etter kort tid, og ble innlosjert på et vandrerhjem med en standard langt under det akseptable. Såpass stusselig var det at halve laget i stedet flyttet inn til mammaen til Ingrid Landmark Tandrevold.

– Jeg husker det veldig godt, sier Tiril Eckhoff.

– Det verste var kanskje hvor useriøst det var med tanke på de nye trenerne. Patrick kom inn, vi bodde først på et hotell, men så ble vi flyttet til et vandrerhjem. Jeg flyttet bare hjem, det var så håpløst. Alle i Oslo-området flyttet egentlig hjem, mens de som ikke bodde i Oslo flyttet hjem til mammaen til Ingrid (Landmark) Tandrevold. Patrick fikk et spesielt møte med Norges Skiskytterforbund.

– Hva tror du han tenkte?

– Jeg tror han ble veldig skuffet. «Er det sånn det foregår her i Norge?», sier Eckhoff.

Ingrid Landmark Tandrevold understreker at mor Bente Landmark serverte lagvenninnene utmerket taco og utøvde god service under samlingen. Men:

– Det var kanskje ikke det Patrick hadde sett for seg da han ble landslagstrener for den store skiskytternasjonen Norge. Men etter det har det bare gått oppover. Det var bunnpunktet, sier Fossum-jenta.

Marte Olsbu Røiseland sier med et smil at hun skjønner hvorfor det tok lagvenninnen så lang tid å flytte ut av barndomshjemmet.

– Det var full oppvartning. Om jeg var Ingrid ville jeg aldri flyttet, men bare blitt værende der, sier hun.

Humpete start
Oberegger selv - som snakker godt norsk og er kjæreste med tidligere skiskytter Jori Mørkve fra Voss - bruker ordet «humpete» om starten i Norge.

– Når du kommer fra utlandet og skal på første samling, tenker du «oi, Norge, godt organisert» og så videre. Det var litt humpete start på første samling. Kanskje det var en sånn prøve for meg, ikke slutt etter din første samling. Men på ett og et halvt år har det skjedd mye. Jentene er flinke, samarbeidet er fint, det er gode dager og det er dårlige dager. Det positive er at de gode dagene er litt flere nå, sier Oberegger.

Landslagssjef Per Arne Botnan sier det var tilfeldig at starten ble dårlig for Oberegger og skiskytterjentene.

– Det var dårlig med rom i Oslo den uka. Men kanskje det bare gjorde godt at de fikk en spesiell start, da kunne det bare gå én vei.

– Har elitelaget for kvinner vært like prioritert som elitelaget for herrer?

– Ja, det har alltid vært like høyt prioritert. Det er like mye ressurser som brukes på alle lagene vi har, om det er elite, utvikling eller junior, og like mye på både dame- og herresida. 50/50, svarer Botnan.

Roser trenerteamet
Han roser jobben Oberegger og trenerkollega Sverre Waaler Kaas har gjort siden de overtok ansvaret for skiskytterjentene i mai 2018. Norge vant nasjonscupen på kvinnesiden allerede året etter, og topper den også denne sesongen.

De norske jentene har vunnet tre av tre stafetter, står med sju individuelle verdenscupseirer og har VM-medalje på tre av tre øvelser hittil i Anterselva.

– Det er ikke tvil om at det har vært gjort en god jobb de siste to årene. Det Patrick har kommet inn med, er det jentene har etterspurt med kontinuitet i oppfølging. Patrick bor i Oslo, det samme gjør Sverre, og de følger opp løperne i Oslo tett. I tillegg reiser de noen turer opp til Lillehammer. Det er mye av årsaken til at laget har hevet seg, sier landslagssjefen.

Tiril Eckhoff kom inn til VM med den gule ledertrøya, og gir Oberegger mye av æren for hennes utvikling denne vinteren.

– Det har vært veldig godt å få en trygg person i Patrick. Jeg er veldig glad for at jeg har fått møte ham, trene med ham og brukt mye tid med ham, sier hun.

Landmark Tandrevold henger seg på den gode attesten:

– Vi har jobbet utrolig bra i flere år. Nå har det på en måte endelig kulminert i noe bra. Vi har et veldig godt miljø på laget, sier hun.