TAUS: Philip Manshaus (22) ønsker ikke å lenger å forklare seg for politiet, men det er ventet at han igjen vil avgi forklaring når saken skal opp for retten i mai.
TAUS: Philip Manshaus (22) ønsker ikke å lenger å forklare seg for politiet, men det er ventet at han igjen vil avgi forklaring når saken skal opp for retten i mai. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Philip manshaus (22) i avhør:

Forklarte seg om terroren – bommet med flere timer

Før terrortiltalte Philip Manshaus (22) sluttet å snakke med politiet, forklarte han seg om tidspunktet han valgte for moské-angrepet. Forklaringen var imidlertid feil.

Det går frem av rapporten som de rettsoppnevnte psykiaterne har utarbeidet.

Manshaus svarte på spørsmål fra rettspsykiater Rita Lyngved i fengsel den 23. september i fjor – halvannen måned etter terroren.

Ifølge sin egen forklaring gjorde 22-åringen et Google-søk for å finne ut når det var bønn i Al-Noor Islamic Centre i Bærum.

Han hadde, ifølge seg selv, aldri tidligere vært ved moskeen.

Basert på svarene han fikk, reiste Manshaus hjemmefra klokken 12.50 og ankom moskeen omtrent klokken 13.25, har han forklart.

Forklaringen stemmer imidlertid ikke overens med virkeligheten. Ifølge tiltalen skjøt Manshaus seg inn gjennom hoveddøra omtrent klokken 16.00.

Var på butikken

Inne i moskeen rettet 22-åringen en jaktrifle mot tre medlemmer av moskeen. De tre mennene overmannet imidlertid Manshaus, som avfyrte to skudd under basketaket. Ingen av mennene ble alvorlig skadd.

Da politiet pågrepet Manshaus kort tid senere, reiste de til hjemmeadressen hans på Eiksmarka i Bærum. Der fant de stesøsteren hans, Johanne Zhengija Ihle-Hansen (17), skutt og drept.

Den 17 år gamle jenta ble skutt tre ganger i hodet og én gang i brystet. Politiet mener alle skuddene i seg selv var dødelige. Manshaus har forklart seg detaljert om drapet.

Politiets etterforskning har videre avdekket at Manshaus var i butikken og handlet inn mat til familien en gang omkring klokken 11.30, ifølge TV 2s opplysninger.

Dette nevnte ikke Manshaus selv på spørsmål om hva han foretok seg tidligere på dagen.

Verken statsadvokat Johan Øverberg eller Manshaus' forsvarer Unni Fries ønsker å kommentere TV 2s opplysninger.

Tre uker i retten

Manshaus har bodd i Bærum hele sitt liv. Moren hans døde da han var liten, og skattelistene viser at han har en formue på over tre millioner kroner.

ÅSTED: Johanne Zhengija Ihle Hansen (17) ble drept i sitt eget hjem her på Eiksmarka i Bærum 10. august i fjor.
ÅSTED: Johanne Zhengija Ihle Hansen (17) ble drept i sitt eget hjem her på Eiksmarka i Bærum 10. august i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ifølge bekjente av Manhaus, som TV 2 snakket med like etter at han ble pågrepet, hadde han ekstreme, gammeldagse holdninger til kvinner.

Selv om 22-åringen erkjenner handlingene, nekter han straffskyld. Han har gjennom flere fengslingsmøter og gjennom forskjellige kanaler på nettet vært tydelig på at han sluttet seg til et høyreekstremt tankegods.

Angrepet mot et muslimsk menighetshus og drapet på adoptivsøsteren må anses å være ledd i en motstandskamp, har Manshaus uttrykt til sin forsvarer. Manshaus mener derfor å ha handlet i nødrett.

Det er satt av tre uker til rettssaken som begynner i Asker og Bærum tingrett 7. mai. Statsadvokat Øverberg har i tiltalen tatt forbehold om forvaringsdom.

– Det er på grunn av handlingenes alvorlighetsgrad og den store gjentagelsesfaren. Vurderingen er gjort av hensyn til samfunnsvernet. I tillegg bygger den på vurderingene som de sakkyndige har gjort, sier Øverberg til TV 2.