ms-syke åsne bruker 250.000 på egen medisin:

– Det er veldig urettferdig

MS-rammede Åsne Kallerud (51) blar opp 250.000 kroner for å få MS-medisinen som kanskje kan bremse sykdommen hennes. Norges største private sykehus forteller om økende pågang av pasienter som vil ha medisiner som det offentlige ikke prioriterer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hun støtter seg ut av bilen og over i rullestolen. I dag skal Åsne Rostad Kallerud få satt MS-medisinen som har blitt vurdert som for dyr av norske myndigheter. Utenfor det private sykehuset kjenner hun på nervøsitet og forventning.

– Jeg er jo veldig spent på virkningen og om det blir en bedring. Det er jo det jeg håper på. Så jeg har jo store forhåpninger. Jeg må jo tro at det funker, sier hun til TV 2 fra sykehussengen mens sykepleieren hos Aleris i Oslo gjør klar infusjonen.

51-åringen fra Telemark har primær progressiv MS (PPMS), hun har blitt gradvis dårligere og har store problemer med å bevege seg.

Norske myndigheter har gjennom prioriteringsorganet Beslutningsforum sagt nei til den aktuelle medisinen fordi den ikke er vurdert som kostnadseffektiv for MS. Åsne har bestemt seg for å betale selv de 250 000 kronene det koster for to behandlinger i løpet av et år. Håpet er at medisinen kanskje kan bremse sykdommen hennes.

– For meg var det sånn det måtte bli. Men det er ikke riktig at man skal bruke private penger på en sånn behandling i vårt velferdssamfunn. Jeg skulle ønske noen kunne se på det store regnestykket. For det koster mer å ha meg avhengig av hjelp hele døgnet enn å gi meg en medisin nå som kan forhindre det, sier Kallerud til TV 2 mens medisinen sakte går inn i kroppen hennes.

TO BEHANDLINGER: Medisinen blir satt i to runder og det vil ta tid før man merker en eventuell effekt. Foto: Goran Jorganovich/TV 2
TO BEHANDLINGER: Medisinen blir satt i to runder og det vil ta tid før man merker en eventuell effekt. Foto: Goran Jorganovich/TV 2

– Økt pågang i det private

Det private sykehuset sier at flere pasienter i samme situasjon som Åsne har tatt kontakt for å få medisiner som det offentlige har sagt nei til. Sykehuset har begynt å gi en medisin mot benmargskreft, som også ble stemt ned av Beslutningsforum før jul.

– Vi har en økende pågang av pasienter som lurer på om vi tilbyr ulike medisiner og om vi kan begynne å tilby, sier administrerende direktør i Aleris Mia Grundstrøm.

Hun mener et todelt helsevesen er kommet for å bli.

– Vi har et todelt helsevesen og det vil vi ha videre. Selvfølgelig er dette et dilemma, men det er også en etisk problemstilling å ikke gi denne muligheten for disse pasientene i Norge når vi kan gi det. Alternativet er at disse pasientene må dra til utlandet, sier Grundstrøm i Aleris.

ØKT PÅGANG: Mia Grundstrøm hos Aleris melder om økt pågang. FOTO: Goran Jorganovich/TV2
ØKT PÅGANG: Mia Grundstrøm hos Aleris melder om økt pågang. FOTO: Goran Jorganovich/TV2

Vil ikke gi etter

Helseminister Bent Høie (H) mener det er legemiddelprodusentens skyld at Åsne ikke kan få medisinen dekt av det offentlige.

– Jeg forstår at man ønsker å prøve det som er mulig, og derfor er jeg også opptatt av at vi skal tilby det beste i den offentlige helsetjenesten. Det kan vi bare gjøre hvis vi er veldig tydelige mot en industri som krever altfor store overskudd og fortjeneste og altfor høye priser, sier Høie.

Roche er legemiddelselskapet som produserer MS-medisinen. De mener prisen står i rimelig forhold til effekten.

– Dette handler om pris, penger og helsen vår. Er dere grådige?

– Nei. I den saken her har vi gitt et godt pristilbud. Legemiddelverket konkluderte allerede i 2018 at Ocrevus var kostnadseffektiv for PPMS, som vil si at de mener prisen står i rimelig forhold til effekten, forteller direktør for markedstilgang og pris, Audun Ohna.

STÅR PÅ PRINSIPPENE: Helseminister Bent Høie sier staten ikke kan gi etter for press fra industrien. FOTO: Goran Jorganovich/TV2.
STÅR PÅ PRINSIPPENE: Helseminister Bent Høie sier staten ikke kan gi etter for press fra industrien. FOTO: Goran Jorganovich/TV2.

Høie ønsker at legemiddelprodusenten skal komme staten i møte med en lavere pris.

– I denne saken finnes det en enkel og rask løsning, nemlig at legemiddelfirmaet kommer oss i møte med en akseptabel pris, og da vil behandlingen bli tatt i bruk, sier Høie.

På spørsmål om de vil komme staten i møte, svare Ohna følgende:

– Vi strekker oss veldig langt for å komme spesielt pasientene i møte, og sikre at norske pasienter får tilgang til Ocrevus, vi er også i dialog med norske myndigheter for øyeblikket, sier Ohna i Roche.

Roche mener ballen nå ligger hos myndighetene. De skriver til TV 2 at de leverte et tilbud i mai 2019 som fortsatt ikke er besvart for PPMS, men som de håper kommer raskt opp til beslutning. Uansett hva forhandlingene vil ende med, er Høie klar på at staten ikke vil gi etter for press fra industrien.

– Vi må aldri gi etter, for hvis vi gir etter vil de norske pasientene tape på det. Da bruker vi store penger på helt urimelige overskudd i legemiddelindustrien som vi ellers kunne brukt på å behandle pasienter, sier Høie til TV 2.

Todelt helsevesen

VIL FORHANDLE: Audun Ohna, direktør for markedstilgang og pris hos legemiddelprodusenten Roche ønsker å tilby medisinen til pasientene. FOTO: Goran Jorganovich/TV2
VIL FORHANDLE: Audun Ohna, direktør for markedstilgang og pris hos legemiddelprodusenten Roche ønsker å tilby medisinen til pasientene. FOTO: Goran Jorganovich/TV2

Åsne Kallerud mener hun har blitt en del av et todelt helsevesen.

– Det blir veldig delt, og gjør forskjellene større når noen har økonomi til det og andre ikke. Det er veldig urettferdig, sier hun til TV 2.

Åsne som er uføretrygdet har fått hjelp til å kjøpe medisinen gjennom et spleiselag på nett.

– Jeg er helt overveldet, har fått inn masse på spleis og jeg er så takknemlig for folks gavmildhet. Dette gjør at jeg kan ha mulighet til å fortsette med medisinen over lengre tid. Jeg er så glad for at mange er så snille og bryr seg, det er helt fantastisk, sier hun.

Nå gjenstår det bare å se om medisinen kan hjelpe henne.

– Jeg er optimist, lever i håpet og jeg regner med at jeg blir bedre.

– Men du vet ikke om den vil virke?

– Nei, det vet jeg ikke, men det velger jeg å ikke tenke så mye på, sier Kallerud til TV 2.