VÅR: Allerede i begynnelsen av januar begynte de første bildene av blomster å florere på sosiale medier. Samtidig ble det satt varmerekorder i alle fylker i Norge sør for Nordland.
VÅR: Allerede i begynnelsen av januar begynte de første bildene av blomster å florere på sosiale medier. Samtidig ble det satt varmerekorder i alle fylker i Norge sør for Nordland. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Blåveisen blomstrer uvanlig tidlig: – En bitter bismak

Blåveisen har meldt sin ankomst uvanlig tidlig dette året. Botaniker Kristina Elisabet Bjureke advarer at det kan være en pekepinn på ubalanse.

Bente Bugge Ørstavik Tollefsrød (56) er en flittig bruker av naturen i Ås kommune, og mer enn gjennomsnittlig interessert i blomster.

Den 12. januar bestemte hun seg for å ture kommunens ti orienteringsposter. Det er vanligvis en runde man går med ski på beina, men ettersom snøen har uteblitt, valgte hun sykkelen.

– Da kom jeg over en blåveis som hadde sprunget opp i skogen under trærne. Jeg har aldri før funnet den så tidlig. Som regel dukker den opp i overgangen fra mars til april, sier Ørstavik Tollefsrød.

Den første hestehoven fant hun allerede i januar. Selv om det Ørstavik Tollefsrød ser på den tidlige blomstringen som et sikkert vårtegn, er hun også litt vemodig.

– Det er utrolig deilig å se de første blomstene. Samtidig så synes jeg at det var så tidlig i år at jeg fikk en litt vond følelse i magen. Jeg er litt redd for at det skal komme en skikkelig periode med kulde, og da vet man ikke om plantene kommer til å klare seg, sier hun.

Allerede i januar begynte de første bildene av blomster å poppe opp på sosiale medier. Samtidig ble det satt varmerekorder i alle fylker i Norge sør for Nordland.

Botaniker Kristina Elisabet Bjureke (60) jobber ved Naturhistorisk museum i Oslo. Hun har viet livet sitt til å se på blomster, og hun innrømmer at hun er bekymret.

– Kan bli ubalanse

– Jeg har sett på blomster i 45 år, og har aldri sett de komme så tidlig. Det er alltid en stor glede når de første blomstene kommer, men i år er det med en bitter bismak ettersom det har vært en så mild vinter. Det er en pekepinn på ubalanse, sier Bjureke.

BEKYMRET: Botaniker Kristina Elisabet Bjureke (60) er bekymret for at tidlig blomstring vil kunne få konsekvenser for samspillet mellom insekter og blomster. Foto: Privat
BEKYMRET: Botaniker Kristina Elisabet Bjureke (60) er bekymret for at tidlig blomstring vil kunne få konsekvenser for samspillet mellom insekter og blomster. Foto: Privat

Hun frykter at det milde klimaet og den tidlige blomstringen vil få alvorlige konsekvenser.

– Jeg er redd for at det kommer til å bli en ubalanse mellom når plantene blomstrer og når insekter pollinerer blomstene. Insekter som er generalister kan gå på hvilken blomst som helst, og vil derfor ikke få et problem. Insekter som er spesialister derimot kan kun gå på en spesiell art, og hvis disse havner ute av fase vil det kunne få konsekvenser samspillet. Insekter og planter må følge hverandre, sier hun.

– Ikke plukk

Botanikeren forteller at blåveisen er tilpasset tidlig blomstring og vil derfor ikke være truet om været skulle slå om.

– Både blåveisen og hestehoven er tøffinger, tilpasset å være de første til å blomstre. Om vinteren plutselig skulle melde sin ankomst nå, vil de stoppe opp blomstringen midlertidig, og komme tilbake når det blir mildere vær, sier Bjureke.

Hun forteller at det er mennesker som utgjør den største trusselen mot blåveisen.

– Blåveisen frøformerer seg noe som betyr at om den blir plukket vil den ikke ha mulighet til å formere seg. Vi kan allerede se at den er mer sjelden rundt urbane strøk enn før, så jeg oppfordrer alle til å la de stå i fred. Hvitveis derimot formerer seg vegetativt under bakken, og kan plukkes uten problem, sier Bjureke.

– Uvanlig tidlig pollensesong

Den milde vinteren har også fått konsekvenser for startskuddet av årets pollensesong. Norges Astma- og Allergiforbund startet sin daglige pollenvarseltjeneste 27. januar - en måned tidligere enn vanlig.

POLLEN: At pollensesongen startet tidlig i år trenger ikke være ensbetydende med hvor kraftig pollensesongen blir.
POLLEN: At pollensesongen startet tidlig i år trenger ikke være ensbetydende med hvor kraftig pollensesongen blir. Foto: Aleksander Andersen

– Det er veldig uvanlig at pollensesongen starter så tidlig. Det henger sammen med at vi har mye mer ustabilt og mildere vær enn før, som følge av klimaendringene, og dette påvirker pollensesongen, sier seniorforsker og pollenanalytiker Hallvard Ramfjord ved Norges Astma- og Allergiforbund.

Ifølge meteorologisk institutt varsles det om beskjeden spredning på Østlandet og Sørlandet fra mandag til onsdag. I Trøndelag vil det være moderat spredning mandag. Sesongen starter med spredning av or og hassel, men det har foreløpig ikke være betydelig mengder.

Seniorforskeren forteller at den tidlige starten i år ikke er ensbetydende med hvor kraftig pollensesongen blir. Det er mer væravhengig.

– En ting er hvor mye pollen som produseres, hvor mye som spres er derimot en helt annen sak. Det som er bra vær for en pollenallergiker er dårlig vær for andre. Mye regn vil rense lufta for pollen, mens varmt og fint vær kan by på utfordringer for dem som er allergiske. Vi hadde et kraftig pollenår i fjor, og heldigvis for allergikerne, skjer det sjeldent to år på rad, sier Ramfjord.