KRAFTIG VIND: Det vil bli kraftig vind langs kysten i Norge store deler av mandag.
KRAFTIG VIND: Det vil bli kraftig vind langs kysten i Norge store deler av mandag. Foto: Stormgeo

Farevarsel: – Det blir kraftige vindkast

Meteorologene har sendt ut gult farevarsel mandag. Men stormen «Dennis», som herjet i Storbritannia, vil ikke bli like kraftig i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag morgen sørger uværet for at flere fjelloverganger i Sør-Norge, deriblant riksvei 7 over Hardangervidda, er stengt.

– Regntøy er stikkordet i dag, om du befinner deg i lavlandet. Og du bør ta en kikk på oversiktene om du skal prøve deg på fjellovergangene, sier vakthavende meteorolog hos Stormgeo, Lillian Bergheim, til TV 2.

Brannbil kjørte av veien

Det har generelt vært krevende på veien på vei inn i den nye uken, og i natt kjørte en brannbil, som skulle hjelpe en saltbil som hadde kjørt av veien, også av veien.

Ifølge Bergens Tidende har 50 personer sittet fast på Haukeliseter fjellstue siden søndag.

– Det er ikke noen utsikter til at vi kommer herfra i dag. Det blåser liten storm og det er umulig å komme noe sted. Vi er flere som har måttet melde fra til arbeidsgiver at vi ikke kommer på jobb, sier gjesten Erlend Eggestad til avisen.

Ber folk følge med

Trafikkoperatør Hanne Norheim i Statens Vegvesen oppfordrer bilistene til å være obs i dag.

– Vi ser en økende grad av vind. Fortsetter det, kan vi regne med enda flere stengte fjelloverganger, og kanskje også flere innstilte ferjer.

– Om folk skal ut på veien i dag må de holde seg oppdatert, og følge med på både været og trafikkmeldingene, sier Norheim.

Mandag morgen melder Meteorologisk institutt at de sener ut gult farevarsel som følge av de kraftige vindkastene som ventes.

Kraftig vind

Det er stormen «Dennis», som har herjet i Storbritannia, som er på vei inn mot Norge. I helgen døde to personer som følge av stormen i Storbritannia, ifølge nyhetsbyrået AP.

I Horsens i Danmark evakueres elleve boligbygg som følge av flom mandag ettermiddag. Det kraftige regnet har utløst frykt for at en dike kan briste, fordi vannstanden i sjøen Bygholm er høyere enn normalt.

Kommunen pumper vekk vann for å avlaste diken som beskytter de elleve boligbyggene. Likevel er det frykt for at vannmassene kan undergrave og trenge gjennom barrieren.

For å være på den sikre siden varslet politiet mandag at boligene evakueres.

Verst i Vest

Stormen sørger for at det blir vått i store deler av Norge, kombinert med kraftig vind.

– Den beveger seg inn i Norskehavet i løpet av dagen i dag. Verst blir det på Vestlandet, spesielt sør for Stadt. Det blir også mye vind på Sørlandet, Østlandet og i fjellovergangene, sier Bergheim.

Ifølge meteorologen vil det gjennom store deler av dagen blåse sterk sørvestlig vind på kysten fra Stadt til de ytre delene av Oslofjorden.

– Det blir spesielt kraftige vindkast på Vestlandet, på mellom 25-35 meter i sekundet. På Østlandet blir det mindre vind, med vindkast på mellom 15-20 meter i sekundet.

Innstilte ferjer

Flere ferjer har vært innstilt mandag, som følge av den kraftige vinden. I løpet av dagen opplevde Vest politidistrikt flere trafikkulykker som følge av den sterke vinden.

Blant annet blåste taket av en skapbil på sjøen ved Rongesundet i Øygarden. Litt tidligere på dagen ble en bil truffet av et tre som ramlet ut i veibanen på E16 i Bergen.

Ingen personer ble skadet i ulykkene.

På Flesland ble isolasjonsplater fra et bygg under oppsetting, tatt av vinden mandag, skriver BT.

Hotelldirektør Erlend Lunde ved Comfort Hotel Bergen Airport sier til TV 2 at de valgte å sperre av hotelltorget og hovedinngangen etter at en isolasjonsplate fra nabobygget ble tatt av vinden.

Områdene er fortsatt avsperret, men hotellet bruker en alternativ inngang. Inger personer ble skadd.

Høy vannstand

DÅRLIG SIKT: – Snøvær og sterk vind gir dårlig sikt, sier Meteorologisk Institutt om tilstanden ved fjellovergangene mandag. Bildet er fra Hardangervidda. FOTO: Statens Vegvesen.
DÅRLIG SIKT: – Snøvær og sterk vind gir dårlig sikt, sier Meteorologisk Institutt om tilstanden ved fjellovergangene mandag. Bildet er fra Hardangervidda. FOTO: Statens Vegvesen.

Mandag bærer også preg av høy vannstand, og i Agder ble det målt enda høyere nivåer enn da stormen Elsa preget Norge i forrige uke.

– Vi har registrert 137 centimeter i Agder i dag. Det er godt innenfor oransje nivå, sier statsmeteorolog ved Meteorologisk instiutt, Magnus Haukeland, til TV 2.

Ifølge Haukeland målte de i dag den syvende høyeste målingen i Agder. Datagrunnlaget går tilbake til 1927. De seks andre målingene stammer i hovedsak fra 80-tallet og tidlig 2000-tall, opplyser statsmeteorologen.

Ifølge data fra Meteorologisk institutt vil det også bli høy vannstand i flere deler av Norge mandag, deriblant mellom Svenskegrensa og Stavern.

HØY VANNSTAND: Slik så det ut i Oslo mandag morgen. FOTO: Line Haus/TV 2
HØY VANNSTAND: Slik så det ut i Oslo mandag morgen. FOTO: Line Haus/TV 2

Høy vannstand i sør

Også på Sørlandet er det ventet høy vannstand, ifølge data fra Kartverket.

– Det er høy vannstand. Vi har kontaktet noen bileiere som bør vurdere å flytte parkerte biler, skriver politiet i Agder om situasjonen i Kristiansands hovedgate.

I Halden er veibanen i Jernbanegata sperret av som følge av oversvømmelse, politiet og melder at det blant annet er kommet vann inn i en garasje.

– Men vi har ingen meldinger om store materielle ødeleggelser i området, skriver politiet.

Snøskredfare

Mange steder i Sør-Norge er det betydelig snøskredfare mandag. I Voss og Hardanger er faren stor, melder Meteorologene på Twitter.

Årsaken er kraftig vind og mye nysnø.

Uværspause

Ifølge meteorologen vil det være roligere nord i landet. Den kraftige vinden vil også gi seg utover dagen.

– «Dennis» svekkes når den går innover Nordland i morgen, og bedrer seg allerede utover ettermiddagen i dag. Vinden vil avta til stiv kuling, og liten kuling langs kysten og i fjellene.

Ifølge meteorologen vil det bli en liten uværspause onsdag, med noe lettere vær, før det fra torsdag av igjen vil bli stygt vær i store deler av Sør-Norge.