Kommentar

En svært imponerende prestasjon som tåler merkelappen sensasjon

TV 2s sykkelekspert er dypt imponert over det norske Uno-X-laget etter debuten i Colombia.

Jeg vil starte dette innlegget med å innrømme at jeg tok feil.

Jeg hadde rett og slett ingen tro på at norgeshistoriens første sykkelprofflag for herrer ville lykkes i proff- og sesongdebuten i Colombia.

Hvorfor? Fordi invitasjonen til rittet kom sent, som medførte minimalt akklimatisering. Det unge og uerfarne laget ankom høylandet i Colombia bare seks dager før første etappe. Forskjell i temperatur og døgnomstilling, men mest av alt den ekstreme høyden gjorde at jeg ikke hadde noen som helst tro på at laget ville lykkes med annet enn respekt for å vise sporty innstilling og høflighet over for arrangøren som inviterte.

Den offensive gjengen med hovedkvarter på Lysaker i Oslo fikk tommel opp for å tørre å stille til start. Jeg tenkte at å ville seg selv så vondt tidlig på sesongen var både dristighet og galskap (positivt ladede egenskaper for enhver prestasjonskultur). Det er også forståelig at det er en opplevelse for livet å sykle foran et entusiastisk kolombiansk sykkelpublikum i samme felt som Egan Bernal, Rigoberto Uran, Richard Carapaz med flere. Men jeg trodde det ville bli med det, altså en opplevelse og forhåpentligvis en fin tur.

Etapperittet startet helt greit med tiendeplass på den innledende lagtempoetappen. De resterende etappene forventet jeg slakt, særlig på etappe fire og seks med sine kuperte profiler. Kanskje klarte de målet om å komme i et brudd og muligens topp ti på en av de lettere etappene. Tross alt, med en snittalder på 22 år, er de en uerfaren gjeng - særlig hva gjelder klatring i tynn luft mot kolombianske sykkelstjerner som fjorårets Tour de France-vinner Egan Bernal og Italia rundt-vinner Richard Carapaz. Men Uno- X gutta leverte.

Som lovet var de aktivt med i brudd og var offensive i spurtene på de flate etappene. Tilsynelatende taklet de høyden greit, men jeg antok at den korte akklimatiseringsperioden og mangel på erfaring ville slå inn negativt på de kuperte etappene. Jeg tok feil.

I stedet opplevde vi at en 24 år gammel Hønefoss-gutt med navn Torstein Træen (Torstein who!) setter karrierehøydepunkt i kamp mot noen av sportens aller råeste etapperyttere. Træen, som har sitt beste resultat fra det ukjente Tour of Rhodes, og som ble nummer tre i «klatrekonkurransen» i Danmark rundt i fjor, klinte til med en sensasjonell femteplass på rittets første kuperte etappe. Nordmannen kjempet side om side med ryttere som Egan Bernal, Julian Alaphilippe, Richard Carapaz og Fabio Aru. Prestasjonen var så oppsiktsvekkende at det vekket internasjonale sykkelmedier og betydelig aktivitet på utenlandske sosiale medier. Hvem er denne Træen, og hva er dette norske Uno- X laget?

På siste etappe med målgang på 3200 meters høyde var Træen der igjen. 24 åringen ble nummer ti og klatret opp til niendeplass sammenlagt. Vi har vært vitne til en svært imponerende prestasjon som tåler merkelappen sensasjon. En prestasjon som har brutt med alle antakelser hva gjelder sjokket uerfarne og unge nordmenn normalt får i fleisen med høye fjell, tynn luft, sultne søramerikanske klatrere på hjemmebane, og andre utfordringer som hører med en lang reise med betydelig døgnforskjell. Resultatet og prestasjonen bekrefter at norsk sykkelsport er i rivende utvikling - også hva gjelder klatrere og sammenlagtryttere.

Det har vært en flott norsk sykkelhelg! Gratulerer til Træen og Uno- X med imponerende sykling i Colombia.

I tillegg: Aleksander Kristoff viser solid form og ble nummer to etter å ha blitt knepent slått i det spanske endagsrittet Clasica de Almeria. Den norske NTT- proffen Rasmus Tiller viser lovende form med ellevteplass i en tung avslutning på siste etappe i Tour de la Provence.

En hektisk sykkeluke venter. Det norske damelaget Hitec Products sesongdebuterer i Dubai Womes Tour, og TV 2 sender Algarve rundt. I det sistnevnte etapperittet i Portugal får vi sterk norsk deltakelse. Uno-X stiller med et a-lag (laget i Colombia var faktisk ikke et a-lag) bestående av blant andre Andreas Leknessund og Daniel Hoelgaard. Der møter de stjernesyklister som Mathieu van der Poel, Greg Van Avermaet, Miguel Angel Lopez, Elia Viviani, Remco Evenepoel, Rohan Dennis, John Degenkolb, Philippe Gilbert og ikke minst Aleksander Kristoff. Det ruller godt i det norske sykkelmiljøet og verdt å følge med!