Historisk Ruud tok Norges første ATP-tittel: – Det er enormt

Casper Ruud ble første nordmann i historien til å ta en ATP-tittel da han vant finalen i ATP 250-turneringen i Argentina.

Casper Ruud - Pedro Sousa: 6-1, 6-4

Se høydepunktene fra finalen i Sportsnyhetene i vinduet øverst!

Ruud var overlegen i finalen og vant etter to sett mot portugisiske Pedro Sousa, som er ranket som den 145. beste i verden.

21-åringen er den yngste vinneren i Buenos Aires noensinne.

– Det føles selvfølgelig litt ekstra spesielt når man vinner sin første og største tittel i karrièren. Det er noe jeg har jobbet lenge for, sier Ruud til TV 2.

Finaleseieren gjør at Ruud nå vil være ranket som nummer 34. i verden når rankingen kommer mandag.

– Det var en velspilt kamp av meg selv. Jeg så jo, som sikkert mange andre så, at motstanderen var litt preget av en liten skade i sin venstre legg, var det vel. Helt klart, det blir en litt ekstra utfordring når man ikke helt vet hvor skadet han er. Noen poeng ser det verre ut enn andre, og selv om han har vondt klarer han fortsatt å spille bra tennis til tider. Det blir en litt ekstra utfordring og man blir kanskje litt nervøs og anspent selv, forteller Ruud og legger til:

– Men jeg følte at det første settet var ekstremt viktig. Hvis man vinner det første settet mot en som er litt småskadet og det er en varm dag, så blir det tungt å komme tilbake fra 1-0. Jeg startet ekstremt bra, fikk et break tidlig og klarte å holde trykket oppe hele veien, egentlig. Så jeg er selvfølgelig veldig fornøyd med hvordan jeg spilte i dag.

Takket Sousa

– Buenos Aires vil alltid være et spesielt sted for meg, spesielt nå etter min første seier her. Nå skal jeg nyte de siste timene i Buenos Aires så mye jeg kan, så må jeg ta flyet til Rio (Open) for det er en ny uke i morgen. «The show must go on», neste uke må jeg være klar igjen, så jeg vil feire i kveld, men ikke noe mer enn det, sier Ruud like etter seieren.

Da han mottok trofeet innledet Ruud takketalen med å gratulere Sousa.

– Først av alt vil jeg gratulere Pedro, laget hans og treneren hans, Ruben. Jeg kjenner de godt, jeg har trent og spilt mye med dem de siste tre-fire årene. Så det er veldig fint å se at du (Pedro) tar store steg og gjør en god jobb. Jeg håper å møte deg i mange flere år. Jeg er fremdeles ung, så som jeg sa, jeg håper å møte dere i mange flere år.

– Jeg vil også takke laget mitt, treneren min denne uken, Pedro og min fysiske trener Marcel, som har hjulpet meg mye. Uten dem ville det vært veldig vanskelig for meg å komme hit og spille på den måten jeg gjør, fortsetter Ruud.

– Tusen takk til turneringen og sponsorene. Jeg vet dette er det 20. året turneringen arrangeres, og jeg synes den blir bedre og bedre for hvert år jeg kommer her. Tusen takk til fansen og alle som kommer for å se på. Jeg vet det har vært veldig varmt denne uken for alle, også for oss spillere. Men jeg håper alle har det bra og at dere fikk nok vann i dag, for det er veldig varmt. Jeg håper alle får en fantastisk sommer, avslutter Ruud til stor jubel fra publikum før han avsluttet med noen ord på spansk.

– Enormt

Dermed passerer Ruud sin far Christians norske bestenotering på rankingen, som var 39. i verden.

Ruud får med seg premiepenger til en verdi av 950.000 norske kroner.

– Det som er gøy med Casper Ruud er at han fortsetter å ta steg. Han blir bedre hvert eneste år. Startet med å slå to topp 20 i januar, og følger opp med sin første tittel nå. Han spilte jevnt med spillere som Sousa før, nå feier han dem av banen, sier Sverre Krogh Sundbø til TV 2.

Han er tennis-kommentator hos Eurosport, og har også jobbet med TV 2s pokersendinger.

– Jeg vil påstå at Ruud er topp 15 på grusunderlag i verden i dag. Det er ganske vilt, sier Sundbø.

Turneringen i Argentina var årets første på grus for Ruud.

– Hvor stort er dette for Tennis-Norge?

– Det er enormt. Siden Christian Ruud yppet seg i ATP-turneringer, så har vi ikke vært i nærheten av noe tilsvarende. Dette er første gang vi har en spiller som har nådd det nivået der man kan ta titler, men som fortsatt stormer fremover. Hvis denne utviklingen fortsetter så ser jeg ikke bort fra at Norge har en spiller som, i hvert fall på grus og tregere hard court-baner, kan være med å kjempe om de aller største titlene.

Drømmeåpning

Ruud fikk en drømmestart på finalen og gikk opp i 3-0-ledelse i første sett, og vant åpningssettet 6-1.

Sousa hadde tydelige smerter i venstre legg gjennom finalen og sjekket teipen på leggen hyppig. Men problemer hadde nok portugiseren hatt uansett, for Ruud viste rett og slett i kanonform.

I det andre settet tok Ruud en 2-0-ledelse, før Sousa hentet seg inn og vant det tredje gamet og fikk 1-2. Sousa hang litt mer på i det andre settet, selv om Ruud hadde god kontroll på kampen.

Nok et varme-stopp

Ruud tok seg til finalen etter å ha slått Juan Ignacio Londero lørdag, ranket som nummer 69 i verden. Den kampen ble avbrutt da en tilskuer ikke følte seg vel i den store heten og trengte medisinsk oppfølging.

Det samme skjedde under finalen søndag og spillet ble stoppet. Personen kom seg ut av arenaen med hjelp fra medisinsk personell.

Dette skjedde på stillingen 5-1 til Ruud i det første settet, like før nordmannen avgjorde settet.