VELT: Brannvesenet fjerner trær som har falt nes over hus og trær i Drøbak natt til søndag som følge av sterk vind. Ingen ble skadd av hendelsen.
Foto: Ivar Ruud Eide / NTB scanpix
VELT: Brannvesenet fjerner trær som har falt nes over hus og trær i Drøbak natt til søndag som følge av sterk vind. Ingen ble skadd av hendelsen. Foto: Ivar Ruud Eide / NTB scanpix

Uvær fører til stengte veier, kansellerte ferger og isolering

Kraftig vind og nedbør over Sør-Norge har ført til veltede trær, stengte veier og avlyste ferjeavganger. Flere personer er isolert etter et jordras på Osterøy.

Politiet har ikke oversikt over mange personer som er berørt, men bare i ett av områdene på øya er rundt 15 personer isolert, melder Bergens Tidende.

Raset gikk 200 meter vest for Kallestad bro og sperrer to veier. Det er 15 til 20 meter bredt og tre meter høyt, ifølge Vegtrafikksentralen. Jordraset gikk over veien og ned til Kallestadsundet.

Veien er fremdeles sperret og vil ikke bli gjenåpnet søndag.

– Grunnen er at massene må stabilisere seg før mannskapene kan begynne med opprydning. Det er også meldt om mer nedbør det kommende døgnet, skriverVegtrafikksentralen.

30 trær over veier

Allerede lørdag varslet Meteorologisk institutt om fare for kraftig vind over Østlandet og Telemark. I løpet av natten fikk Øst politidistrikt varsel om trær som hadde falt over veien en rekke steder. Kraftig regn og vind var årsaken.

– Det er nærmere 30 steder hvor vi har fått varsel. Varslene er stort sendt videre til lokale veimyndigheter som må rydde opp, sier operasjonsleder Karianne Knudsen i Øst politidistrikt til NTB.

Ingen hovedveier er blitt sperret som følge av trefall, bare mindre trafikkerte kommunale veier og noen fylkesveier.

– Et sted, på E18 ved Svartskog, ble det varslet om et tre som sto i fare for å falle over veien, men det ble løst før veien ble blokkert, sier operasjonslederen.

Ingen ulykker skal ha skjedd som følge av de nedblåste trærne.

Mange stengte veier

Mens det blåste kraftig på Østlandet, var de fleste fjellovergangene i Sør-Norge søndag morgen stengt som følge av forholdene. Flere av veiene var delvis åpne lørdag kveld, men endrede forhold hadde ført til stengning i løpet av natten.

Riksvei 7 over Hardangervidda, fylkesvei 50 Hol – Aurland, fylkesvei 53 Tyin – Årdal og riksvei 13 over Vikafjellet er alle helt stengt. Fylkesvei 52 over Hemsedalsfjellet er åpen, men bare for kolonnekjøring.

I Midt-Norge melder Statens vegvesen om at fylkesvei 705 mellom Stuggudal og Brekken i Tydal er stengt på grunn av uvær. E6 over Dovrefjell ble stengt sent lørdag kveld og omkjøring ble skiltet til riksvei 3 gjennom Østerdalen, men klokka 6.30 ble veien over fjellet åpnet igjen.

Sporveien melder like før syv søndag morgen at de har problemer på noen av linjene.

– Det er trær i sporet på linje 1 og linje 2. Vi har folk som er på saken, men noen små forsinkelser må beregnes, skriver Sporveien på Twitter.

VAR STENGT: E6 over Dovre var stengt natt til søndag. Bildet er fra Fokstugu søndag morgen. Foto: Statens vegvesen
VAR STENGT: E6 over Dovre var stengt natt til søndag. Bildet er fra Fokstugu søndag morgen. Foto: Statens vegvesen