I den daglige oppdateringen fra helsemyndighetene i den kinesiske provinsen Hubei opplyses det at 1.843 nye sykdomstilfeller er oppdaget og at 139 personer har dødd det siste døgnet.

Mer enn 68.500 mennesker i hele Kina er smittet av det nye koronaviruset, og 2.009 nye tilfeller ble rapportert søndag. Viruset brøt ut i Wuhan i den sentrale provinsen Hubei og har siden spredt seg til mer enn tjue land.

Første i Europa

Lørdag bekrefter franske myndigheter at en eldre kinesisk turist døde etter å ha fått påvist covid-19-viruset mens han var på ferie i Frankrike. Det er første gang noen dør av viruset utenfor Asia.

Fra før er det bekreftet tre dødsfall utenfor Fastlands-Kina, i Filippinene, Hongkong og Japan.

Dødstallet i Kina steg søndag til 1.665 etter at Hubei rapporterte om 139 nye dødsfall i den hardt rammede provinsen. Til sammen 9.419 mennesker har blitt friske og er skrevet ut av sykehus etter å ha vært smittet av koronaviruset.

Flere smittede på cruiseskip

Kina høster både ros og kritikk for håndteringen av virusutbruddet, og myndighetene innfører ytterligere restriksjoner. Lørdag ble det kjent at alle som vender tilbake til Beijing, må sørge for å holde seg isolert i egne boliger i 14 dager. Hvis ikke, risikerer de strenge straffer.

Den største gruppen smittede utenfor Kina er om bord i cruiseskipet Diamond Princess, som ligger i karantene i Japan. Til sammen er 355 av passasjerene smittet, opplyste japanske helsemyndigheter i en oppdatering søndag.

USA har bestemt seg for å hente hjem de amerikanske cruiseturistene, som må belage seg på ytterligere fjorten dager i karantene når de ankommer USA.

Amerikansk cruisepassasjer testet positivt

En kvinne om bord på cruiseskipet som anløp Kambodsja er smittet av det nye koronavirus, mener myndighetene i Malaysia. For tidig å si, mener cruiseselskapet.

Smitten ble påvist da kvinnen ble testet i Malaysia, opplyser helsemyndighetene i landet. Hun er den første fra MS Westerdam som tester positivt på det nye koronaviruset, skriver Reuters.

Skipet anløp torsdag Sihanoukville i Kambodsja med 1.455 passasjerer og et mannskap på 802 om bord. Da hadde skipet vært to uker til sjøs fordi Thailand, Japan, Taiwan og Filippinene nektet skipet å anløpe på grunn av frykt for virussmitte om bord.

Den 83 år gamle kvinnen ble fløyet til Malaysia sammen med 144 andre passasjerer. Hun er den eneste av dem som har fått påvist smitte, opplyser malaysiske myndigheter.

Cruiseselskapet Holland America Line mener det trengs flere tester for å bekrefte at den amerikanske passasjeren faktisk er smittet av covid-19-viruset.

– De første resultatene som har blitt rapportert, er foreløpige, og vi venter på resultatet fra den andre testen, sier selskapet i en uttalelse.

(©NTB)