Se hvordan løpet ble avgjort i vinduet øverst! Video med tillatelse fra NRK.

Norge dominerte stort på første Ski Tour-etappe med 15 kilometer fri teknikk på programmet:

Firedobbelt på topp, og seks løpere topp ti.

Sjur Røthe og Simen Hegstad Krüger gjorde opp om seieren. Røthe lå sekundet bak med 800 meter igjen til mål, men vant til slutt med 1,7 sekunders margin til landsmannen.

Resultat

1. Sjur Røthe, 30:41,5
2. Simen Hegstad Krüger, +1,7
3. Finn Hågen Krogh, +16,6
4. Martin Johnsrud Sundby, +17,3
5. Aleksandr Bolsjunov, +22,2
6. Hans Christer Holund, +24,6
...
8. Pål Golberg, +27,6
11. Martin Nyenget, +34,4
17. Erik Valnes, +53,7
23. Emil Iversen, + 1:03,3
31. Johannes Høsflot Klæbo, 1:22,8

– Jeg hadde drømt om å vinne skirenn i år òg. Endelig satt den, sier Røthe til TV 2.

Vossingen vant til tross for at han ikke følte seg hundre prosent før start – litt uggen, men ikke syk, forklarer han.

– Jeg vet ikke helt hva som gjør det. Det var sikkert bare kroppen min som ga beskjed om at jeg var litt nervøs, spekulerer 31-åringen.

Rå laginnsats

Finn Hågen Krogh takket for Ski Tour-tilliten med tredjeplass, 17 sekunder bak vinneren fra Voss. Martin Johnsrud Sundby sørget for firedobbelt norsk.

– Det er en rå laginnsats. Også er det dessverre noen som, om ikke helt sikkert ødelegger touren, får en tung start, sier landslagssjef Eirik Myhr Nossum til TV 2.

Bolsjunov ble satt grundig på plass. Russeren gikk i mål 22 sekunder bak Røthe. Søndag er det jaktstart på programmet, hvor Bolsjunov vil starte fem sekunder bak nærmeste nordmann, Johnsrud Sundby. Russeren avfeier at resultatet skyldtes dårlige ski.

– De var kanskje ikke de beste, men jeg vil ikke legge alt på skiene. Kanskje formen ikke er den beste i øyeblikket, heller, sier Bolsjunov til TV 2.

Klæbo skuffet

For Klæbo lugget det. Trønderen, på papiret det store sammenlagthåpet, går touren med fingerbrudd. Han var ett minutt og 22 sekunder bak Røthe i mål. Det holdt bare til 31. plass.

23-åringen medgir at det ikke var ideelt å gå med skinne på fingrene.

– Hadde jeg kunne valgt, hadde jeg valgt å gå uten. Men det er ikke så mye alternativ. Jeg gjorde det jeg kunne, men det var ikke i nærheten av å være godt nok, slår Klæbo fast overfor TV 2.

– Det gjorde ikke så vondt, så det er vanskelig å si hvor mye det hemmer meg. For det første er det ikke favorittdistansen, men så langt bak har jeg aldri vært før. Og jeg behøver ikke å være det, heller. Det er ikke optimalt å gå med skinne, men jeg skal ikke klage på det, fortsetter trønderen.

Sammenlagtseieren har han gitt opp allerede.

– Det er jo sjanseløst. Jeg sa til Nossum (landslagssjefen, journ. anm.) at jeg har mest lyst til å reise hjem når det går så dårlig, men jeg skal ikke gjøre det. Motivasjonen er å komme til Trondheim, så jeg får ta dag for dag, medgir han.

– Hvis det ikke var løp i Trondheim, hadde du gått i morgen da?

– Nei, svarer Klæbo kort.

Følg hver Ski Tour-etappe med Petter Northug gratis på TV 2 Sumo!