TRIPPELT NORSK: Heidi Weng (til venstre), Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg sørget for trippelt norsk i Ski Tour-åpningen.
TRIPPELT NORSK: Heidi Weng (til venstre), Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg sørget for trippelt norsk i Ski Tour-åpningen. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Fenomenal Ski Tour-start for Johaug – svensk yndling floppet

Skistjernen fra Dalsbygda var nok en gang i en klasse for seg på ti kilometer enkeltstart. Samtidig sviktet «Sveriges Johaug.»

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følg Ski Tour med Petter Northug gratis på TV 2 Sumo!

Med det sikret Therese Johaug seg et fantastisk utgangspunkt i Ski Tour. Allerede ved 2,6 kilometer hadde hun 13 sekunder å gå på til nærmeste konkurrent.

Ledelsen økte, økte og økte. Til slutt gikk hun i mål 45,6 sekunder foran Heidi Weng.

Selv til Johaug å være er seiersmarginen enorm.

– Det er et av hennes aller beste renn, mener TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad.

Selv virker hovedpersonen å være enig.

– Jeg har gått mange gode løp, men det beste skøyterennet individuell start gjorde jeg i dag. Definitivt. Jeg kjenner at jeg har tatt steg i skøyting, sier 31-åringen til TV 2.

Johaug kommer dessuten med et skremmeskudd til konkurrentene: Til tross for den totale dominansen, finner hun stadig måter å utvikle seg på.

– Jeg vil ikke si at jeg er ferdigutviklet. Man kan fortsatt pirke på småting, finne partier som må bli bedre og heve seg enda et hakk. Jeg føler at jeg har jobbet godt med det på skøytinga, og kjenner at jeg får igjen for treningen jeg har lagt ned, forklarer hun.

Med blant annet en 38 kilometer på programmet senere i touren, ser en vanskelig oppgave tilnærmet umulig ut for konkurrentene etter den fenomenale åpningen.

– Hun er så stor favoritt til å vinne denne touren som hun aldri vært før, vurderer Petter Northug.

Trippelt norsk

Kampen om de resterende pallplassene var jevn. Weng ble nummer to, mens Ingvild Flugstad Østberg sikret tredjeplassen – i underkant av to sekunder bak lagvenninnen. Ebba Andersson, Ragnhild Haga og Astrid Uhrenholdt Jacobsen fulgte på de neste plassene.

Dermed kan det bli en stor gruppe som jakter Johaug på søndagens jaktstart. Weng medgir at avstanden allerede er blitt i overkant stor.

– Alt er mulig, men akkurat nå er det veldig overlegent, konstaterer hun.

Tung Karlsson-dag

En som ikke fikk det til å stemme i løypene i Östersund, var den svenske yndlingen Frida Karlsson. 20-åringen åpnet bra, men fikk det tungt etter hvert som kilometerne gikk.

Frida Karlsson åpnet lovende. Så gikk det trått for hjemmehåpet.
Frida Karlsson åpnet lovende. Så gikk det trått for hjemmehåpet. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Fra 2,6 til 4,2 kilometer tapte hun hele 20 sekunder til Johaug. I mål var hun like bak Byåsen-jenten Julie Myhre (23). Opp til Johaug var det ett minutt og 46 sekunder.

– I dag var det en tung dag på jobben. Man må regne med opp- og nedturer, og dette var et løp jeg ikke kunne ha for høye forventninger til, påpeker Karlsson til TV 2.

Det endte med 19. plass for Karlsson.

Søndag skal kvinnene gå 10 kilometer klassisk jaktstart. Da hopper Karlsson av touren, som en del av det svenske apparatets plan etter startnekten tidligere i sesongen. Det gjør henne ikke særlig begeistret selv.

– Jeg er ikke fornøyd med å bare gå to løp. Men det er en beslutning det medisinske teamet har tatt, og jeg vet at de vil mitt beste. Så jeg får stole på at deres beslutning er til det beste, medgir Karlsson.